– Hehe, det var mer vanlig før i tiden da han spilte. Vi vant ikke så mye vi, heller, men det hendte. Vi er i stimen vi nå, og skal være med og kjempe der oppe gjennom hele sesongen, så folk bør egentlig komme seg på laget, sier Espen Haug og smiler.

Bli med på laget: Meld deg på Team Shampo her!

Den tidligere fotballkjempen spilte også i Strømmen, Lyn, HamKam og Hønefoss, men det var Vålerenga han vant NM med da han scoret i finaleseieren over Strømsgodset i 1997. 

I tillegg til å ha rykket opp til eliteserien med tre forskjellige klubber, var han på banen kanskje aller mest kjent for god bruk av hodet – og det er nettopp det han skal bruke som eksperten på Team Shampo i Rikstotos «Kjendisligaen».

Bakgrunn: Slik er Kjendisligaen

Etter en god start har de vært oppe på tabelltopp etter to runder, men i den tredje – under Oslo Grand Prix-helgen på Bjerke - falt de ned til tredjeplass med ni poeng, to bak Team Tutta og Team Åge, med Team Skinstad halsende bak med åtte. 

– Fremtiden ser bra ut for laget vårt, mener Shampo.

Lagkamerater i Sverige

Den tidligere NHL- og landslagsstjernen har etter ti år overlatt trenerjobben for VIFs hockeygutter til Roy Johansen, og tatt over som sportssjef. I disse dager handler mye om bygging av ny hall, og i påvente av den må Norges mestvinnende klubb klare seg med dårligere økonomiske betingelser, en litt tynnere besatt spillerstall enn hva man er vant med og dermed også mindre sølvtøy i det allerede overfylte premieskapet på Jordal.

Meld deg på: Velg ditt kjendislag her!

LAGENE: Team Bøkko, Team Shampo, Team Skinstad, Team Tutta og Team Åge.

Men nå handler alt om Kjendisligaen som skal vinnes og travtips som skal settes. I motsetning til noen av sine konkurrenter, er ikke Shampo helt ny i gamet.

– Det begynte litt da jeg spilte i Sverige og hadde mange lagkamerater som var veldig interesserte i trav. Da jeg kom hjem giftet jeg meg inn i en familie som driver med hester, og jeg har bare positive ting å si om det. Vi har spilt litt, selv om det ikke er blitt så mange kroner av det.

Besøk hos svogerens hester

For anledningen er duoen på besøk på Granum gård i Sandefjord, der svoger og hesteeier Anders Jahre holder til. I de flotte omgivelsene med perfekte forhold for trening for både hester og kusker, hilser hockeytøffingen på et av de majestetiske dyrene.

Les også: Ble kvitt hesteskrekken - skal rocke Kjendisligaen

Men i motsetning til slik han stilte opp i duellene med tannløse canadiere som ville slenge ham i vantet på isen, blir han hakket spakere i møtet med den firbeinte.

– Det er klart det er svære dyr, og man skal ha respekt for dem. Kommer det et spark der, tror jeg det er ganske mye tøffere enn å få en takling på hockeybanen. Det er ikke så mye utstyr på meg akkurat nå, heller.

– Er det litt slik at kona di, Fanny, er tøffingen av dere når det kommer til hest?

– Nei, jeg tror ikke hun er så mye tøffere enn meg. Hun var kanskje det da hun var yngre, men jeg tror nok hun er blitt litt mer redd med årene hun også, sier Shampo med et smil. 

«Såpa» og «Henger´n» hang på Bjerke

Bjerke og trav har alltid stått sterkt i Vålerenga-kulturen, og det var gjennom faren, Erik «Såpa» Knutsen, at Espen ble introdusert for miljøet, som «Henger´n» og de andre bohemene fra Oslo øst var en del av.

– For meg henger det rett og slett sammen med Vålerenga, sier ekspert Haug og fortsetter:

– Morten Kihle kom fra Tønsberg og var veldig interessert. De første gangene skjønte jeg ingenting; «der kommer sjueren», og jeg svarte «hæ, gjør den det?». Men så likte jeg det, kicket og spenningen, det er faktisk ganske overførbart til fotball og sikkert hockey. 

Les også: Dette er ekspertene

Haug, som nå er assistenttrener i Strømmen, forteller at han tok med alle A-lagsspillerne opp på banen, og at de umiddelbart likte seg.

– Det var en del av hockeygutta på Bjerke for en liten stund siden, men folk hadde ikke blitt så imponerte, for de spilte bare på hestene med kulest navn, sier Shampo og gliser.

Målfoto eller NM-tap?

Begge mener trav er sammenlignbart med de andre idrettene og spesielt hockey, med tanke på liveopplevelsen kontra den gjennom TV-skjermen. Det er nemlig «to forskjellige verdener».

– Hva er verst, å tape en stor millionpott på målfoto eller å tape en NM-finale på scoring imot sekunder før slutt?

– Oi, den er tøff. Det kommer kanskje an på hvor god råd du har. Følelsen av å vinne er uansett helt rå. Det er en rus som er så deilig, og det er vanskelig å måle den opp mot penger, sier Shampo.

– I fotball og hockey er det så stor forskjell på det å vinne og tape, at det påvirker hvordan stemningen blir i garderoben og på trening den neste uka. Det er moro å vinne på målfoto, men du får ikke den nedturen om du ikke gjør det. For det er nedtur å ryke i kamper, det er det verste som er, supplerer «Hauger´n».

Håper på Klanen

Vinneren av Kjendisligaen mottar 100.000 kroner som doneres til et veldedig formål, i tillegg til lagets innspilte gevinster. Du kan når som helst melde deg på og støtte laget, men du beholder gevinsten selv.

Les også: Storgevinst til Team Tutta

Shampo har valgt Møtestedet til Kirkens Bymisjon, som er en kafé med sosialfaglig profil i rus- og gatemiljøet i Oslo.

– Det er et sted folk går til når de ikke har penger til mat og sliter i hverdagen. Kona mi jobber der som frivillig, og jeg synes det er en veldig bra greie å gi til. Det er tøft å se folk som ikke har det så bra, og hyggelig å kunne bidra med noe der.

Les mer om formålene her!

Og med så stor Oslo- og Vålerenga-tilknytning, bør man vel kunne håpe på støtte fra Klanen?

– Jeg vet ikke hvordan det er med hesteinteressen der, men det er sikkert noen. Det burde vært flere. Vi håper på VIF-støtte og det er bare å komme seg på banen her nå, vi er avhengige av å ha folk med.

Dette er lagene:

Team Bøkko består av Hege Bøkko, landslagsløper på skøyter og Hallvard Flatland. Hege har ni NM-gull, og er en av landets beste kvinnelige skøyteløpere. Hallvard Flatland er en TV-legende i Norge, og har også lang fartstid i norsk travsport.

Meld deg på Team Bøkko her!

Team Shampo består av Espen Knutsen og Espen Haug. Shampo er en hockeylegende, og er i dag sportslig leder i Vålerenga ishockey. Espen Haug er tidligere NM-vinner i fotball med Vålerenga, og jobber som tipsekspert i Rikstoto Direkte.

Meld deg på Team Shampo her!

Team Skinstad består av Åge Skinstad og Anders Mikkelborg. Åge er tidligere eliteløper i langrenn, og sjef for norsk langrenn i en årrekke. Anders er en kjent tipsekspert fra Rikstoto Direkte. Begge er fra Oppland.

Meld deg på Team Skinstad her!

Team Åge består av Åge Sten Nilsen og André Ringelien. Åge er rockestjerne med stor R, mest kjent som frontfigur i Wig Wam og for Queenshowet «The Show Must Go on». Med Bjerkes André Ringelien som ekspert, kommer dette laget til å rocke!

Meld deg på Team Åge her!

Team Tutta består av Suzann «Tutta» Pettersen og Øivind Grøstad. Tutta er i dag en av verdens beste kvinnelige golfspillere. Øivind Grøstad er landets mest kjente tipsekspert på trav, og driver tipstjenesten Travfakta.

Meld deg på Team Tutta her!

Annonse

Bli med i Kjendisligaen

Bli med i Kjendisligaen, og spill om millioner i V75 hver lørdag i åtte uker. Meld deg på nå!