Så enkelt kan du hjelpe dem som ikke har nok i julen

170.000 nordmenn gruer seg til jul. Det skal ikke mye til for å gi en hjelpende hånd - her er løsningen for at akkurat DU kan glede noen med en middag og et varmt sted å være.

På Møtestedet i Oslo, en kafé for mennesker i rus- og gatemiljøet, står mesterkokk Erling Sundal og forbereder en deilig oksefrikassé til middag, med riskrem til dessert. Kaféen er drevet av Kirkens Bymisjon, og skal være en hyggelig møteplass som serverer god og næringsrik mat til dem som trenger det litt ekstra.

Inn dørene kommer én etter én for å kose seg med deilig mat. Hver jul de siste åtte årene har Sundal tilberedt, laget og servert julelunsj til Møtestedets gjester. De siste tre dagene har han brukt på å forberede dagens måltid, og han gleder seg til å servere maten til gjestene.

FRIVILLIG: – Vi var en gjeng med kokker som ville bidra utenfor de vanlige rammene våre, og endte opp med å lage julelunsj til Kirkens Bymisjon. Det har vi holdt på med siden 2010, og det føles veldig fint, sier mesterkokk Erling Sundal. FOTO: VG Partnerstudio

FRIVILLIG: – Vi var en gjeng med kokker som ville bidra utenfor de vanlige rammene våre, og endte opp med å lage julelunsj til Kirkens Bymisjon. Det har vi holdt på med siden 2010, og det føles veldig fint, sier mesterkokk Erling Sundal. FOTO: VG Partnerstudio

– Desember er den mest hektiske tiden på året, så det er hyggelig å avslutte julestria med å gjøre dette, sier mesterkokken, som til daglig driver Kanon Catering AS.

Sterk giverglede

I høytiden som ligger foran oss blir både det fine og det vonde ekstra tydelig. Over 40 steder i landet finner du flere av Kirkens Bymisjons tjenester, året rundt. Spesielt i julen er det viktig for mange å ha et slikt sted å komme til.

– Alle ønsker å kjenne på et fellesskap og spise god mat i juletiden, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

GLED ANDRE: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal. FOTO: Kirkens Bymisjon

GLED ANDRE: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal. FOTO: Kirkens Bymisjon

Det kommer barnefamilier, mennesker som kjenner på savn og har brutte relasjoner, den vanlige «mann i gata» eller andre som er i en vanskelig livssituasjon. Kirkens Bymisjon tilbyr nemlig rimelig og næringsrik mat til dem som kommer, og på disse stedene er det både frivillige og fagpersoner med helse- og sosialfaglig kompetanse.

– Her kan man sette seg ned på et trygt sted, med god mat og noen å være sammen med. Det er veldig viktig for alle mennesker å kjenne på følelsen av samhold, sier hun.

Kirkens Bymisjon er imidlertid avhengig av at folk støtter dem, for at de skal kunne ha slike tilbud. I tillegg til møtesteder og kafeer har de også noen arrangementer i løpet av et år.

– Du kan glede en som gruer seg til jul ved å gi et lite eller stort økonomisk bidrag til oss, sier hun.

Gi en middag og et varmt sted å være til noen som trenger det her

Blitt en tradisjon

150.000 mennesker i Norge har opplevd å ikke ha nok mat å spise det siste året. Takket være folk som gir penger til Kirkens Bymisjon, kan de bidra hele året med middag til mennesker som sliter med rus eller som er bostedsløse.

SISTE SJEKK: Mesterkokk Sundal smaker på maten før den skal ut til gjestene, for å være helt sikker på at det er godt nok. FOTO: VG Partnerstudio.

– Ikke alle har mulighet til å spise julemat til de blir ordentlig mette, derfor er det viktig å gi litt av det man har. De siste årene har vi servert julelunsj med alt fra andebryst, kalkun og indrefilet av okse. Og så klart dessert, sier Sundal.

Når han kommer til Møtestedet, er han opptatt av å lage eksklusiv mat av de beste råvarene. Alle fortjener det beste i julen - og her er det ingen unntak:

– Etter hver julelunsj hos Kirkens Bymisjon, har jeg en tilfredsstillende og god følelse som jeg kun kjenner på når jeg er her.

PÅ MENYEN: I år er det oksefrikassé av indrefilet med poteter som blir servert under julelunsjen. FOTO: VG Partnerstudio.

Gi to middager til noen som gruer seg til jul. Klikk på bildet for å gi en annen sum:

Gruer seg til jul

Virksomhetsleder på Møtestedet, Kari Gran, forteller at livet i rus- og gatemiljøet ofte er preget av å bli satt i bås. Når gjestene kommer til Møtestedet skal de være fri fra rollene de ellers har. De er vanlige kafégjester i hyggelige lokaler, som blir servert god og næringsrik mat.

– Det er godt nok å være den du er. Vi opplever at mange steder har forventninger til endring, men her skal de bare kose seg.

SUNN OG GOD MAT: Vanligvis er det frivillige som lager maten, noe Kari Gran er veldig takknemlig for. FOTO VG Partnerstudio.

SUNN OG GOD MAT: Vanligvis er det frivillige som lager maten, noe Kari Gran er veldig takknemlig for. FOTO VG Partnerstudio.

Det er muligheter for å spise mat, være sammen, lese aviser og låne bøker eller bare få låne et toalett. Møtestedet gir også informasjon om og hjelp til å nå andre deler av hjelpeapparatet.

SERVERER JULELUNSJ: John Ødegård står klar bak disken for å servere gjestene. En middag koster 15 kroner, men under julelunsjen er det tradisjon tro gratis servering av både middag og dessert. FOTO: VG Partnerstudio.

Får mer enn en middag

Når du støtter Kirkens Bymisjon ved å gi middag til noen som trenger det, gir du mer enn bare en middag.

– 80 kroner er en sum som mange har mulighet til å gi. Og den summen betyr så enormt mye for dem som mottar det, sier Gran.

EKSKLUSIV DESSERT: Erling Sundal har laget en riskrem av byggryn til dessert. FOTO: VG Partnerstudio

EKSKLUSIV DESSERT: Erling Sundal har laget en riskrem av byggryn til dessert. FOTO: VG Partnerstudio

Hun forteller at det er viktig å vise omsorg og sørge for at de som lever litt vanskeligere enn andre har et sted som tar imot dem. Kirkens Bymisjon tilbyr varm mat i et inkluderende fellesskap til en symbolsk sum. På Møtestedet i Oslo er det i snitt 150 gjester innom på fire timer.

– I juletiden er det ekstra synlig at noen lever et litt annerledes liv enn andre, og at det kan være en vanskelig og sår tid. Jeg er veldig imponert og ydmyk over at folk gir til andre, forteller Gran.

Dersom du ønsker å bidra til at flere mager blir mette gjennom hele året, kan du ha fast trekk på SMS for å gi en valgfri sum hver måned.

Her kan du gi en eller flere middager til noen som trenger det:

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør