GODT MILJØ: Fjerdeårsstudentene Ragnhild Snerle  (til venstre) og Madelen Bråthen synes miljøet blant grunnskolelærerstudentene på Hamar er veldig bra.

GODT MILJØ: Fjerdeårsstudentene Ragnhild Snerle (til venstre) og Madelen Bråthen synes miljøet blant grunnskolelærerstudentene på Hamar er veldig bra. Foto: VG Partnerstudio

Her finner du Norges mest fornøyde lærerstudenter

Godt studentmiljø og et nært forhold til lærerne er noen av grunnene til at grunnskolelærerstudentene på Høgskolen i Innlandet trives så godt.

Produsert av VG Partnerstudio

GODT VALG: Jobbmulighetene til grunnskolelærerstudent Ragnhild Snerle er veldig gode når hun er ferdig med utdanningen. Foto: VG Partnerstudio

– Studentmiljøet er veldig bra, det er gode forelesere, enkelt å følge studieløpet, velge fag og gjennomføre utdanningen. Det er også veldig bra at vi kan få skrivehjelp til oppgaver fra ansatte på biblioteket, forteller student Ragnhild Snerle (22).

Hun går fjerde året på grunnskolelærerutdanningen for 5. til 10. trinn på Hamar, og har aldri angret på valget hun tok for noen år siden. Det var ikke helt planlagt at hun skulle ende opp akkurat her, men hun har aldri sett seg tilbake.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville bli, men tenkte at jeg kunne bruke lærerutdanningen til noe. Nå vil jeg ikke bli noe annet enn lærer, sier hun.

Tidligere student ved skolen, Erik Engen Fjeldstad, er blant dem som fikk seg jobb på første forsøk. Nå har han jobbet i snart to år på Løten ungdomsskole mens han fullfører en mastergrad på deltid. Han mener mye av grunnen til at han fikk jobb er at skolen har så godt omdømme.

– Arbeidsgivere synes det er et pluss at du har studert der, sier han.

BLI SMART: Studiestedet tilbyr mastergrad i de fleste fagene det undervises i på barne- og ungdomsskolen. Foto: Karen-Ingrid Fryjordet, Høgskolen i Innlandet

Topp score blant studentene

15. april er fristen for å søke opptak til høyere utdanning. Det er ikke bare blant potensielle nye arbeidsgivere at skolen på Hamar er attraktiv. Studiebarometeret for 2017, en undersøkelse gjort av NOKUT, viser at studentene på grunnskolelærerutdanningen for 5.-10. trinn på Hamar er landets mest fornøyde.

– Det er så lett å få en nær relasjon til lærerne her fordi det er ikke så store klasser at du drukner i et hav av andre studenter, sier Snerle.

Hun mener det er spesielt positivt at lærerne vet hvem hun er hvis hun for eksempel sender en e-post til en tidligere foreleser for å stille et spørsmål om noe.

– Samtidig er lærerne på Hamar veldig imøtekommende og flinke til å veilede oss når vi trenger hjelp.

Dekan Morten Ørbeck ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet, tror også det Snerle trekker fram gjør at skolen har så mange fornøyde studenter.

– Det er en passe stor skole, som er stor nok til å ha god faglig kompetanse, bredde og valgmuligheter, men liten nok til at du blir sett og kjenner lærerne, sier han.

Les om lærerutdanningene på Høgskolen i Innlandet

Se flere bilder fra lærerutdanningen i karusellen under:

Masse praksistid

Mange tror kanskje at det bare er å troppe opp i et klasserom og bruke det de har lest i pensumbøkene for alt det er verdt. Det er imidlertid ikke like enkelt i praksis.

– Du kan aldri planlegge undervisningen uten å kjenne elevene, for du må tilpasse opplegget til de ulike elevgruppene, sier Fjeldstad.

Det er 110 dager med praksis inkludert i grunnskolelærerutdanningen, og Høgskolen i Innlandet har avtaler med skoler i både Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus.

Fjeldstad har i tillegg jobbet som lærervikar ved siden av studiene, både for å få enda mer praksis og for å spe på studielånet. Det tipset har Snerle fulgt.

– Jeg er for det meste vikarlærer på mellomtrinnet. Det har gjort meg mer positiv til å jobbe i barneskolen, selv om jeg i utgangspunktet ønsket å jobbe i ungdomsskolen, forklarer hun.

VIKTIG: Lærere har verdens viktigste yrke, sier dekan Morten Ørbeck ved Høgskolen i Innlandets Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk. Noen vil sikkert trekke frem legeyrket, men du kan jo ikke studere medisin uten å kunne lese, skrive og regne. Foto: VG Partnerstudio

Storsatsning på VR- og AR-teknologi

Praksisen både hun og de andre lærerstudentene får som en del av utdanningen, gir dem en mulighet til å prøve ut digitale verktøy i undervisningen.

– Det er bedre å bruke digitale verktøy, som for eksempel spill, som ungdom bruker til daglig, fremfor å bare tvinge dem til å lese i ei bok, sier Snerle.

Selv har hun valgt spill, animasjon og læring som ett av sine fag på lærerutdanningen, og lærer mange metoder for å integrere digitale verktøy i undervisningen til alle fag på 5.-10. trinn.

– Oppsummeringsquiz, bruk av samskrivingsdokument til prosjekter og å lage små filmsnutter er noen få eksempler som er enkelt og lite tidkrevende, sier hun.

Ørbeck mener det vil bli enda viktigere framover å ta i bruk digitale verktøy for å få elevene til å lære.

– Elevene må lære seg det 21. århundrets teknologier og ferdigheter, sier han.

De to siste årene har høgskolemiljøet på Hamar blant annet hatt en storsatsing på VR- og AR-teknologi. Ørbeck håper de kan jobbe mer med det i utdanningen, for å gjøre fremtidige lærere enda bedre rustet for fremtidens skole.

UTVEKSLING: Erik Fjeldstad lærte mye av å ta utveksling ett semester da han tok grunnskolelærerutdanningen. Foto: PRIVAT

Ta praksis i Namibia

Det er ikke alltid at livssituasjon eller det du ønsker å gjøre i studietiden står i stil med et normalt studieløp. Da kan løsningen kan være et samlingsbasert studie på Hamar om du vil bli grunnskolelærer for 1.-7. trinn.

Høgskolen i Innlandet legger nemlig til rette for at studentene skal få utdanningen de ønsker. Det fikk Erik Fjeldstad oppleve da han skulle på utveksling.

– Jeg og noen andre ville dra på utveksling for å ta 30 studiepoeng gjennom Active Education. Selv om det egentlig ikke var mulig, la skolen til rette for at vi fikk fagene godkjente som en del av graden, sier han.

Denne erfaringen har han tatt med seg i undervisningen.

– Jeg hadde for eksempel aldri lært meg yoga om det ikke var for studiene på Bali, men nå har jeg undervist både åttende og tiende trinn i yoga, forteller han.

Det er i femte og sjette semester de nåværende studentene på Hamar har mulighet til å reise på utveksling.

– I sjette semester kan du ha praksis i Namibia. Dette opplegget har vi hatt i over 20 år, og vi sender omtrent 20 studenter dit hvert år, sier Ørbeck.

PRAKSIS I NAMIBIA: Grunnskolelærerstudentene Helene Kleven (til venstre) og Jasmin Kjus har kledd seg i namibisk nasjonaldrakt for å feire nasjonaldagen med elever på skolen i Tsumeb i Namibia hvor de hadde praksis. Foto: PRIVAT

Fin studieby

Studentene trekker også frem at Hamar har mye å by på for dem som flytter dit. Studentsamfunnet Hamar arrangerer fester og andre aktiviteter, og du kan for eksempel bli med på innebandy, fotball eller andre idretter.

– Du har også mulighet til å bli med på en månedlig quiz arrangert av Pedagogstudentene, sier Snerle.

Om du ikke er av typen som vil delta på noe selv, så er det mange muligheter for å finne på andre ting på Hamar. Selv har Snerle blitt en ihugget hockeysupporter i løpet av studietiden.

– Hamar har et bra lag, og det er greie studentpriser på hockeykamper. Jeg har sett mange kamper, sier hun.

Snerle flyttet fra Vågå til Hamar for å studere, og det var ikke vanskelig å få nye venner.

– Det er mange jevnaldrende som er i samme situasjon, så jeg deltar på ting som skjer for å bli kjent med nye folk. Samtidig er vi en sammenspleiset klasse, og vi kan finne på mye sammen også, sier hun.

KJENT: Stupetårnet på Hamar har blitt en turistattraksjon, og er kjent fra blant annet Ylvis-brødrenes humorserie «Stories from Norway». Foto: Karen-Ingrid Fryjordet, Høgskolen i Innlandet

Mastermuligheter

Det tilbys et bredt mastertilbud innen lærerutdanninger på Hamar. Grunnskolelærerutdanningen for både 1.-7. trinn og 5.-10. trinn er imidlertid en integrert master.

– Studentene som går 1.-7. trinn på campus kan velge mellom sju fag, mens de som tar samlingsbasert utdanning kan velge blant fem ulike fordypningsfag. Utdanner du deg til å bli lærer for 5.-10. trinn, kan du ta ett av ni ulike masterfag, sier studieleder for grunnskolelærerstudentene Knut Øystein Høvik.

Se alle master- og videreutdanninger for lærere

– Du bør studere grunnskolelærerutdanningen på Hamar fordi vi har lang erfaring med å tilby lærerutdanninger på masternivå, vi har gode praksisavtaler til studentene og Hamar er en spennende by hvor mye skjer, sier Høvik.

Søk lærerutdanningen på Høgskolen i Innlandet - før 15. apriltrackertracker