Ikonene Arne Scheie og Egil Drillo Olsen leverer spørsmål til den nye quiz-appen Kardinal
Ikonene Arne Scheie og Egil Drillo Olsen leverer spørsmål til den nye quiz-appen KardinalFoto: Per Magne Moan
Les hele

Sommerens kuleste quiz-app

Er du god på allmenn-quiz? Nå kan du bryne deg på spørsmål laget av både Egil Drillo Olsen og Arne Scheie. Og best av alt? Er du flink, kan du vinne penger!

Lite er mer tilfredsstillende enn å få servert en quiz for deretter å løse oppgavene én etter én.

Å vinne heder og ære er for all del hyggelig, men det det er likevel enda bedre om du kan stikke av med en ordentlig premie.

I den nye quiz-appen kan du det. Dersom du er flink, kan du her stikke av med en premie på 1000 kroner, og det bare etter å ha satset ti kroner!

Einar Røhnbæk er mannen bak Kardinal. Foto: Kardinal
Les hele

– Appen er bygget opp med en god miks av både enkle og vanskelige spørsmål. Absolutt alle kan svare på noe, men veldig få kan svare på alt, forteller Einar Røhnebæk, mannen bak quiz-appen.

Arne Scheie og Drillo leverer spørsmålene

To av de som står bak spørsmålene, er karer som utvilsomt har quiz-kunnskapene i orden – nemlig Arne Scheie og Egil Drillo Olsen. Duoen har de senere årene reist landet rundt der de har avholdt quizer.I Kardinal-appen har de bidratt med spørsmål innen henholdsvis sport og geografi.

– Jeg etterstreber at det skal være en en god blanding, der noe er lett og noe er vanskelig, forteller Scheie.

Scheie har lang erfaring i å lage gode quiz-spørsmål, som da han lagde oppgaver til TV-programmet «Kvitt eller dobbelt» på 80- og 90-tallet.

Med såpass god innsikt på idrett, er ikke hvermansen fremmed for å plukke opp telefonen og ringe Arne dersom de lurer på noe. Og hovedpersonen svarer villig vekk.

– Ja, folk ringer meg både titt og ofte, og det er jo veldig hyggelig. Dersom noen ringer meg klokken 02 om natta, så er det riktignok ikke sikkert at jeg tar svaret på strak arm. Da kommer jeg heller tilbake til folk når jeg har fått tenkt meg litt om.

Men du tar telefonen selv om folk ringer sent?

– Ja, det må jeg jo. Og jeg blir alltid litt lei meg om jeg ikke kan svaret.

Har du et favorittspørsmål du selv liker å stille folk?

– Jeg er jo ekstra glad i fotball, og ettersom mange nordmenn har et nært forhold til engelsk fotball stiller jeg dem gjerne spørsmålet: Hvem var den første kapteinen på Liverpool og Manchester United som ikke kom fra de britiske øyer? (se nederst i saken for å finne svaret)

Last ned Quiz-appen Kardinal her:

Alle svar er tall

Oppsettet i Kardinal er enkelt: Hver deltakelse koster ti kroner, der du maksimalt blir med på tre runder. Den som har flest riktig svar, på raskest tid, går videre til neste runde. I første og andre runde konkurrerer du mot fire andre personer, mens det i finalen er ti stykker. Vinner du finalen, vinner du også 1000 kroner.

Spørsmålene er innenfor kategorier som sport, musikk, geografi, politikk, historie og populærkultur. Uavhengig av kategori: Her kommer du ingen vei med flaks. Alle spørsmål må nemlig besvares med tall! Det betyr at du ikke kommer deg noen vei uten å faktisk vite svaret.

Ifølge Drillo må du likevel ikke være et quiz-geni for å klare de forskjellige spørsmålene:

– Det er såpass god variasjon på vanskelighetsgraden at det er er noe for alle. De fleste vet for eksempel hvor mange land Norge grenser til. (Ble du usikker på svaret? Fasit står nederst i saken)

Selv er han langt over snittet interessert i geografi – så interessert at han har ringt å korrigert folk dersom det har blitt gitt feil eller unøyaktige fasiter på kunnskapskonkurranser på radio.

– Jeg har nok ringt et par ganger for å si fra om det er noe feil, ler den gamle fotballtreneren.

Betal med Vipps

En av de absolutt kuleste funksjonene med Kardinal, er at du kan betale inngangssummen med Vipps. Det gjør at du som bruker kan registrere deg både raskt og trygt. Å registrere seg er fullstendig kostnadsfritt. Dersom du har lyst til å prøve løsningen før du gjør ditt første innskudd, finnes det også en helt gratis testversjon. Da får du sett hvordan løsningen fungerer før du starter å spille med andre.

Da kan det hende at du må bryne deg på Drillo-spørsmål som for eksempel «Hvor mange hovedsteder i verden begynner på bokstaven «E»?»

(svaret finner du helt nederst i saken)

Selv er Drillo relativt lite optimistisk på egne vegne dersom han skulle prøvd seg på allmenn-quizen.

– Jeg ville gjort det veldig dårlig! Jeg er for eksempel helt fullstendig blank på musikk. De eneste jeg har hørt om er Elvis og Beatles. Det kommer jeg ikke veldig langt med, ler Drillo.

For ordens skyld: Kardinal er helt lovlig, og bryter ikke med norsk lotterilovgiving. Gevinsten er også skattefri.

Last ned Quiz-appen Kardinal her:

Svar på fotballspørsmål: Eric Cantona (Manchester United), Sami Hyypiä

Svar på land Norges grenser til: 3. Sverige, Finnland og Russland

Svar på antall hovedsteder som begynner på E: 0. Noen vil kanskje si Edinburgh, men det er ikke en offisiell hovedstad.