Nå mister 1,7 millioner NRK-kanalene på FM

Har du ennå ikke skiftet ut den gamle FM-radioen din? Da kan du gå en stille høst i møte. Her ser du hvordan du får radio både i bilen, på hytta og i hjemmet ditt!

De fleste har fått med seg at FM-nettet slukkes i løpet av 2017. I praksis betyr det at man fra og med 2018 ikke vil kunne lytte til de riksdekkende kanalene med en FM-radio. Sendinger via FM-nettet er allerede blitt slukket flere steder i landet, og nå står Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold for tur.

– 20. september - klokken 11.11.11 - slukkes sendinger på FM-nettet for 1,7 millioner mennesker.

Mari Hagerup - kommunikasjonssjef i Digital Radio Norge

Alt blir ikke borte – ennå!

Mari Hagerup er kommunikasjonssjef i Digital Radio Norge, som har ansvaret for at overgangen fra FM til DAB blir så smidig som overhodet mulig. Selv om sendingene på FM-nettet nå slukkes på Østlandet, vil ikke alle radiokanaler forsvinne.

– Det er NRKs kanaler som blir borte den 20. september. De kommersielle kanalene blir borte først 8. desember.
Når siste del av slukkingen blir gjennomført for Finnmark og Troms 13. desember forsvinner derimot alle de riksdekkende FM-kanalene samtidig.

En Sonos-høyttaler i hjemmet er en strålende løsning for å få full tilgang til internettradio. Foto: VG Partnerstudio

Ikke bekymret for overgangen til DAB

Selv om overgangen fra FM til DAB nå berører et stort antall mennesker, er ikke Hagerup nevneverdig bekymret. Radioaktørene har i løpet av året gjort dette fire ganger andre steder i landet, og ifølge Hagerup har overgangen gått mer smertefritt enn forventet.

– Det vi ser er at folk generelt sett har vært godt forberedt! Over 82 prosent av landets husstander har gått til anskaffelse av én eller flere DAB-radioer. I tillegg ser vi at lyttingen har vært veldig stabil over hele landet. Vi hadde forventet at lyttertallene skulle gå mer ned enn hva de faktisk har gjort, og det er et tegn på at folk har klart å omstille seg.

I tillegg har omleggingen ført til en økning i bruken av de mindre kanalene.

Mari Hagerup og Jarle Ruud i Digitalradio Norge hjelper nordmenn med overgangen til DAB. Foto: VG Partnerstudio

Mari Hagerup og Jarle Ruud i Digitalradio Norge hjelper nordmenn med overgangen til DAB. Foto: VG Partnerstudio

– Etter omleggingen har folk fått tilgang til mange flere kanaler enn tidligere, noe som har gjort at de mindre kanalene har hatt en økning i lyttertall på over 30 prosent. Det synes vi er veldig gledelig. Vi kan trygt si at folk ikke har sluttet å høre på radio!

Har du sett denne? Slik gjør du FM-radioen om til en lekker høyttaler

– Hvordan får jeg radio i bilen min?

Med omleggingen har det vært et stort behov for veiledning, og Digitalradio Norge har vært landet rundt for å hjelpe folk med hva de måtte lure på. Hun sier at det er ett spørsmål som går igjen:

– Det vanligste spørsmålet er utvilsomt hvilken løsning man bør gå for til bilen. Svaret er gjerne avhengig av hva slags bil man har, sier hun og fortsetter:

– Er bilen en eldre modell, kan det være en idé å skifte ut hele radioen. Har du derimot en nyere bil, kan det være like så greit å bruke et adapter. Noen velger å sette bort jobben til profesjonelle, men da bør man være forberedt på at det kan være litt ventetid. Mange velger å gjøre jobben selv, og så lenge du følger bruksanvisningen nøye, er dette en svært god løsning for mange.

Det er nemlig flere som opplever at resultatet ikke blir så godt som man hadde forventet, og dette har som oftest med monteringen å gjøre.

Slik får du DAB-signaler i bilen:

Ekspertens råd: Riktig DAB-radio til bil, hjemmet og hytta

Nettopp hvordan man får oppgradert bilradioen, er noe folk er ekstremt opptatt av, ifølge Anne Grethe Holst, produktsjef for HiFi i Komplett.

– Bilen er et sted hvor folk hører mye på radio. Derfor ser vi også at adaptere har blitt veldig populært den siste tiden.

Anne Grethe Holst, produktsjef i Hifi i Komplett

Samtidig er det ikke bare i bilen nordmenn ønsker å høre på radio. Vi har derfor samlet flere forskjellige varianter til bruk i bilen, hjemme og på hytta – i ulike prisklasser.

Har du sett denne? De beste Sonos-funksjonene

Tre vanlige spørsmål om DAB

1. Hva er forskjellen på DAB og DAB+

– Forskjellen er at DAB+ er den nyeste standarden. Kapasiteten er dobbelt så stor som DAB, hvilket gjør at det er plass til dobbelt så mange kanaler. NRK sender alle sine kanaler i DAB+, noe som betyr at man ikke vil få inn NRK dersom man har en DAB-radio.

Om du lurer på om radioen din er DAB eller DAB+ er tommelfingerregelen enkel: Alle radioer solgt etter 2010 er DAB+.

2. Vet vi at dette blir standarden i årene fremover? Eller kan vi plutselig oppleve at det om noen år kommer DAB++, DAB Super eller noe lignende som gjør at vi igjen må på handletur?

– Nei, DAB+ kommer til å være standarden fremover, så folk trenger ikke å bekymre seg for at de kjøper noe som ikke varer inn i fremtiden.

3. Hva skjer med FM-nettet? Blir det helt borte fra 2018?

– Nei, FM-nettet blir ikke tatt ned før tidligst i 2022. Selv om de riksdekkende kanalene stanser sine sendinger her, vil norske lokalradioer fortsatt sende på FM-nettet - også etter utgangen av 2017.

NRK og de riksdekkende kanalene vil derimot ikke være å finne på FM-nettet.

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Komplett. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør