Ut på tur i helgen?
Her er de beste tipsene!

De beste opplevelsene er ofte rett rundt svingen. Her får du de gode tipsene hvis du rett og slett bare vil ha ren kjøreglede!

Av VG PARTNERSTUDIO

Mens mennesker fra alle verdenshjørner valfarter til Norge for å oppleve naturlandskaper og unike destinasjoner, kan man som nordmann fort glemme å benytte seg av de mange mulighetene som er like over dørstokken.

Kjøreglede har samlet en rekke gode tips til hvordan du kan fylle noen av de vakre vårhelgene som kommer fremover.

I disse turforslagene har vi tatt utgangspunkt i at tre timer er det lengste man ønsker å kjøre én vei på helgetur. Forslagene er en god blanding mellom fine kjøreturer og flotte destinasjoner. De fleste har litt av alt. God kjøreglede!

Har du lest denne? Skal du på langtur? Slik gjør du bilturen morsommere!

** OSLO **

Helgetur 1: Lillehammer – Dokka – Randsfjorden [2t]

Oslo i seg selv har ekstremt mange muligheter for helgeturer, og tre timer fra hovedstaden åpner det seg et vell av muligheter.

Per-Erik Nygård jobber som salgssjef i Mazda-forhandler Kverneland bil i Oslo. Han tar ofte familien bestående av kona og to voksne døtre med på roadtrip!

– Hektiske hverdager gir ikke alltid tid til den rolige og gode samtalen. Bilen kan fort bli en ekstra arena hvor det er lett å få snakket sammen. Vi rekker mange temaer i løpet av kjøreturene våre.

Per-Erik Nygård

Nygård anbefaler en tur til OL-byen, med en alternativ rute tilbake. Nøkkelord: Fjordutsikt.

– Denne turen har vi kjørt selv. Oppover til Lillehammer kjører du langs Mjøsa, og i Lillehammer besøker du OL-anleggene og rusler litt rundt. Vi har kost oss med mat og drikke på Blåmann Gastrobar og Bryggerikjelleren. God mat og god atmosføre. Ta gjerne en overnatting på Mølla, sier han.

Familien Nygård pleier å la barna bestemme musikken i bilen, og innimellom praten blir det en og annen quiz. Turen tilbake går langs en flott, pittoresk rute.

– Dagen etter kan man kjøre ned på andre siden, til Gjøvik, og over til Fluberg på toppen av Randsfjorden, og hele Randsfjorden nedover. Da kjører man på en litt mindre vei, men du kjører langsmed fjorden hele tiden. Det er en flott tur og naturopplevelse, fortsetter Nygård.

Har du fått med deg denne saken? Dette er kjendisen nordmenn helst vil på roadtrip med.

Den drevne bilturisten anbefaler å ta noen omveier for å komme frem til målet. Små spontane stopp mener han er noe av suksessen til en perfekt biltur.

«Vi rekker mange temaer i løpet av kjøreturene våre»
- Per-Erik Nygård

ROADTRIP: Per-Erik Nygård jobber som salgssjef i Mazda-forhandler Kverneland bil i Oslo. Han tar ofte familien bestående av kona og to voksne døtre med på roadtrip! Foto: HANNE PERNILLE ANDERSEN / Mazda CX-5

Helgetur 2: Rundtur Oslofjorden: Verdens Ende – Son [1t 50]

Langsmed Oslofjorden ligger perlene på rekke og rad. Du kan blant annet nyte utsikten fra bilvinduene ved å kjøre vestover til Tønsberg. Der kan du ta en spasertur på brygga, se hele byen fra toppen av Slottsfjell, kanskje få vite mer om vikingtiden på Slottsfjellmuseet, eller se norsk samtidskunst på Vestfoldmuseet Haugar.

– Følger du veien fra Tønsberg hele veien når du kjører ut mot Nøtterøy og Tjøme krysser du til slutt noen broer og kommer ut til Hvasser. Her ligger det et lite, koselig bysenter som heter Sandøsund. Herfra kan man vandre ut i naturen, sier Eirik Dal i Visit Tjøme.

Ikke langt fra Hvasser ligger også Verdens Ende.

– Her er det vanvittig fint rett etter påske. På Verdens Ende ligger nye Færder nasjonalpark. Her er altså hele havområdet utenfor Tjøme og Nøtterøy blitt nasjonalpark.

Eirik Dal

Kristin Løkeberg, reiselivssjef i Visit Horten (ja du gjetter riktig, Horten er neste destinasjon), fremsnakker gjerne også de idylliske småstedene.

– Den Blå Brygge på Hvasser er absolutt også verdt å kjøre innom. God hjemmelagd mat, og restauranten ligger på en lekter nede på vannet, sier hun.

Hun anbefaler overnatting på Scandic Havna Tjøme, Hvasser motell eller Engø gård.

For en nydelig kjøretur mot Horten bør man ta veien langs vannet til Åsgårdstrand, hvor Edvard Munch malte mange av sine bilder på midten av 1880-tallet.

– I Åsgårdstrand finner du blant annet Munchs hus, forteller Løkeberg.

Når man forlater Åsgårdstrand og er på vei til Horten kan man stoppe innom Borrehaugene, et stort fredet gravfelt fra vikingtiden, og det tilhørende historiske senteret Midgardsenteret og Gildehallen.

NYDELIG: Skyene danser på himmelen ved Verdens Ende. Foto: NTB SCANPIX

NYDELIG: Skyene danser på himmelen ved Verdens Ende. Foto: NTB SCANPIX

Når man omsider kommer seg inn til Horten kan man parkere bilen i gjestehavna og ta turen til fots. Horten er ikke stort, men det de ikke har i størrelse tar de igjen i innhold.

– Vi anbefaler bryggerestauranten Fishland. Den ligger i gjestehavna og eksistert i en årrekke med de samme eiere. I tillegg har vi tre nymotens kaffebarer: Traktern, Kafferiet og Stopp kaffebar.

Har du lest denne? Gjør kjøreturen til en fest: Den beste musikken i bilen.

Horten er kanskje mest kjent for Karljohansvern, hovedbasen for den norske marinen fra 1819 til 1963.

I samme bygg som Marinemuseet ligger Preus museum, Norges nasjonale museum for fotografi.

– Preus viser god bredde med faste og nye utstillinger, og de har gamle kameraer, spionkameraer og andre duppedingser som folk har tatt bilder med. De har også et spennende bibliotek. Hvis du er mer interessert i arkitektur enn fotografi så har Sverre Fehn har tegnet bygget. Det kommer en Munch-utstilling i år.

Løkeberg mener også at fergen over til Moss er et fint avbrekk fra sightseeing, og tar deg over til østsiden av Oslofjorden. Her anbefaler hun å ta en tur på Ramme Gård på Hvitsten!

RASTEPLASS: Per-Erik Nygård og kona Anne Fernmo stoppet bilen og tok en rast ved Randsforden. Foto: HANNE PERNILLE ANDERSEN / Mazda CX-5

Helgetur 3: Gøteborg [3t]

Hvorfor ikke besøke «Søta Bror» i helgen? E6 til Göteborg er ikke den mest spesielle, så her er det destinasjonen som gjelder.

Når man ankommer byen, anbefaler Stefan Gadd i Gøteborg & Co å kjøpe Gøteborg City Card, som gjør at man får gratis parkering rundt omkring i hele byen. Inkludert i passet er også blant annet inngang til fornøyelsesparken Liseberg, i tillegg til en rekke museum.

Gadd vil anbefale å bruke passet for det det er verdt, og ta seg tid til en båttur på Gøteborgs kanaler.

KJØRETUR: Hvis du har lyst til å forlate Oslo et par dager, er det bare å sette seg i bilen og følge skiltene mot Gøteborg. Foto: HANNE PERNILLE ANDERSEN \/ Mazda CX-5

KJØRETUR: Hvis du har lyst til å forlate Oslo et par dager, er det bare å sette seg i bilen og følge skiltene mot Gøteborg. Foto: HANNE PERNILLE ANDERSEN / Mazda CX-5

– Båtene kalles for «paddar», fordi at de nesten er flate som pannekaker for å komme under de mange lave broene i Gøteborg. Turen tar ca én time, og da får man virkelig sett og nytt alt hva Gøteborg har å by på. Det er en vakker tur, sier han.

Brunch er en stor greie i Gøteborg. Ifølge britiske The Mirror har Posthotellet ikke mindre enn verdens beste brunch.

Byen har også mye gode restauranter. Vil man ha en uforglemmelig kveld (for dere og lommeboken) bør man legge turen til Koka for et måltid med vestsvensk mat i ypperste klasse. For en billigere penge kan man legge turen til Pinchos på Göteborgsgatan.

Om man har lyst å utforske byens utkantstrøk, vil Gadd anbefale en kjøretur til den svenskeskjærgården.

– Å kjøre til øyen Rörö er en fantastisk tur. Man må ta to bilferger for å komme dit, men fergeturene er verdt det i seg selv. Rörö er en utrolig vakker øy, som ligger lengst ute i havet, sier han.

Turen, med fergepassasjen, tar rundt én time.

En annen fin kjøretur ca én time ut fra Gøteborg sentrum er å dra til Nordiska Akvarellmuseet på øya Tjörn, ca en time fra byen. Fram til September viser muséet en utstilling om Disney.

– Muséet har ofte spennende utstillinger, og området er vakkert. Om sommeren er det en super badedestinasjon, sier Gadd.

Sett denne? Slik gikk det da Henrik (16) øvelseskjørte for første gang

** BERGEN **

Helgetur 1: Nordheimsund [1t 20]

Å komme bort fra bylivets kjas og mas til det beste Vestlandet har å tilby gir en unik frihetsfølelse det ikke er vanskelig å sette pris på.

– Hvis du ikke skal ta en av de vanlige fjordturene, vil vi anbefale en tur til Norheimsund og rundt om i Kvam herad, sier informasjon- og markedskoordinator Linn Kjos Falkenberg i Visit Bergen.

Kvam herad er rik på lokal mat og drikke. I sommersesongen bør man utforske gårdene i området. Mange har nemlig produksjon av frukt og bær, både for selvplukk og avhenting. Ønsker man en autentisk matopplevelse i idylliske omgivelser fra 1800-tallet byr Gamlastovo Gardsresturant på lokale råvarer og spennende smaker i prisbelønnet kulturlandskap som tar deg med på en tidsreise du sent vil glemme.

Lasse Hovland, selger og Mazda-forhandler hos Sande Auto, har også brukt mange timer i området.

Kvamskogen er en flott destinasjon. På sommeren er det gode jaktmuligheter. Du kan overnatte i Norheimsund og ta dagsturer. Kjøremessig er det også en veldig fin tur med fine stoppesteder. Har man god tid kan man også ta denne veien til Geilo, da den har mye finere utsikt, sier han.

Enten man drar alene eller sammen med gode venner er et besøk til Steindalsfossen et must, skal man tro nettsidene til Visit Norway, om man legger kjøreturen til Norheimsund eller Kvam.

Fossen er en vill og imponerende naturopplevelse som tar pusten fra de fleste. Man trenger ikke å være et utpreget naturmenneske for å bli trollbundet av de massive vannmengdene som stuper ned i fjellet fra svimlende høyder. Her kan man nemlig vandre under selve fossefallet på en trygg og sikret turiststi som fører deg bak sløret av vann der mange tar en liten pause for å fange det magiske øyeblikket.

Lest denne? Slik er veien til førerkortet!

MORGENSTEMNING: Denne fine plassen finner du i Kvam. 

MORGENSTEMNING: Denne fine plassen finner du i Kvam. 

For overnatting anbefaler Linn Kjos Falkeberg i Visit Bergen
Hardingasete som akkurat har åpnet for privatpersoner.

Hotellet ligger tyve minutter med bil fra Norheimsund, helt nede ved Hardangerfjorden. Det har akkurat blitt medlem av De historiske hoteller, en medlemsorganisasjon forbeholdt unike lokasjoner i Norge.

Daglig leder Erlend Lundblad er stolt av at hotellet nå åpner for privatpersoner.

– På Hardingasete har vi samlet og restaurert en rekke historiske hus, hytter og gamle stabbur. Totalt har vi elleve små hytter og et litt større hus. De som ønsker en deilig avkobling i idylliske omgivelser kan legge seg i en vedfyrt badestamp med utsikt over fjorden, og nyte godt av husets hjemmebryggede øl, sier han.

Helgetur 2: Sognefjorden [3t]

Nordøst inn fra Bergen finner man et av Norges, og kanskje verdens, vakreste fjordlandskap. Sognefjorden er på UNESCOS verdensarvliste. Det sier seg dermed selv at en tur langsmed fjorden byr på fantastiske syn, og at det finnes mang et stoppested hvor det rykker i selfie-fingeren til de fleste.

- Veiene langs Sognefjorden snirkler seg ofte vakkert langs fjorden og opp igjennom daler og fjell. For den kjøreglade finnes det milevis med vei der utsikten og bilkjøringen smelter sammen til gode, kraftfulle inntrykk og opplevelser, sier Rikke Westvig i Visit Sognefjorden.

Med bil styrer du selv hvor fort du vil komme fra sted til sted og når du vil stoppe. Langs veien finnes nemlig et mangfold av idylliske utsiktspunkt og rasteplasser hvor man kan nyte synet av dramatisk fjordlandskap mens man spiser matpakken eller tar seg en kaffe. Snubler man over en av de mange sjarmerende veikroene, og det bør man gjøre, så er sjansen god for at man også kan få seg en hjemmelaget vaffel servert av trivelige sogninger som villig deler lokalkunnskap og turtips til veien videre. Det ligger flere campingplasser langs veien, så et telt og soveposer er kjekt å ha i bagasjerommet.

** TRONDHEIM **

Helgetur 1: Røros [2t]

Man kan argumentere for at Røros er et sted alle bør få med seg. Området som omfatter bergstaden Røros med kobbergruveområdene og kulturlandskapet rundt, er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Innenfor kommunegrensen finner man også to nasjonalparker, nemlig Femundsmarka og Forollhogna.

Turen fra Trondheim til Røros er heller ikke å forakte, skal man tro daglig leder og Mazda-forhandler Bjørn Krogstad i Strandveien Auto. Han anbefaler å kjøre nordover fra Trondheim til Hell på Fylkesvei 705, for så og ta mot Selbu og kjøre videre over fjellet til Røros.

– Turen til Røros er fantastisk. Personlig ville jeg kjørt samme vei tilbake, fordi veien er så fin. Det er spesielt spektakulært fra Selbu til Røros.

Bjørn Krogstad

Han anbefaler å overnatte i byen, og ikke bare ta en dagstur. For en erkenorsk opplevelse kan man overnatte i Frøyas Hus, ellers kan man ta inn på Røros Hotell.

– Det er generelt veldig god stemning i byen. Det er mye god mat, fine kirker og hus å utforske. Det er også mye historie fra blant annet gruvedrift som er spennende å få med seg, sier han.

Salg- og markedssjef i Visit Røros, Hilde Myhren, vil også anbefale å få med seg det historiske Røros, med et besøk i Olavgruva eller museet.

– Å delta på en lokalmatsafari er et av høydepunktene du kan være med på i sommersesongen.

Vertshuset Røros kan man starte kvelden i Berkel & Bar med hjemmebrygget øl, speketallerken og god ost. Middagen kan man ta på restauranten samme sted.

Helgetur 2: «Den Gylne Omvei» [1t40]

Det er vanskelig å komme utenom «Den Gylne Omvei» når det er snakk om å få både god kjøreopplevelse og god destinasjon. «Den Gylne Omvei» ligger på Inderøy, 11 mil fra Trondheim. I all beskjedenhets navn også kjent som «Trondheims Toscana».
Her ligger spise- og drikkestedene som perler på en snor, blant annet Berg Gård, Gangstad Gårdsysteri, Inderøy Gårdsbryggeri og sist men ikke minst Øyna, hvor 90% av maten de serverer skal være fra kommunene du kan se fra restauranten.

– Inderøy er jo egentlig et must. Her er det veldig mye god mat. Spesielt på Tautra, hvor de har noen av de beste forholdene for grønnsaker, sier Lisbeth Fallan, pressesjef i Visit Trondheim.

Vil man forlenge turen kan man kjøre til Stokkøya, som ligger omtrent to timer og tjue minutter ut mot havet.

– Det er mye å se på vei til Stokkøya, så her kan man bare stoppe litt underveis når man finner et sted man synes er hyggelig, sier Fallan.

Lisbeth Fallan

Bonus for den virkelig kjøreglade: Atlanterhavsveien og Trollstigen.

Atlanterhavsveien går langs kysten og tidvis kan bølgene slå inn over veien. Det er helt fantastisk flotte broer. Selve Atlanterhavsveien er ikke så veldig lang, men turen fra Trondheim til Kristiansund er fin, sier daglig leder og Mazda-forhandler i Strandveien Auto, Bjørn Krogstad.

Vil man gjøre en litt lengre tur ut av det kan man kjøre ned til Trollstigen og tilbake via Dovre.

– Veiene mellom de to destinasjonene er også veldig populære utfartsveier, så her får du god kjøreglede hele veien, sier han.

KOS PÅ VEIEN: Norge er et fantastisk land som kan oppleves bak rattet. Sett deg i bilen i helgen, og utforsk en av rutene til Kjøreglede.

** TROMSØ **

Helgetur 1: Lyngen [2,5t]

Lyngenhalvøya er kjent for den spektakulære fjellkjeden Lyngsalpene. Fjellkjeden, som er 15 km bred og 90 km lang, består av både taggete, alpelignende fjelltopper og flatere mer «viddeaktige» fjell. Den høyeste tinden, Jiehkkevárri, rager 1833 moh og er lett å kjenne igjen fordi toppen er dekket av en isbrekappe.

– Lyngen er et av de mest attraktive områdene for toppturer på ski. De mektige Lyngsalpene og områdene rundt Lyngenfjorden er attraktive både sommer og vinter, sier presseansvarlig i Visit Tromsø, Inger-Lise Brones.

Ved foten av Lyngsalpene, ca. 2,5 – 3 timer kjøring fra Tromsø, ligger en spesiell plass.

Lyngen Lodge er et nydelig anlegg for den som søker det litt mer eksklusive tilbudet. Et utmerket utgangspunkt for toppturer/turer til fjells både sommer og vinter. Og deres kjøkken er i verdensklasse, sier han.

Her finnes et bredt tilbud av ulike aktiviteter: Dypvannsfiske, hundekjøring, guidet fjelltur og brevandring, samt guidet tur opp Reisaelva i båt, laksefiske, hvalsafari, sykling, off-piste skikjøring, toppturer, Lyngsalpesafari fra vannet.

«Kjøreturen over Kvaløya mot Sommarøy burde du fått på resept hos legen»

DEN NORSKE PERLE: Et vakkert oversiktsbilde over fantastiske Sommarøy og Hillesøy. Foto: NTB SCANPIX

Helgetur 2: Sommarøy

Sommarøy er kun knappe timen utenfor Tromsø, og byr på flotte veier og magisk utsikt.

– Kjøreturen over Kvaløya mot Sommarøy burde du fått på resept hos legen! Her kan du både fysisk og mentalt koble av. Stopp underveis. Ta deg et forfriskende bad i en bortgjemt vik – omsluttet av svaberg og kritthvite strender, sier Brones i Visit Tromsø.

Helgetur 3: Malangen [1t15]

Malangen er en halvøy like sør for Tromsø. Innerst i den 60 km lange Malangsfjorden, midt mellom Mortenhals og Mestervik ligger en resort, bygget for å levere unike naturopplevelser året rundt: Malangen Brygger.

– Du kan kjøre to veier utover. Tar du til høyre når du kommer ut av tunnelen på RV858, så kjører du langs fylkesveg 286 via Mortenhals til du kommer til Malangen brygge. Tar du til venstre følger du RV 858 langs Balsfjorden, via Meistervik og til Malangen Brygge. Det kan være fint å ta en rundtur. Fra Malangen Brygger kan du være med på fisketurer, sykkelturer og turer i skog og mark, helt ettersom hva du er interessert i.

Her tilbys sesongspesifikke opplevelser i resortets egen villmarksleir, Camp Nikka. Villmarksleiren er lokalisert i et uberørt fjellområde i gangavstand fra Malangen Resort.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av det kommersielle samarbeidet i VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold ?
Hva er dette?

Dette er Kjøreglede

Kjøreglede publiserer annonsørinnhold for Mazda produsert av VG Partnerstudio. Partnerstudio har ingen tilknytning til VGs redaksjon, men innholdet er i likhet med ordinære annonser og alt journalistisk materiale publisert i VG underlagt VGs kvalitetskrav og redaktøransvar.