– Det ble litt spesielt, men jeg hadde en liten mistanke om at det kunne ende slik etter noen undersøkelser hos bedriftslegen et par år tidligere, sier 61-åringen.

Bli med: Støtt Team Bøkko her!

Han sitter sammen med datteren, skøytestjernen Hege Bøkko (24), i restauranten på Bjerke travbane. Hun er med i Rikstotos nye Kjendisliga-konsept, der fem kjente personer sammen med hver sin travekspert kjemper om seieren gjennom åtte V75-lørdager. 

Laget med henne og ekspert Hallvard Flatland har hatt en storgevinst, men etter fem runder er de plassert som nummer fire.

Få ekspertsvar: Still spørsmål om løpet her - svar fra 13!

Vinneren får 100.000 kroner som skal deles ut til en utvalgt veldedig organisasjon. Eventuelle gevinster doneres også bort, mens du beholder dine premier selv.

Bøkko har valgt Stiftelsen Organdonasjon, og det er langt fra tilfeldig.

Bakgrunn: Slik er Kjendisligaen

Sto i kø i et år

Denne historien begynner faktisk helt tilbake på slutten av 1990-tallet. Heges eldstebror Bjørnar (33) ble syk som 14-15-åring, og måtte ha ny nyre. Både pappa Eirik og mamma Reidun meldte seg som donorer.

– For å gjøre den historien litt kort; kona ble donor og jeg ble pasient. De fant ut at jeg hadde samme diagnose som Bjørnar, men ikke på langt nær så utviklet, forteller Eirik.

Les også: Tutta: Har aldri tenkt på penger før et golfslag

Men etter Bjørnars vellykkede transplantasjon i 2006, ble faren selv dårligere noen år etter. I 2009 fikk han en svikt i nyrefunksjonen, men ble gående til slutten av 2013 da han ble satt opp på en venteliste. Fire personer i slekta sa seg villig til å være donor, men kom ikke gjennom nåløyet.

TATT GODT VARE PÅ: Eirik Bøkko under behandling mens han ventet i kø. FOTO: Privat

Les også: Team Åge i tet foran Shampo og Tutta

Etter en forverring i 2014 ble det dialyse og senere, litt over et år etter at Hege Bøkkos pappa ble satt på listen, fikk han en etterlengtet operasjon.

– Det var veldig spesielt. For vår familie handlet det om at pappa mest sannsynlig ville bli frisk, men samtidig tenker du på den familien som har mistet et familiemedlem. Du tenker på sorgen de har, samtidig som vi jubler litt og er lettet. Det er en todelt greie, men vår familie hadde gjort det samme, og da hadde vi stått i sorg mens de jublet, sier Hege.

Oppfordrer til å ta stilling

For både far og sønn endte historien bra, og allerede tre måneder etter operasjonen fullførte pappa Eirik 25 kilometer på ski i Skarverennet. Han satte seg treningsmål og var tilbake i jobb, fordi det var medisin i det å kunne fungere som normalt og gjøre nytte for seg også.

– Det å ikke kunne bidra for Bjørnar var på mange måter en like vanskelig følelse som å være syk selv. Jeg følte det var min plikt å gi sønnen min ny nyre, og ikke morens. Hun ville gjerne også, men jeg følte det var jeg som burde gjort det. Jeg husker den dagen jeg fikk vite det. Det var et lite nederlag, ja, jeg tok det slik, sier Eirik.

Sammen med Hege har han engasjert seg for å hjelpe til med å sette fokus på organdonasjon. Mamma Reidun er også med til Bjerke, men sier at dette mest er mannen og datterens «prosjekt». 

– Bjørnar fikk nyre av mamma, men pappa sto i kø. Vi kom veldig nært på hvor fælt det er i dialyse og i kø. Det kan gå noen år, men de som trenger hjerte og lunger eller lever, de lever ikke for alltid. I Norge dør det mange i køen hvert år, og kan vi bidra til å redusere køen med bare én person, er det verdt det. Det kan være vanskelig å ta stilling til midt oppe i en sorg, men har man tatt stilling til organdonasjon i forkant, kan man faktisk redde seks-sju liv. Det må jo være godt for familien å ha gjort en forskjell for andre også, sier Hege Bøkko.

Pers med hestekrefter

24-åringen står med ni NM-gull og sølv i junior-VM, og satser for fullt mot OL i 2018. Hun innrømmer riktignok at persen på 1.15,69 på 1000 meter – som ville holdt følge med en del hester en runde på travbanen – er det nærmeste hun kommer trav fra tidligere.

– Vi kommer opp i rundt 50 kilometer i timen på skøyter, og jeg kan nok slå noen av dem. Kanskje ikke de aller beste sprinterne, men målet mitt er å bli blant de beste sprinterne på isen, så kanskje om noen år.

Les også: Bøkko fleiper med ekspert Flatland

– Hun er vel redd hester, vel, sier faren og gliser på spørsmål om Heges forhold til hester og travsporten, men det avviser hun med et smil.

Som Rex Rodney?

Smile må hun også av Eiriks sammenligning av barna og den legendariske travhesten Rex Rodney.

– Både Hege og Håvard er gode på skøyter, og jeg er blitt spurt om at det må være noen gode gener. Men hverken Reidun eller jeg har noen skøyteferdigheter, så det må være som med Rex Rodney, en utmerket traver, men dårlig stamtavle!

Les også: Dette er ekspertene

Sjekk lagsiden og velg hvem du vil spille med!

Dette er de øvrige lagene!

Team Shampo består av Espen Knutsen og Espen Haug. Shampo er en hockeylegende, og er i dag sportslig leder i Vålerenga ishockey. Espen Haug er tidligere NM-vinner i fotball med Vålerenga, og jobber som tipsekspert i Rikstoto Direkte.

Meld deg på Team Shampo her!

Team Skinstad består av Åge Skinstad og Anders Mikkelborg. Åge er tidligere eliteløper i langrenn, og sjef for norsk langrenn i en årrekke. Anders er en kjent tipsekspert fra Rikstoto Direkte. Begge er fra Oppland.

Meld deg på Team Skinstad her!

Team Åge består av Åge Sten Nilsen og André Ringelien. Åge er rockestjerne med stor R, mest kjent som frontfigur i Wig Wam og for Queenshowet «The Show Must Go on». Med Bjerkes André Ringelien som ekspert, kommer dette laget til å rocke!

Meld deg på Team Åge her!

Team Tutta består av Suzann "Tutta" Pettersen og Øivind Grøstad. Tutta er i dag en av verdens beste kvinnelige golfspillere. Øivind Grøstad er landets mest kjente tipsekspert på trav, og driver tipstjenesten Travfakta.

Meld deg på Team Tutta her!

Annonse

Bli med i Kjendisligaen

Bli med i Kjendisligaen, og spill om millioner i V75 hver lørdag i åtte uker. Meld deg på nå!