Annonsørinnhold


Dette gjør alkohol med kroppen dinHar du opplevd at de rundt deg drikker for mye i julen? Da er du ikke alene.  

Produsert av VG Partnerstudio

En fersk undersøkelse gjennomført av Infact for VG Partnerstudio viser at hele fire av ti har opplevd at kolleger, venner eller familie har drukket for mye i høytiden.

Ruth Marie Donovan (49) er en av dem. Hun har selv tatt grep og kuttet i alkoholinntaket fordi hun var lei av at alkoholen alt for ofte skulle være en del av de sosiale aktivitetene.

Hvordan er ditt alkoholkonsum? Ta testen nederst i saken 👇

– I år velger jeg meg en desember med kvalitet fremfor kvantitet, både med hva jeg drikker og menneskene jeg er sammen med. Jeg har lyst til å kjøpe vin som komplementerer maten vi skal spise, og klare å være litt mer bevisst på sansene. 

Ruth Marie er utdannet sykepleier og arbeider som prosjektleder i Bergen kommune. Ved flere anledninger har hun valgt seg helt hvite perioder.

– Det er viktig at vi skal kunne kose oss, synes jeg. Men like viktig er det også å reflektere over fordelene ved et lavere alkoholkonsum.

– Jeg tenker at de færreste av oss vil ta skade av å være litt kritiske til eget forbruk av alkohol, og av og til stille oss selv spørsmål om hvorfor vi drikker, og hvor mye vi drikker. 

Donovan tror på en større åpenhet rundt alkohol.

– Vi må snakke om alkohol og drikkevaner. Og på den måten bidra til både å dempe konsumet og samtidig redusere skam og stigma for dem som allerede sliter med alkohol.

Så mye drikker vi

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at åtte av ti nordmenn i alderen 16 til 79 år har drukket alkohol i løpet av det siste året. Halvparten har drukket seks eller flere alkoholenheter ved samme anledning.

Menn drikker mest og oftest. I 2017 drakk menn gjennomsnittlig 50 ganger gjennom året, mens kvinners gjennomsnitt var 39.

Samtidig vet vi at gjennomsnittstall ikke nødvendigvis tegner et tydelig bilde for alle i befolkningen, siden en mindre del av innbyggerne drikker en svært vesentlig andel av det samlede alkoholkonsumet.  

Ifølge en undersøkelse Helsedirektoratet gjennomførte blant mennesker over 30 år i 2018, drikker folk over 60 år alkohol langt oftere enn de i 30-, 40- og 50-årene.

SKJEVFORDELING: Den tiendedelen av befolkningen som drikker mest, står for omlag halvparten av den alkoholen som drikkes, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. FOTO: Getty.

gettyredigert.jpg

Det er mange som har mye å tjene på et lavere alkoholkonsum, sier Terje Eide – seksjonsoverlege i Vestre Viken helseforetak. 

– Det som er klassisk for alkoholen er jo at den vil forsterke de medisinske og ikke-medisinske problemer man måtte ha. Da gir egentlig resepten seg selv: lite og sjelden er bedre enn mye og ofte, sier Eide.  

– Det er veldig lite som blir bedre med alkohol. Du bør vite hva som skjer i kroppen og med kroppen når du drikker alkohol, samtidig som at du bør vite hvilke konkrete begrensninger din egen kropp har.

Alkohol og kreft

Det er også en klar sammenheng mellom alkoholforbruk og mange sykdommer, forteller Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

– Det er ikke alle som er klar over at alkohol øker risikoen for blant annet kreft, og da særlig brystkreft hos kvinner. Det gir også en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, økt blodtrykk, hjerneslag og benskjørhet.

– Risikoen øker allerede ved et ganske lavt forbruk. Det betyr ikke at alle bør bli avholdsmennesker, men at du bør begrense hvor mye du drikker ved hver anledning og ikke minst antallet anledninger der du drikker alkohol.

Les mer om sammenhengen mellom alkohol og sykdom her.

R4.png

EGEN ATFERD: Ruth Marie har spurt seg selv om hun er med på å legge drikkepress på andre. FOTO: VG Partnerstudio

Flytende kalorier

Desember er den måneden vinmonopolet selger desidert mest alkohol gjennom hele året. Faktisk dobles omsetningen når julemåneden setter inn. For Ruth Marie har hvite perioder også gjort litt med hennes refleksjoner rundt antallet kalorier som finnes i alkohol.

– Jeg tror det er nyttig med en bevissthet rundt dette, for det er jo fort et helt måltid i noen glass.

– Før tenkte jeg ikke over hvor mye sukker det kan være i et glass musserende. Man tenker jo gjerne at det er jo «bare et glass».

KOS: – Vi må få lov å kose oss, men jeg har også respekt for alkoholen, sier Donovan. FOTO: Privat

R5.png

Drikkepress

Undersøkelsen, som er gjennomført av Infact for VG Partnerstudio, viser også at mer enn en av tre nordmenn føler det er forventet at de drikker alkohol når de deltar på julebord.

– Ved å være uten alkohol i settinger der andre drikker alkohol har jeg fått en stor bevissthet rundt det å se hvordan egen atferd påvirker andre. 

– Det tenker jeg er veldig aktuelt nå i desember og i julen. Jeg tror vi er flinke til å legge press på hverandre. Vi bør alle ta vårt ansvar, og tenke over hvordan vi opptrer. Folk må få velge selv hvor lite eller mye de ønsker å drikke.

Når julen nærmer seg, skal Donovan nyte den. Ikke uten alkohol, men med måtehold.

– Jeg skal invitere venninnene på smaking. Så drikker vi god vin sammen, men uten at det blir enorme mengder og flaske etter flaske. Da kan jeg investere i én god flaske fremfor tre flasker.

UTVIKLING: Anne Maurseth mener det har skjedd noe med mange nordmenns alkoholkonsum. FOTO: VG Partnerstudio

Mer populært med måtehold

Ifølge tall fra Vinmonopolet blir det mer og mer populært med alkoholfrie drikkevarer. Alkoholsalget gikk faktisk ned i første halvdel av 2019, samtidig som salget av alkoholfrie produkter hadde en økning på 6,9 prosent.

Også i utelivsbransjen ser man mer måtehold.

– Vi som jobber i denne bransjen ser utelukkende positive effekter av at folk drikker med måte, sier Anne Maurseth som driver baren Andre til Høyre på Youngstorget i Oslo. 

Hos Maurseth har den mye omtalte NoLo-trenden gjort sitt inntog. Nolo står for no or low alcohol. Det betyr altså både alkoholfrie drinker og øl, samt alkoholreduserte drinker.

– Vi ser at det er blitt mer populært å ta vare på seg selv, og at helse har fått en ny plass. Alkohol er jo sterkt knyttet til både fysisk og psykisk helse. 

ALKOHOLFRITT: En større etterspørsel genererer også et større tilbud om alkoholfrie varianter, mener Maurseth. FOTO: VG Partnerstudio

Annebar3.JPG

– Drikker man drinker med lavere alkoholprosent, så kan man ha en lengre kveld, forteller hun.  

Det har skjedd noe med nordmenns forhold til alkohol, mener Maurseth, som i mer enn ti år har drevet ulike barer i hovedstaden. 

– Tidligere var det jo mest grøftefyll som var sosialt akseptert. Det å drikke med måte, men gjerne på en ukedag, er noe nordmenn har tatt til seg de senere årene.

Få tips til alkoholfri drikke her

– Aksepten for å bli ordentlig full har sunket ganske radikalt. Folk kommer i mye mindre grad unna med unnskyldningen om at fylla har skylda. Jeg ser at folk ønsker å være mer tilstede, og at de ikke ønsker at rus skal gå utover det sosiale.

Gode tips om du vil kutte i konsumet

* Ikke drikk alene.

* Tenk gjennom om –og hvor mye – du vil drikke før du skal i en sosial setting hvor det drikkes alkohol.

* Last ned appen Heia Meg, som hjelper deg trinn for trinn.

– Hvis du er bekymret – eller bare nysgjerrig – vil vi anbefale at du sjekker hvordan du ligger an med verktøyet Audit, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Audit er et kartleggingsverktøy utviklet av WHO og brukes av helsetjenesten.

– Det gir en veldig klar pekepinn på om du er i risikosonen.

Gode tips om du vil kutte i konsumet

* Ikke drikk alene.

* Tenk gjennom om – og hvor mye – du vil drikke før du skal i en sosial setting hvor det drikkes alkohol.

* Last ned appen Heia Meg, som hjelper deg trinn for trinn.

LAVT FORBRUK: – Risikoen for sykdom øker allerede ved det første glasset. Tenker du på helsa, bør forbruket holdes lavt, sier Linda Granlund. Foto: Helsedirektoratet

Linda_Granlund_13MadeleineKollerNorheim.jpg

Kilder:

AV-OG-TIL.
Helsedirektoratet.
Kreftforeningen.
Norsk helseinformatikk.
Oslo Universitetssykehus.
Tidsskrift for Den norske legeforening.

Spørreundersøkelse er utført av InFact AS 18. november 2019.

Antall intervjuer: 1009.

Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 %-poeng, gjelder totalutvalget.

Populasjon: Norge, innbyggere +18 år.

Metode: InFact automatiske telefonintervjuer.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)