Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

– Det er ingen som vil smitte sin mor eller far

Vær sammen på andre måter:Vær sammen på andre måter: – Det er ingen som vil smitte sin mor eller far

Du trenger ikke være ensom selv om vi ikke kan møtes slik vi er vant til. Ute kan du både være sosial og finne roen.

– Alt er tatt bort

I en tom moské viser Djamel Selhi (55) rundt. Det er fredag, det betyr at flere vanligvis har vært samlet her for fredagsbønn. 

Selhi er kordinator i samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) og styremedlem i Rabitamoskeen, som han omtaler som sitt andre hjem.

Siden november har moskeen igjen vært stengt for å bidra i den felles dugnaden.

– Det føles grusomt. Alt det vi vanligvis har her, er tatt bort. Moskeen er en viktig møteplass for mennesker i alle aldre, både åndelig og sosialt. For mange er det en arena for å få delta i samfunnet. Det er klart det er et savn. 


Foto: Arild Danielsen / Schibsted Partnerstudio

– Men, vi skal klare dette sammen. Vi er alle i samme båt. Om den synker, så tar den med seg både deg og meg, naboene, kollegaer og folk vi bryr oss om.

Djamel er opptatt av at vi må holde ut og fortsatt unngå å møte mange mennesker selv om det er vanskelig.

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å si nei til invitasjoner. Men jeg tror man må stille seg selv spørsmålet om hvor viktig det er å møte noen slik man pleier nå. Spørre seg selv om hva som kan skje om jeg velger å møte noen. Det er ingen som vil smitte sin mor eller far.

Foruten å møtes for bønn, er moskeene et sted der mange treffer familie og venner.

Interior design, Hall, Flooring, Floor

Gjennom en artikkelserie fra Helsedirektoratet, FHI og IMDi møter du ulike personer som forteller om hvordan pandemien har påvirket deres hverdag. Alle artiklene publiseres på seks ulike språk.


- Fin måte å treffe andre på

Selv om mange møteplasser er lukket, er andre åpne hele tiden. En kort kjøretur unna moskeen har Djamel satt på seg brodder og pakket sekken. Under marssolen hilser han på unge og eldre som også er ute på tur.

– Det er godt å komme seg ut, å kjenne luktene og å høre på stillhet og fuglelyder. Når jeg kommer ut slik, så glemmer jeg mange problemer. Det slipper liksom taket. 

– Jeg tror pandemien forandrer mange menneskers forhold til naturen. Hvor skulle vi gått om vi ikke hadde den å gå til? 

Foto: Arild Danielsen / Schibsted Partnerstudio

– Jeg kjenner mange innvandrere som aldri har brukt norsk natur så mye som de har gjort det siste året. Mange har rett og slett knekt koden.
– Det er ikke bare bare å være i norsk natur. Man må ha kunnskap om vær, klær og forhold. Mange fra min generasjon og bakgrunn har oppdaget dette mer og mer, og det er en fin måte å treffe andre på. Det er positivt med pandemien. 

– Ta med deg noen ut

Hverdagen er krevende for mange i disse dager når det er over et år siden moskeen stengte for første gang.  

– Det er mange som sliter. De som savner moskeen mest, er nok de eldre, akkurat som med kirken. Det åndelige er viktig i den fasen av livet.

Kjenner du noen som sliter, inviter dem med ut på en gåtur med god avstand, oppfordrer Djamel. Slik kan man også unngå å møte for mange innendørs akkurat nå.

Har du spørsmål om covid-19? Ring informasjonstelefon 815 55 015.

Foto: Arild Danielsen / Schibsted Partnerstudio

Viktig å huske om du vil invitere noen ut:

▪️ Ikke alle er vant til å være ute. Da kan det være nyttig at den mest erfarne planlegger ruten.

▪️ Turer i naturen trenger ikke være lange og vanskelige.

▪️ Er det fare for isete forhold, vurder brodder.

▪️ Vær få personer sammen.

▪️ Hold avstand også utendørs.

▪️ Mangler man utstyr, har mange kommuner utstyr til utlån.


People in nature, Natural landscape, Flash photography, Smile, Outerwear, Plant, Vertebrate, Tree, Wood, Branch

Annerledes ramadan

13. april begynner den islamske fastemåneden ramadan når mange muslimer avstår fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang.

Eidfeiringen ble også annerledes. Med hjelp fra mange frivillige ble det arrangert drive in-feiring på Tryvann i Oslo. Hundrevis av mennesker kjørte inn og deltok fra bilene sine. 

– Det var genialt. Og det viste hvordan vi kunne justere på tradisjonene ved å bruke fantasien. 

– Fjorårets ramadan var en av de beste jeg har hatt, selv om den var annerledes. Det er mange turer til moskeen gjennom ramadan, og det er mye man skal rekke. I fjor var vi hjemme sammen med den nærmeste familien. Det var koselig, og det ble mye mindre stress. 

Årets faste og feiring blir ikke som vanlig, akkurat slik som i fjor, da pandemien satte en stopper for mange av tradisjonene.

Fastemåneden avsluttes med Id al-fits, også kalt eid, som er forbundet med både moskebesøk og sosialisering med venner og familie. Fastemåneden avsluttes med Id al-fitr, også kalt eid, som er forbundet med både moskébesøk og sosialisering med venner og familie. 

Foto: Schibsted Partnerstudio

Årets faste og feiring blir ikke som vanlig, akkurat slik som i fjor, da pandemien satte en stopper for mange av tradisjonene.

Foto: Schibsted Partnerstudio

– Fjorårets ramadan var en av de beste jeg har hatt selv om den var annerledes. Det er mange turer til moskeen gjennom ramadan, og det er mye man skal rekke. I fjor var vi hjemme sammen med den nærmeste familien. Det var koselig, og det ble mye mindre stress. Her er Djamel sammen med konen sin Signy.

Foto: Schibsted Partnerstudio

Eidfeiringen ble også annerledes. Med hjelp fra mange frivillige ble det arrangert drive in-feiring på Tryvann i Oslo. Hundrevis av mennesker kjørte inn og deltok fra bilene sine. 

– Det var genialt. Og det viste hvordan vi kunne justere på tradisjonene ved å bruke fantasien, sier Djamel.

Foto: Schibsted Partnerstudio

Hva er 5G?

- 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og er en etterfølger til 4G.

- Det nye nettet gir superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høy hastighet og kapasitet, samt korte svartider.

- Kort responstid åpner opp en ny verden av muligheter når det gjelder VR (virituell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og sanntidstjenester, som vil være banebrytende innenfor alt fra underholdning til industri og e-helse.

- Telia var, i samarbeid med Ericsson, først ute i Europa med å teste 5G.
5G gjør det mulig å ha utallige enheter koblet til nettet, og vil dermed åpne dørene for potensialet som ligger i smart teknologi — i alt fra utstyr i hjemmet til biler, droner, roboter og sensorer.

- Det er i dag ikke mange telefoner som kan utnytte 5G, men der er på vei — blant annet er smarttelefonen OnePlus8 allerede tilgjengelig på det norske markedet.
Denne våren begynner Telia utrullingen av 5G-nettet i Norge — målet er at hele landet har 5G innen 2023.

Nysgjerrig på hva 5G vil bety for deg? Her kan du lære mer


Finn mobilabonnementet som passer for deg!

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Helsedirektoratet

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)