Annonsørinnhold

Kristoffer Barlund (29) har på det høyeste slått leir 5800 meter over havet. Fra fjelltopp til nærmeste skogholt: Denne «dølaguten» vet hva du trenger i sekken. 

Sommerens fjellturer vil nok for de fleste ikke være av samme kaliber som Barlunds langturer, men mange nordmenn har fått øynene opp for å sove ute – om det så er i hagen med barna, på en fjelltopp med nære venner eller en overnattingstur i skogen. 

Men hva er det egentlig man pakker i sekken, og hvordan unngår man typiske ryggsekk-tabber? Barlund, som mellom toppturene jobber som daglig leder for Intersport Rondane, forteller hva du trenger i sekken, og gir sine beste tips til sommerens utenetter.  

Oppvokst i Lom, med Jotunheimen nasjonalpark som nærmeste nabo, har Kristoffer Barlund vært friluftsliventusiast hele livet. De to siste årene har dølaguten lagt ferien til Nepal for å bestige noen av verdens høyeste fjell.

barlund pa stien 2.jpg
– Soloppgangen og stjernehimmelen er helt magisk når man skal sette inn toppstøtet mot de høye fjellene, erindrer Barlund.

– Når du velger telt bør du tenke på størrelse, hvilke årstider du skal sove ute, vekt, pakkvolum og kvalitet. Du har forskjellige typer telt: Tunnel-, kuppel- og campingtelt. Tunneltelt er klassiske, avlange telt med god lagringsplass til utstyr i fronten, og er gode “allround”-telt som du kan bruke hele året. Disse teltene har mer vindfang på langsidene enn på kortsidene, dette er viktig å tenke på når man skal slå opp teltet. Mens et kuppeltelt er rund i formen, og takler vind fra alle kanter. På turer med større grupper passer det med et romslig campingtelt. Vekt og volum gjør at dette teltet egner seg best på turer hvor man ikke skal bære så langt.

Skal du på en helgetur i marka holder det med et basic telt som tåler vær og vind og som er lett å slå opp. Skal du på en fjelltopp er du mer værutsatt, da er det lurt med et enda mer solid tunnel- eller kuppeltelt.

– Til korte turer er det også utrolig praktisk med hengekøye. Du kan «slå den opp» der du vil, ligge i skogen og se på utsikten. Når det er så enkelt, trenger man nesten ikke sove på hotell – bare ta med hengekøyen, som ikke veier mange grammene, dit du skal. Da får du med deg solnedgangen, stjernehimmelen og soloppgangen, forteller Barlund

Også når det kommer til sovepose mener Barlund at det viktigste er å velge det som passer til ditt bruk. For å sove ute om sommeren er en sommersovepose akkurat det du trenger, men om du blir bitt av basillen og vil fortsette utesovingen til utpå høsten velger du en tresesongs. På samme måte som vanlige dyner, kommer soveposer med både dun og i syntetisk stoff.

– Om du skal velge dun eller syntetisk kommer an på hvor mye penger du ønsker å bruke. Syntetisk er i samme materiale som en primaloftjakke og holder seg greit selv om det blir litt fuktig. En dunsovepose er lettere og enklere å drasse med seg, men siden det er naturlig materiale må man passe på å tørke den godt på dagtid.

For uerfarne turgåere anbefaler Barlund en syntetisk sovepose.

Når det kommer til hvilket liggeunderlag du skal velge, handler det om to ting: Hvor godt du vil ligge og hvor høy R-verdi du trenger. R-verdi er målet for varmemotstand i liggeunderlaget, og jo høyere R-verdi liggeunderlaget har jo mer varmemotstand har har det.

Et tynt liggeunderlag som du bare kan rulle ut, er enkelt å bære med seg. Om du vil ha noe mer komfort kan du velge et oppblåsbart liggeunderlag. Skal du ligge mye ute om sommeren trenger du ikke noe med høy R-verdi for da er det ikke kaldt, så du trenger ikke den isolasjonen. Skal du også ligge ute om vinteren, høsten og våren er det greit å velge et liggeunderlag som har høyere R-verdi.

Før du begir deg ut på lengre turer er det viktig å bli godt kjent med skoene, og hvordan den sitter på nettopp dine føtter. Barlunds fjellsko blir brukt like mye hjemme som på fjellet.

Før en langtur kan du teste ut skoene i nærområdet og kjenne etter om det er en sko som passer den foten du har. Skal du gå en tur i skog og mark er det greit å ha vanntette sko som er stabile og gode å gå i. Skal du på lengre turer og gå med tyngre sekk er det viktig å ha kraftigere fjellstøvler som tåler mer, forklarer Barlund. 

Selv bruker Barlund lave fjellsko med Gore-Tex på kortere og enklere turer, og en kraftigere fjellstøvler, med stivere såle, god ankelstøtte og Gore-Tex på lengre turer. 

Et  ullsett, t-skjorte, shorts på sommeren, caps, solbriller, solkrem, vannflaske, ekstra sokker, et par tynne hansker, skalljakke og -bukse, regntøy og fleece er det Barlund anser som helt nødvendig å pakke med seg for en helg ute. 

– Du må være klar for det været du kan møte – regn, vind og kulde. Har du med deg dette har du hvertfall berget deg om du blir blaut. Det er helt fantastisk å få på seg tørre klær om man er uheldig og møter på regnvær, forteller Barlund.

Han pleier også alltid å ha med en dunjakke eller en primaloftjakke. Selv om det er sommer kan det bli kjølig på kveldene. Da er det greit å ha en tykkere jakke når man sitter rundt bålet.

Ifølge Barlund er en vanlig tabbe mange gjør å stappe sekken så full at den nærmest ser ut som en fotball. Han mener det gjelder å finne en romslig sekk, som er egnet for ditt bruk og din rygg.

– På turer hvor du ikke trenger å ha med deg altfor mye er en sekk på 20-30 liter en fin størrelse. Det er mange som velger en litt større sekk på 40-50 liter, slik at de kan bruke samme sekk til både kortere og lengre turer. Men dersom du skal på langtur må du opp i størrelse. Da er det et helt annet bæresystem med kraftigere brystsele, reim og hoftebelte.

Lasser du for mye i en sekk som ikke er beregnet for det, kan reimen begynne å gnage seg inn i skuldrene. Barlund påpeker at det finnes ulike sekker for dame og herre, hvor høyden på ryggen, hoftebeltet, brystreimen og bredden på sekken er tilpasset. 

– Det er sånne småting som man ikke tror har så mye å si, men som kan utgjøre en stor forskjell.

Det aller viktigste å ha klart i sekken er førstehjelpsskrinet. Barlund forteller at han aldri går en eneste tur uten. Og oppi skrinet, blant plaster, bandasje og burn gel ligger et såpestykke.

– På lengre turer setter jeg utrolig pris på den vesle duppen i vannet for å føle meg litt fresh. I tillegg til førstehjelpsskrin og såpestykke har jeg alltid med meg kaffekjele, en kniv, kopper, kar og et multitool. 

For Barlund er det få ting som slår smaken av kokekaffe på morgenen før en lang eller kort tur.

– Bål fungerer fint, men blir det regn kan det bli vanskelig å få fyr. Er man flere som er på tur er det praktisk med et stormkjøkken med flere kjeler, og dersom man er en eller to personer er en jetboil fryktelig fint, istemmer Barlund og legger til:

– Skal man på mindre turer er det også lett å bare ta med fredagstacoen og spise ute. Det smaker alltid bedre med en middag med utsikt. 

Har du lyst på flere gode råd om turutstyr og turopplevelser, besøk en av Intersport sine mange butikker.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Intersport

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)