Disse PC-spørsmålene
ønsker nordmenn svar på

Lurer du på hva slags PC du skal kjøpe, hvordan du får raskere nett eller hvordan du blir kvitt viruset på dataen din? Vi har samlet noen av spørsmålene som ofte stilles når en skal kjøpe ny PC, bygge en selv, eller opplever problemer.

Kompletts kundeservice får daglig henvendelser fra folk som ønsker kjøpsveiledning, og fra folk som har tekniske problemer.

I tillegg har eksperter fra Komplett svart på nærmere 1000 spørsmål gjennom SMART Live-studioet de siste ukene.

Lurer du på noe? Still spørsmål til ekspertene nå

– Det kommer mange forskjellige spørsmål til oss. De fleste spørsmålene er rundt å bygge ny PC og hvilke deler som er best, sier Mikkel Melsom i Komplett.

Mikkel Melsom i Komplett er en av ekspertene som har svart på de mange PC-relaterte spørsmålene i SMART Live-studioet. Foto: VG Partnerstudio

Mikkel Melsom i Komplett er en av ekspertene som har svart på de mange PC-relaterte spørsmålene i SMART Live-studioet. Foto: VG Partnerstudio

Sammen med Kompletts eksperter har vi plukket ut en rekke spørsmål – og vi har samlet svarene her:

Hvilken PC bør jeg velge?

SPØRSMÅL:
Jeg trenger en billig PC til studiet som varer i minst tre år. Noen tips?

SVAR:
En av de mest populære student-PCene om dagen er denne ASUS-modellen. Den er kraftig nok til å takle studenthverdagen de neste årene.

ASUS X556UQ 15,6” FHD

SPØRSMÅL:
Har en 10-åring som har spart selv til bærbar PC til å spille Minecraft, Roblox o.l. Finnes det noen alternativer under 3500-4000 kroner?

SVAR:
Det går an å spille på enklere/rimeligere maskiner, men man kan risikere at spillopplevelsen blir noe redusert ved at spillet hakker og lignende. Dersom du og 10-åringen har mulighet til å strekke dere til rett over 4.000, kan vi anbefale denne:

HP 255 15,6” Full HD

Les også:Derfor bør du velge 2-i-1-PC

SPØRSMÅL:
Jeg trenger en maskin for redigering av GoPro-videoer. Maskinen jeg har nå fungerer ikke (går i lås med en gang). Forslag?

SVAR:
Hvis du jobber med litt tyngre videoredigering er det viktig med en god prosessor og godt med minne (RAM). Det er også en stor fordel med et greit skjermkort.

Hvis det er laptop du er ute etter kan jeg anbefale følgende laptop:

Lenovo IdeaPad 710s Plus 13,3” FHD

SPØRSMÅL:
Ønsker å kjøpe ny stasjonær PC, men får man en GOD en til rundt 10.000 kroner? Den er mest tenkt til gaming, men også noe småjobber med Photoshop, Indesign og Illustrator.

SVAR:
Klart man får! Maskiner som «Komplett Summer Gamer» klarer det meste av spill og enkle oppgaver i Adobepakken:

Komplett Summer Gamer

Så du denne? Syv tegn på at du bør bytte PC

SPØRSMÅL:
PC til redigering av 4K-video, hva duger?

SVAR:
Om du skal ha en skikkelig PC til 4k-redigering er denne perfekt for deg:

Komplett Graphic Workstation E3

Bygging og oppgradering av PC

SPØRSMÅL:
Jeg trenger mer lagringsplass på min stasjonære PC. Hva er forskjellen på HDD og SSD, og hva anbefaler dere?

SVAR:
HDD (snurredisk) er noe rimeligere, men tregere og mindre robust. SSD (ingen bevegelige deler) litt dyrere, men raskere og mer robust.

Det spørs litt hva du skal lagre, men er det ting du ønsker å ha tilgjengelig er SSD absolutt å anbefale.

Sjekk også: Så lett bytter du harddisk selv

SPØRSMÅL:
Hva betyr alle de forskjellige tallene i beskrivelsen til en CPU?
For eksempel «i7-6700K Processor, 8M Cache, up to 4.20 GHz».

SVAR:
i7-6700k er modellnavnet på prosessoren. "k"-en indikerer at prosessoren kan overklokkes.

Cache er en plass for maskinen din å lagre ting en veldig kort periode for å aksessere det raskt. Jo mer cache jo raskere er maskinen på å gjøre "store ting".

4.2 GHz antyder hvor mange gigahertz prosessoren har. Dette er klokkehastigheten på prosessoren og henviser til hvor raskt prosessoren klarer å lese data og fordele strøm.

SPØRSMÅL:
God gaming-PC til 12-13.000 kroner. Gjerne noe poden kan få bygge selv, type byggesett?

SVAR:
Supert å la poden få bygge selv! Her er et forslag til en av våre «PC i deler» der du selv – eller poden i dette tilfellet – står for monteringen:

PC i deler – Månedens gamer August

SPØRSMÅL:
Skal kjøpe nytt skjermkort til PC-en min. Hva er best til Minecraft og CS:GO? Helst under 2000kr.

SVAR:
GTX1050TI gir deg mye for pengene

ASUS GeForce GTX 1050 Ti 4GB ROG Strix

SPØRSMÅL:
Er det veldig stor forskjell fra i5 - i7 prosessor? Hva er de største forskjellene?

SVAR:
i7 har «hyper threading», noe som gjør at den er mer egnet for ekstrem multitasking enn en i5. Vi pleier å anbefale i5 om man «bare» skal game. Men skal man streame det man gamer bør man gå for i7.

Les også: Unngå å bli hacket: Slik sikrer du kontoene dine

SPØRSMÅL:
Jeg bare lurer på hvor lang tid dere bruker på å bygge en PC, sånn i gjennomsnitt, fra start til finish? Inkludert å rydde ledninger osv. Da mener jeg en vanlig mid-tower-PC.

SVAR:
Når man bestiller en Komplett-PC regner vi normalt 3-5 virkedager på hele prosessen, men det inkluderer også plukking av produkter, montering, kvalitetssikring og ferdigstilling. Selve monteringen tar normalt sett ca. 15-20 minutter, litt avhengig av hva PC-en skal inneholde av komponenter.

SPØRSMÅL:
Hvordan får jeg det kjøligere i min stasjonære PC?

SVAR:
Vifter eller vannkjøling. Dersom det er varmt i maskinen er det lurt å finne ut hvilken del det er som blir varm, og se om du kan bytte eller fikse kjøleløsningen på delen. En sunn luftgjennomstrømning vil alltid lønne seg det også.

PC-problemer og feil

SPØRSMÅL:
Hei. Jeg har en PC som har fått virus. Er det noe som kan fikses og hvor dyrt er det eventuelt?

SVAR:
Det kan variere litt fra firma til firma, ofte er det lokale datafirmaer som påtar seg slike oppdrag. Men du kan også fikse en PC med virus selv. Da vil reformatering av maskinen være den beste løsningen.

Skal du bytte ut PC-en? Dette må du gjøre før du kvitter deg med den gamle

SPØRSMÅL:
Jeg har en splitter ny laptop med Windows 10. Blir stadig vekk avbrutt av advarsler og meldinger fra Windows, antivirus og diverse programmer. Hvorfor kan ikke bare maskinen la meg jobbe i fred?

SVAR:
Alle nye maskiner kommer som regel med masse software du ikke trenger. Dette kan du enkelt fjerne med for eksempel dette programmet: www.malwarebytes.com/adwcleaner/

SPØRSMÅL:
Hva er den beste måten å fjerne støv fra en laptop? Boks med trykkluft gjennom ventilene, eller åpne den opp og blåse den ren fra innsiden?

SVAR:
Her ville jeg tatt av baksiden og blåst den ren med en «luft på boks».

SPØRSMÅL:
Jeg har en treg Mac (kjøpt høsten 2011). Fjernet alt innhold til ekstern hardisk, slettet gammel bruker og reformatert. Synes fortsatt den er treg. Hva kan jeg gjøre? Skal egentlig kun brukes til surfing.

SVAR:
Her kan du nok ha behov for å oppgradere minnet og disk på maskinen. Man kan finne delene selv eller få hjelp av oss på telefonnummer 33005500.

SPØRSMÅL:
Hvordan kan en forlenge rekkevidden til en ruter?

SVAR:
Den beste løsningen for en repeater er å sette den ytterst i «det beste» signalet. Står den for langt unna opprinnelig ruter vil den ikke gi godt nok signal.
Les mer her: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Komplett. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør