Foto: Robin Strand

O´Julemarked med din glede

På Festplassen, midt i byens hjerte, ligger julemarkedet der du garantert finner både julegaver og julestemning.

Produsert av VG Partnerstudio

– Målet er at alle som besøker julemarkedet skal komme i julestemning, og få gode og overraskende gavetips, sier Thomas Ottesen som er markedssjef for Bergen Julemarked.

Med flere enn 70 markedsboder, attraksjoner og serveringsområder, har Bergen Julemarked noe for enhver smak. Markedet åpner 29. november, og holder åpent fram til 22. desember.

Som Hansaby skulle det bare mangle at ikke Bergen også har et julemarked som følger opp tradisjonene fra Tyskland og Østerrike, mener markedssjefen. I senmiddelalderen solgte lokale kjøpmenn og bønder fra boder, og i den bitende kulden duftet det himmelsk fra brente mandler og varm gløgg som minnet om at julen var i anmarsj.

– Julemarkedet på Festplassen er et moderne julemarked som tar med seg arven fra fortiden og krydrer det hele med et dryss Bergen-sjarm, sier Ottesen.
Opplev kulturbyen Bergen på en praktisk og rimelig måte: Klikk her for å bestille Bergenskortet!

GOD STEMNING: Julemarkedet i Bergen byr på ekte julemarkedsfølelse. Foto: Robin Strand

Kvalitet i hver bod

I bodene på Bergen Julemarked kan du finne alt fra sjokolade og spekemat til sportsutstyr og pyntegrønt.

– Vi er opptatt av et rikholdig og variert utvalg, og her treffer du lokale hjemmeprodusenter og håndverkere, unike gründere som selger nye produkter, kjente merkevarer og tilbydere fra fjern og nær. I bodene finner du blant annet kunsthåndverk, interiør og design, kultur, ullklær, spill og leker, forteller Ottesen.

Og du trenger ikke være redd for å bli sulten. Et stort antall utstillere byr på fristelser for ganen.

– Her er kortreist mat fra lokale gårder og produsenter, spennende tradisjonsmat fra andre deler av landet, og mange av de beste smakene fra utlandet. I tillegg er det bakeri med nymalt korn fra egen mølle og konditor med søte fristelser. Selvsagt kan du varme deg på en gløgg og nyte brente mandler, som seg hør og bør på et ekte julemarked, forteller Ottesen.
Klikk her for å se listen over alle utstillere

De deilige smakene kan du enten nyte mens du vandrer rundt på markedet, eller du kan ta maten med inn i den store varmestuen, gjerne sammen med noe godt å drikke.

– Vi anbefaler Bergen Julemarkeds spesialgløgg som serveres i de unike julekoppene du får til odel og eie. De er et hett julegavetips i seg selv, tipser Ottesen.

Les også: Dette skjer i Bergen fremover.

Aktiviteter for liten og stor

På Bergen Julemarked er det flere aktiviteter å velge mellom. For de yngste er den venetianske hestekarusellen populær. Her står blinkskuddene i kø for fotografen. En luftetur i det lysende pariserhjulet er også en attraksjon verdt å få med seg, i hvert fall for de som ikke har høydeskrekk.

I juletreskogen kan du nyte duften av granbar, slå deg ned på en høyball ved bålpannen og kanskje finne treet du kan ta med hjem og pynte. Juletrærne er i mange forskjellige typer og størrelser, de fleste hugget lokalt på Osterøy utenfor Bergen. På julemarkedet finner du også stellerom for barn og rene toaletter tilrettelagt for bevegelseshemmede.

– Bergen Julemarked skal være et sted du ønsker å tilbringe tid, uansett hvilket vær det er, om du er på jakt etter spennende julegaver eller bare ønsker å komme i julestemning, sier Ottesen.

En plass for private og småskalaprodusenter

Håndverkstradisjonen står sterkt i Bergen, og byen er full av kreative og nevenyttige mennesker som både snekrer, syr, hekler, strikker, pusser og formgir alt fra keramikk til tre.

– Hver dag har vi 12 nye dagsutstillere på Juletorget, noe som gir hjemmeprodusenter, selvstendige håndverkere og kunsthåndverkere mulighet til å stille ut og selge varer. Dette gir også en ekstra bredde i utvalget for de besøkende.

– Dermed kan du kjøpe varer i verdensklasse på Julemarkedet, og samtidig finne mat og produkter som er så lokalt og ekte som det kan bli, påpeker Thomas Ottesen.

Det er forskjellige utstillere hver dag, så det er lurt å stikke innom flere ganger for å sikre deg den perfekte gaven. Og hvem har sagt at den ikke kan være til deg selv?

POPULÆR:  Den venetianske hestekarusellen er en hit blant de yngste gjestene på Bergen Julemarked. Foto: Thomas Ottesen

Lokale kunstnere

For å sikre at alle type utstillere kan få mulighet til å være med på markedet, har Bergen Julemarked opprettet et kunstnerfond.

– Kunstnerfondet gir kunstnere med begrensede midler mulighet til å delta på markedet. Dette kan vi gjøre fordi Sparebanken Vest bidrar med støtte som reduserer den økonomiske risikoen for disse utstillerne, samt andre løsninger som at kunstnere kan dele bod. Målet er å gi flere kunstnere mulighet til å delta slik at julemarkedet blir enda mer variert og mangfoldig.

For alle sanser

Godt plassert mellom de syv fjell, på Festplassen midt i byen, har Bergen Julemarked en nydelig beliggenhet. Og som seg hør og bør, skjer det meste utendørs. Selv om drømmen om hvit jul stadig lever i Bergen, er julemarkedet klar over at bergensværet kan skifte fra hvit til grå jul på kort tid.

En del av markedsbodene er derfor plassert tørt og lunt under tak. De som er frostige kan varme seg i varmestuen, hvor man kan ta med seg mat og drikke fra en av matbodene. I baren får du kjøpt kakao, gløgg og annen drikke som får frem julestemningen.

– Velkommen til Bergen Julemarked på Festplassen! Ta med en tom ønskeliste, her får du fylt den opp, sier Ottesen.

Åpningstider:

Bergen Julemarked holder åpent kl. 10-21 alle dager i perioden 29. november-22. desember.

To unntak: Torsdag 13. desember holder julemarkedet åpent til kl. 24, da er det byNATT med nattåpne butikker i hele Bergen sentrum. På siste åpningsdag lørdag 22. desember stenger julemarkedet kl 18.

Les flere saker fra Julebyen Bergen:

Verdens største by ligger i BergenFine ting å finne på i Bergen byLes hele julemagasinet for 2018Smaken av ekte bergensk julematSlik forstår du en bergenserHele Norges aktivitetsparkHjem til jul med KystbussenHos Vrimmel velges klær med sjel og hjerteFabrikken «alle» vil besøkeRestauranteventyret Sumo Møteplassen i hjertet av Bergentracker