Så enkelt kan du gi andre en følelse av lykke

Da Oda mistet toget, tok det ikke lang tid før ismannen reddet situasjonen med kald is. Det gjør at begge opplever en lykkefølelse, forteller ekspert.

Å miste toget på vei hjem fra jobb eller å måtte vente flere timer på neste tog, kan være en kjedelig følelse. Det kan gjøre deg stresset, sinna eller oppgitt. Men kan denne følelsen endre seg på bare noen få sekunder?

Vi tok med oss ismannen fra Hennig Olsen, for å overraske folk som hadde mistet toget eller som så ut til at de trengte en liten kald overraskelse i hverdagen.

– Nå skal vi inn her på jernbanestasjonen og se om noen ikke rekker toget. De kan absolutt fortjene en is. Det kan være lenge å vente, sier ismannen.

SPRER GLEDE: Ismannen fra Hennig Olsen er klar til å overraske folk med en is i sommervarmen.Foto: VG PARTNERSTUDIO
Les hele

– Hvordan blir det å dele ut is?

– Det blir en fantastisk morsom jobb! Det er en glede å kunne gi ting som folk setter pris på. Det er ikke annet enn smil hos de som får. Da blir man så glad innvendig selv. Det å gi er like hyggelig som det å få. Du ser smilene og gleden i øynene, så får du automatisk noe tilbake.

Derfor blir du lykkelig

Ekspert i positiv psykologi, Karina Andersen Aas, forteller at det å bli overrasket av noen er med på å gi deg en følelse av å bli sett og verdsatt. Det gjør at vi kjenner på kontakten til andre mennesker.

– Når vi opplever å bli sett og anerkjent av andre skaper det positive følelser i oss, og det skal ikke så mye til. Generelt kan vi si at gode, nære relasjoner med andre mennesker er et grunnleggende behov for oss og betyr mye for lykkenivået.

Andersen Aas som er utdannet ved NTNU og jobber blant annet som mental trener i Mind AS.

LYKKE: Ekspert i positiv psykologi, Karina Andersen Aas, forteller at det å glede andre er den beste kilden til egen glede. Foto: VG PARTNERSTUDIO
Les hele

Hun forteller at det å gjøre gode gjerninger derfor blir en vinn-vinn-situasjon, fordi det å glede andre er en av de beste kildene til egen glede.

– Når vi mister bussen eller trikken, så vil mange av oss tenke negative tanker og kjenne på negative følelser, som for eksempel sinne, frustrasjon eller oppgitthet. Når noen overrasker oss positivt ved å gjøre en god gjerning, vil dette ofte bidra til at vårt fokus skifter.

MISTET TOGET: Oda prøvde å rekke toget til Ski, men var akkurat for sent ute. Foto: VG PARTNERSTUDIO
Les hele

Mistet toget

Tilbake på stasjonen er det like før toget til Moss skal kjøre fra plattformen. Dørene på toget lukker seg, men oppe fra stasjonen kommer det løpende en jente i tyveårene med kofferten på slep. Hun rekker frem, men dørene er allerede lukket. Det er for sent. Ismannen står klar for å redde situasjonen.

– Rakk du ikke toget, du da?

– Nei, det gjorde jeg ikke dessverre, sier Oda.

– Hvor skulle du?

– Til Ski

– Kan vi trøste deg med en is?

– Veldig gjerne!, sier Oda med et stort smil.

– Du kan velge selv.

– Da tar jeg Friskis. Tusen takk!

– Får håpe du holder deg gående nå da, frem til toget kommer.

– Ja, det kommer et om noen minutter, så det skal gå fint.

FIKK IS: Heldigvis var ismannen tilstede for å redde situasjonen med en kald is. Foto: VG PARTNERSTUDIO
Les hele

Spre glede og opplev en lykkefølelse

Å glede andre kan være små ting i hverdagen som å gi komplimenter, hjelpe noen, gi til veldedighet, eller det å gi bort en is, forteller Andersen Aas.

– En god gjerning vil ofte få frem smilet i oss. Når vi smiler, sender smilemusklene i ansiktet beskjed til hjernen om at du er glad. Det er nemlig smilemusklene i ansiktet som gir startskuddet til hjernen om å starte produksjon av «lykkehormonet» endorfin.

SMÅ TING: Bare det å holde opp døren for noen, kan gi deg en følelse av å ha gjort noe godt for andre, forteller ekspert i positiv psykologi, Karina Andersen Aas.
Les hele

Hun forteller at følelsene våres ikke er konstante og fort kan skifte.

– I løpet av få sekunder kan følelsene dine endre seg. Du kan gå fra lei deg, til frustrert og så glad eller motsatt på noen få sekunder, sier hun og fortsetter:

– På bakgrunn av dette kan vi også påvirke våre følelser! Gjennom små aktive handlinger kan du øke lykkenivået ditt, og dette kan du bevisst benytte deg av.

«FORNØYD»: Bao ble overrasket av ismannen og slo av en prat over en is. – Dette var perfekt, sier han fornøyd.Foto: VG PARTNERSTUDIO
Les hele