TETT PÅ: På Svalbard får du det magiske vinterlandskapet på kloss hold. Har du ikke opplevd det allerede, er det på høy tid.

TETT PÅ: På Svalbard får du det magiske vinterlandskapet på kloss hold. Har du ikke opplevd det allerede, er det på høy tid. Foto: Agurtxane Concellon

Naturopplevelsen du ikke vil gå glipp av

Enten du har vært ute en vinternatt før eller ei: Svalbard har noe for alle, og gjør noe med dem som kommer dit. Det er ikke uten grunn guidene snakker om Svalbard-basillen.

Produsert av VG Partnerstudio

– Den typiske turisten finnes ikke på Svalbard. Hit kommer både trøndere og indere, og begge deler er like gøy. Folk i forskjellige aldre med forskjellig bakgrunn stiller ulike spørsmål og deler opplevelser fra turer de har vært på, sier driftsansvarlig på Camp Barentz, Alexander Hovland. Han har bodd snart syv år på Svalbard og samlet tusenvis av turister rundt bålet i campen, cirka ti kilometer fra Longyearbyen.

SAMLER FOLK RUNDT BÅLET: Alexander Hovland er driftssjef på Camp Barentz. Foto: Privat

Magisk stemning

Hovland forteller at de fleste som besøker Svalbard, beskriver stedet som eksotisk, annerledes og magisk. Du får virkelig følelsen av å dra på eventyr slik de første oppdagerne gjorde, og det anbefales å utnytte hvert eneste minutt du er der. Sove kan du gjøre når du kommer hjem.

– Å se isbjørn er det store målet for de fleste, og det er en stor opplevelse. Men du bør ha tålmodighet og litt flaks. Det er tross alt snakk om et hvitt dyr i et helt hvitt landskap, så du må ta deg tid til å stoppe opp og vite hva du skal se etter. Det vet imidlertid de engasjerte guidene som jobber her oppe, forteller han.

HUNDESLEDETUR: Kjør ditt eget hundespann gjennom spennende og variert natur! Foto: Agurtxane Concellon

Spennende spor

Hurtigruten Svalbard er den landbaserte virksomheten til Hurtigruten, og eksperter på Svalbard og den største øya her, Spitsbergen. Selskapet har lang fartstid på øyriket. Det var nemlig Hurtigruten som startet organisert turisme på Svalbard i 1896, med eksklusive cruise og et nybygd hotell. Samme med turoperatøren Hurtigruten Svalbard kan du oppleve alt det Svalbard har å by på – panoramautsikten mot snødekte breer, solnedgang på havis, hundekjøring, scooter, kajakk, båtturer, fotturer, isgrotteturer, skiturer, lengre ekspedisjoner eller taxfree-handel og spennende spisesteder i Longyearbyen.

Foto: Agurtxane Concellon

På disse turene får du oppleve det utrolige dyrelivet og vill natur. Hele veien har du med deg erfarne guider, og dette gir trygghet på et sted der du er avhengig av å ha med våpen hvis du skal bevege deg utenfor Longyearbyen. Dette er på grunn av isbjørnfaren.

Vinterlandskapet på Svalbard er så unikt at det tar pusten fra de fleste. Hovland beskriver en mektig hvit villmark, og forteller at stillheten i seg selv er en stor opplevelse som gir mange en skikkelig wow-følelse.

FLERE ISBJØRN ENN MENNESKER: På Svalbard er det over 3000 isbjørn og 2200 innbyggere. Foto: Dominic Barrington

– Brefrontene med alt dyrelivet rundt er noe av det som imponerer meg mest. En brefront kan være flere kilometer lang, med blå is, og på sjøisen foran kan du finne både sel og isbjørn.

Personlig synes jeg nok at det å se isbjørnspor er like spennende som å se selve bjørnen. Da vet du at den er i nærheten, men ikke hvor, og da stiger pulsen, sier Alexander Hovland.

FARTSFYLT: Hundesledetur er en unik opplevelse som kan tilpasses alle, inkludert barn. Foto: Agurtxane Concellon

Guidene på Svalbard kan ta deg med på blant annet scooter- og hundespannturer. I følge Hovland er dette opplevelser alle som kommer til Svalbard bør få med seg.

– Det er ekstreme og spennende turer innenfor trygge rammer, og har du med deg barna på ferie, kan turen også tilpasses dem, sier den erfarne Svalbard-beboeren.

FULL FRES: En scootertur burde være obligatorisk for alle som besøker Svalbard, ifølge ekspertene. Foto: Agurtxane Concellon

Bitt av Svalbard-basillen

Da Mats McCombe kom til Svalbard i 2007, var planen å bli der ett år. Mer enn ti år senere, har han imidlertid ingen planer om å reise tilbake til fastlandet.

– Etter å ha utforsket naturen og blitt kjent med øysamfunnet og folk her, ble jeg raskt bitt av den såkalte Svalbard-basillen.

I dag jobber McCombe som guideansvarlig, og med seg i bagasjen har han hundrevis at flotte naturopplevelser. Noen skiller seg likevel litt ut.

SJEFSGUIDEN: Mats McCombe er guideansvarlig på Svalbard. Foto: Privat

– Det var naturligvis stort å se den første isbjørnen. Jeg sto i baugen på et cruiseskip og fikk se en isbjørn som hadde fanget sel og koste seg med måltidet rett foran oss. Jeg husker også godt første gang jeg så blåhval. Det enorme pattedyret er et sjeldent syn her oppe, og det var helt fantastisk å se hvalen bryte havflaten, sier han.

Et reisemål for alle

Hvor innholdsrik og actionfylt turen blir, er helt opp til deg. Du kan være med på utflukter eller holde deg i Longyearbyen – kultur og natur får du uansett mye av. Dette er med andre ord ikke et reisemål som kun er forbeholdt villmarkens sønner og døtre.

– Svalbard passer for alle. Stedet har så mye å by på, alt fra tøffe ekspedisjoner til enkle utflukter. Hver gang jeg har vært der, er vennene mine veldig nysgjerrig på hva jeg har opplevd. De er ikke like interessert hvis jeg har vært en tur i Palma, sier Svalbard-kjenner Katrine Naustdal.

UNDER BREEN: Inne i isgrottene er lyset og stillheten påfallende. Foto: Agurtxane Concellon

Fire fantastiske utflukter på Svalbard

Isgrotten

Hurtigrutens kunnskapsrike guider tar deg med under breen, der du får se fascinerende formasjoner skapt av is og stein. Turen fra Longyearbyen går med beltevogn eller hundeslede. Vel oppe på breen, øverst i Longyeardalen, går ferden inn i isgrotten, der en frossen verden åpenbarer seg. Her opplever du en underjordisk verden, med over 1000 år gamle formasjoner, trange ganger og store hulrom. Omtrent 60% av Svalbard er dekket av isbreer, og det er stor sannsynlighet for at du kommer til å krysse en, enten med scooter eller hundespann. Når man står ovenfor et tilsynelatende flatt viddeområde, er det vanskelig å forestille seg den frosne eventyrverdenen som befinner seg noen meter under overflaten.

Her kan du lese mer om isgrotteturene

Svea

Hurtigruten Svalbard tar deg med på snøscootertur til gruvesamfunnet Svea – midt ute i isbjørnland. Du får oppleve dype daler, store sletter og vakre breer, ja, rett og slett magisk natur. Gruvedriften og det lille samfunnet har eksistert midt i dette vakre landskapet og dyrelivet siden 1917, og opptil 350 gruvearbeidere har jobbet i Svea inntil gruvesamfunnet ble avviklet i 2017.

Her kan du lese mer om scooterturen til Svea

Camp Barentz

Ta turen bort fra lysene i byen og sett kursen mot Camp Barentz. Du finner campen omtrent ti kilometer øst for Longyearbyen, og der du kan oppleve den storslåtte naturen i kombinasjon med foredrag, måltider og turer. Her ligger blant annet Barentz Hus, med plass til 30 personer, en kopi av hytten Willem Barentz (oppdageren av Svalbard, red.anm) brukte til å overvintre på Novaja Semlja i 1596.

Her kan du lese mer om Camp Barentz

Hundesledetur

Hundesledekjøring har lange tradisjoner på Svalbard. Her er det stillheten, og samspillet mellom hunder, mennesker og naturen som vil gi deg minner for livet. På tur med Hurtigruten Svalbard blir du hentet på overnattingsstedet ditt og kjørt med bil innover i Adventdalen. Alle turene går via hundegården til Green Dog, der man får utdelt klær og opplæring i hvordan man kjører hundeslede på hjul eller på snø.

Lysten på en tur med hundeslede? Les mer her.

TETT PÅ DYRENE: Utforsk naturen med hundeslede, og kom tett på både natur og dyr. Foto: Agurtxane Concellon

Smakfulle mattips på Svalbard

Funktionærmessen Restaurant

Funktionærmessen Restaurant ligger i hotellet Funken Lodge, og er helt nyoppusset. Funktionærmessen kan faktisk skilte med en 19. plass på listen over Norges beste restauranter, noe som er litt overraskende med tanke på den nordlige beliggenheten. Dette historiske spisestedet har tatt mål av seg å være den beste restauranten på Svalbard og serverer mat under et “sharing”-konsept. Her deler man rettene ved bordet, som betyr at du får anledning til å smake litt av mye, samtidig som du deler dagens opplevelser. Blant signaturrettene er Côte de boeuf som er tørrmodnet kjøtt fra Hetland gård og dampet kongekrabbe fra Finnmark. Prøv også ureist mat som Svalbardrein og lokale urter. På kjøpet får du den beste utsikten i Longyearbyen.

EKSKLUSIV UTSIKT: Både utsikten og matopplevelsene er i verdensklasse på Fuktionærmessen Restaurant. Foto: Agurtxane Concellon

Coal Miners` Bar & Grill

Her tilbereder kokkene all maten på kullgrill, og på menyen finner du alt fra vegetarretter og fiskeretter til hamburgere. Restauranten åpnet i mars 2015, men Coal Miners´ tilbød også tidligere overnatting og frokostservering for gjestene. Enda lenger tilbake i tid var det her gruvearbeiderne fikk servert sine måltid, og stedet ble kalt «Stormessa» på folkemunne.

SAMLINGSPUNKT: Coal Miners` Bar & Grill er et hyggelig, uformelt spisested. Foto: Agurtxane Concellon

Restaurant Nansen

Dette er et spisested for den kresne gane. Her får du spennende smakskombinasjoner med utgangspunkt i arktiske råvarer, og du kan nyte blant annet Svalbardrein, Svalbardrype og sel. Alt bragt til byen av lokale fangstmenn.

Her kan du lese mer om smaksopplevelser på Svalbard

Her kan du bo

Radisson Blu Polar Hotel

Dette er verdens nordligste fullservicehotell, beliggende midt i Longyearbyen sentrum. Hvis du vil slappe av etter dagens opplevelser, kan du for eksempel kose deg foran peisen i salongen eller nyte utsikten mot Hiortfjellet fra et deilig boblebad?

VÅT DRØM: Upåklagelig utsikt fra boblebadet på Radisson Blu Polar Hotel. Foto: Agurtxane Concellon

Funken Lodge

Vi tør påstå at nyoppussede Funken Lodge er det fineste hotellet i Arktis. Nyt et eksklusivt opphold, kombinert med eksotiske Svalbard-opplevelser, Hotellet ligger på Haugen, med fantastisk utsikt over Longyearbyen. Bygget ble opprinnelig brukt som representasjonsbolig for gruveselskapet Store Norske, og det sitter fortsatt mye historie i veggene.

I DET FRI: Ingenting å si på omgivelsene rundt badstuen på Expedition Lodge. Lodgen ligger flott til i overgangen mellom Adventdalen og Eskerdalen, og kan besøkes på scootersafari.

Coal Miners` Cabin

Dette er et rimelig, enkelt og populært overnattingssted i Longyearbyen, og det var her gruvearbeiderne bodde og ble servert mat etter harde arbeidsøkter. Dette er bostedet for deg som ønsker en ekte opplevelse av gruvelivet på Svalbard.

Slik kommer du deg til Svalbard

Både SAS og Norwegian flyr direkte fra Tromsø og Oslo til Longyearbyen på Svalbard hver uke. Flyturen tar snaut tre timer fra Oslo. På dager da det ikke går direktefly fra Oslo, kommer du deg raskt til Svalbard med en mellomlanding i Tromsø.

Pakkepriser fra Hurtigruten Svalbard:

Bestiller du innen 15.3, får du et knallbra kampanjetilbud. Fly opp til Svalbard og få med deg massevis av opplevelser på land (dette er altså ikke en båtreise).

Prisene gjelder på reiser fra 01.03-20.05.18.

Kampanjetilbud 1:

Fly og 2 overnattinger på Coal Miners’ Cabin, fra kr 3490,-.

Kampanjetilbudet inkluderer både flyreisen og to netter i dobbeltrom på hyggelige Coal Miners’ Cabin. Du kan også oppgradere reisen med for eksempel en hundesledetur, scootertur, besøk i isgrotte med mer.

Her kan du lese mer om tilbudet.

Kampanjetilbud 2:

Fly og 2 overnattinger på eksklusive og nyoppussede Funken Lodge, fra kr 5490,-.

Nyoppussede Funken Lodge er antakelig det mest eksklusive hotellet i Arktis. Ønsker du å bo i luksuriøse omgivelser velger du denne kampanjepakken. Hotellet ligger flott til på Haugen, med en fantastisk utsikt over Longyearbyen.

Her kan du lese mer om tilbudet.

Rykker det i reisefoten? Ring oss på 79 02 61 00 eller få et tilbud her.

Les mer om de ulike årstidene på Svalbardtrackertracker