Skinstads periode som langrennssjef ble et aldri så lite eventyr etter ansettelsen i 2006. Før han gikk av i 2015, endte det med vanvittige 86 medaljer. 44 av edleste valør, 34 i VM og 10 i OL. 

I den samme tiden var det en rekke medieoppslag om hete følelser på godt og vondt mellom Norge og erkerival Sverige. De seneste årene har naturlig nok mye handlet om Petter Northug, der kritikken fra Sverige tidvis har haglet. 

Uttalelser fra blant annet Gunde Svan som «jeg håper han tabber seg ut igjen» før femmila i Vancouver-OL i 2010 og andre om manglende ydmykhet og andre kontroverser, har stort sett havnet i fanget på nettopp Skinstad, som ofte har måttet svare eller kommentere. 

Nå er 51-åringen med i Kjendisligaen, der fem kjente personer teames opp med hver sin ekspert og spiller om poeng gjennom åtte V75-lørdager. Vinneren får 100.000 kroner som doneres til et veldedig formål – i tillegg til eventuelle gevinster.

Du kan når som helst melde deg på lagene, men beholder premiene selv.Skinstad: - Bli med på laget mitt!

– Forholdet mitt til trav er ganske bra. Jeg var kollega med Kjell Kristian Rike som ekspert i NRK mellom 1997 til 2006, og han fikk meg med på banen i den perioden. Jeg har også eid et par hester, uten at det har gått kjempebra, men man kan ikke lykkes hele tiden med alt man gjør, sier Åge Skinstad og smiler.

Likheter med ski

Han har tatt turen til Bjerke travbane for å møte eksperten på sitt lag, Oppland-kamerat Anders Mikkelborg. Ifølge sistnevnte har den tidligere langrennssjefen «litt å gå på, men forståelse og interesse for spillet».

– En ting jeg alltid ser på, er hvor fort disse hestene egentlig har gått. Persen, på en måte. Det viser toppnivået, og det er lettere å komme tilbake til det enn hvis du aldri har vært oppe på det nivået, mener Skinstad.

– Litt som for en skiløper?

– Litt som en skiløper, eller friidrettsutøver og så videre, ja.

Les også: Vraket god kompis - begynte å vinne

Men det er flere likheter mellom trav og skisporten som Skinstad er mest kjent fra. Det er nemlig ekstra prestisje i slå svenskene, og det fører med seg en del kniving. 

– Det er en god del av det, spesielt i fellesomganger. I det siste har ikke vi vært så heldige, men historisk sett har vi vært sterke. Nå har vi såpass mange gode hester, og det irriterer nok svenskene litt. Det så vi ikke minst i uttaket til Elitloppet, da svenskene var knallharde og bare tok med B.B.S. Sugarlight, sier Mikkelborg.

Skinstad følger opp: 

– Den ekstra knivingen med Sverige er slett ikke bare i trav og ski, men i fotball og mange andre sammenhenger også. Den man er best kompis med liker man best å knive med. Vi har et godt forhold til Sverige og egentlig tjener vi nok på det samarbeidet enten det er i trav eller i skiløypa. Man blir bedre av å ha gode konkurrenter.

Bli med på laget: Velg ditt Kjendislag her!

Mikkelborg «raste»

Opp gjennom årene har det ikke manglet på «krangler» og ordkrig mellom Norge og Sverige i langrennssporten. Skinstad kaller det godt rivaleri.

– Det var kanskje verst den perioden Gunde Svan var landslagssjef i Sverige. Han var den jeg kjente best, men stort sett har det gått veldig bra. Og så har vi kanskje hatt noen løpere vi har vært nødt til å dempe litt et par ganger, men det har gått fint det også, sier den mangeårige langrennssjefen.

Snart 3000 er allerede på lag! Bli med du også!

Han var imidlertid ikke klar over at mannen ved hans side og eksperten på laget hans nylig var ute og raslet med sablene i retning nabolandet. I et medieoppslag «raste han mot svensk vraking av norsk VM-vinner», og brukte ord som «skandale».

– Nei, jeg visste ikke at han var veldig upopulær, men jeg tar det bare som et kvalitetstegn at vi klarer å si fra, sier Skinstad og gliser.

Donerer til Aktiv mot kreft

Det var det tidligere nevnte uttaket til svenske Elitloppet som var bakgrunnen for debatten. Norge fikk bare med en hest, til tross for blant annet å kunne skilte med en verdensmester.

– Ja, det var noe som irriterte meg voldsomt. Papagayo E var verdensmester i fjor, og gikk flere kanonløp der svenskene var sjanseløse. Han har nå vært ute i blytunge lag og gått tunge løp, men de klarte ikke å se bak resultatene. Han kunne startet på Bjerke tre ganger og badet hjem tre strake seirer og blitt med i stedet. Jeg syntes det var svakt og på tide å si fra, sier Mikkelborg med et smil.

Lagene i Kjendisligaen donerer som sagt premien til et veldedig formål. Skinstad, som nå jobber i NHO Innlandet, har valgt Aktiv mot kreft.

– Grete Waitz startet innsamlingen og vi i langrenn begynte å samle inn under VM i Oslo i 2011. Til sammen, ved salg av gulljakker og diverse, har vi samlet inn om lag to millioner. Det er en viktig jobb de gjør ved å bygge pusterom på sykehusene for kreftpasienter. Jeg tror det er viktig for folkehelsen å holde seg i aktivitet.

I tillegg har duoen begge tatt knallharde valg når det kommer til laguttak. Historien om hvordan de vraket kompisen sin kan du lese her!

Har du lyst til å spille på lag med en kjendis? Velg din favoritt og bli med her!

Dette er lagene:

Team Bøkko består av Hege Bøkko, landslagsløper på skøyter og Hallvard Flatland. Hege har ni NM-gull, og er en av landets beste kvinnelige skøyteløpere. Hallvard Flatland er en TV-legende i Norge, og har også lang fartstid i norsk travsport.

Meld deg på Team Bøkko her!

Team Shampo består av Espen Knutsen og Espen Haug. Shampo er en hockeylegende, og er i dag sportslig leder i Vålerenga ishockey. Espen Haug er tidligere NM-vinner i fotball med Vålerenga, og jobber som tipsekspert i Rikstoto Direkte.

Meld deg på Team Shampo her!

Team Skinstad består av Åge Skinstad og Anders Mikkelborg. Åge er tidligere eliteløper i langrenn, og sjef for norsk langrenn i en årrekke. Anders er en kjent tipsekspert fra Rikstoto Direkte. Begge er fra Oppland.

Meld deg på Team Skinstad her!

Team Åge består av Åge Sten Nilsen og André Ringelien. Åge er rockestjerne med stor R, mest kjent som frontfigur i Wig Wam og for Queenshowet «The Show Must Go on». Med Bjerkes André Ringelien som ekspert, kommer dette laget til å rocke!

Meld deg på Team Åge her!

Team Tutta består av Suzann «Tutta» Pettersen og Øivind Grøstad. Tutta er i dag en av verdens beste kvinnelige golfspillere. Øivind Grøstad er landets mest kjente tipsekspert på trav, og driver tipstjenesten Travfakta.

Meld deg på Team Tutta her!

Annonse

Bli med i Kjendisligaen

Bli med i Kjendisligaen, og spill om millioner i V75 hver lørdag i åtte uker. Meld deg på nå!