GJELDSBYGGER: Oppussing som går over styr er årsak til økonomiske problemer for mange nordmenn.
GJELDSBYGGER: Oppussing som går over styr er årsak til økonomiske problemer for mange nordmenn. Foto: Charles/Unsplash
Les hele

De vanligste årsakene til at nordmenn havner i pengetrøbbel

Oppussing, sykdom og skilsmisse. De fleste av oss har kontroll på økonomien – helt til det uforutsette skjer.

– Det vi ofte ser som årsak til økonomisk krise er en uforutsett livshendelse: Arbeidsledighet, sykdom hos deg selv, sykdom hos barna eller samlivsbrudd, sier direktør i , Sune Madland.

Madland og hans medarbeidere jobber daglig med mennesker som har havnet i tøffe situasjoner. tilbyr i praksis to ting: . De tilbyr ikke forbrukslån. Og de har hjulpet mange med slike historier:

– En kunde hadde god jobb og inntekt i oljebransjen. Han eide flott bolig med belåning under 50 prosent og hadde alltid betalt i tide. Så ble han rammet av slag og sittende i rullestol, forteller rådgiver Anita Sørhus.

– Plutselig satt han med en mye lavere inntekt, uførepensjon fra NAV og fra tidligere arbeidsgiver. Han måtte vente på forsikringsoppgjøret på to millioner, samtidig som han hadde behov for ny, tilrettelagt bolig, sier hun.

hjalp , og fikk økonomien tilbake på rett spor.

TILBYR REDNINGSPAKKE: Kraft Bank-direktør Sune Madland og hans kolleger.Foto: Kraft Bank
Les hele

Oppussingsprosjektet kan velte alt

Det trenger heller ikke være så alvorlige hendelser. I det siste har blitt kontaktet av flere med oppussingsprosjekter som har gått over styr.

– Badet ble dyrere enn man hadde trodd, og så tenker man at man skal ta opp et forbrukslån – det går sikkert bra. Og for 80 prosent så gjør det også det, sier Sune Madland.

– Men det er så vanvittig enkelt å få forbrukslån i 2019. Det er to tastetrykk, så får du pengene på konto. Ikke alle har en like sterk økonomisk kompetanse, og markedsføringen er svært aktiv. En del av våre kunder skjønte ikke hvor dyrt dette egentlig ville bli. Så blir det enda dyrere når du ikke får betalt regningen i tide. Når det så kommer inkasso, så baller det virkelig på seg, sier han.

Alle kan havne i knipe, en eller annen gang i livet. Grunnene kan være like sammensatte og ulike som folk flest. Men kan du stille sikkerhet i egen eller andres bolig, kan Kraft Bank kanskje hjelpe deg ut av uføret.

RÅDGIVER: Anita SørhusFoto: Kraft Bank
Les hele

Skilsmisse ble et økonomisk mareritt

En annen av Kraft Banks kunder har beskrevet hvordan skilsmissen han gjennomgikk for noen år siden utløste det økonomiske marerittet.

Paret hadde store utgifter knyttet til å hjelpe barna med studiene, men det var håndterbart da de var sammen.

Da kona flyttet ut og ville ha sin andel av hus og andre verdier gikk det galt. Han prøvde å beholde huset og overtok mye gjeld for å betale ut kona. Og for å betale ut restbeløpet i oppgjøret, tok han opp kortsiktig forbrukslån på en kvart million, forteller rådgiver Anita Sørhus.

Etter hvert som rentene og avdragene skulle betales fikk mannen stadig problemer med å møte betalingsfristene.

– Kunden ville ikke at barna skulle finne ut av problemene, og dekket i en periode renter på forbrukslån med nye forbrukslån, sier Anita Sørhus.

Til slutt hadde han samlet 700.000 i samlet gjeld og fikk en betalingsanmerkning.

Siden startet opp, har – folk med en komplisert eller vanskelig økonomi – på en skikkelig måte. Etterspørselen har vist seg å være stor.

Bedre økonomisk løsning

– Først og fremst hjelper vi folk å få oversikt over situasjonen de er i. Mange kunder har brukt flere kredittkort, og har rett og slett mistet kontrollen. Da må vi bli kvitt gjeldspostene, kartlegge inntekter og utgifter, og samle gjelden, sier direktør Sune Madland.

– I neste omgang handler det om å få refinansiert gjelden i et lån hos oss, der vi tilbyr lavere rente mot sikkerhet i bolig. Kort oppsummert gjennomfører vi en grundig økonomisk rådgivning, og lager en bedre økonomisk løsning for kunden, sier han.

Hvem kan søke om refinansiering?

LES MER

For å må du være norsk statsborger, ha inntekt og kunne stille sikkerhet i egen eller andres bolig. Kraft Bank gir kun lån til privatpersoner, og gjør alltid en kredittsjekk før kan gi et lånetilbud.

Hvordan søker jeg om refinansiering?

LES MER

Trykk , og fyll ut informasjonen i søknadsskjemaet som kommer opp.

Hva skiller Kraft Bank fra andre banker på markedet?

LES MER

Kraft Bank . Banken tilbyr en grundig økonomisk gjennomgang for å finne en løsning som er bedre for kunden. Kraft Bank behandler alle kunder med respekt.

Kan jeg søke om forbrukslån i Kraft Bank?

LES MER

Nei. , og kun dersom økonomien din gir rom for dette.

Hvor lang tid tar det å bli gjeldfri?

LES MER

Dette avhenger av hvor mye gjeld du har i forhold til inntekten din. Kraft Bank anbefaler alltid at eventuelle usikrede lån nedbetales først, og gjerne over en periode på 5 år om mulig. Deretter nedbetales boliglånet over opptil 30 år eller raskere om mulig. Kraft Bank utarbeider sammen med deg en økonomisk plan som viser hvor lang tid dette vil ta.