Matpakken barna jubler for!
Aldri mer kjipe matpakker! Med ferske rundstykker fylt med godt pålegg, som ikke er kastet tre runder rundt i skolesekken, blir lunsjen en fest.
Alle som har vært barn en gang har minner knyttet til den tradisjonelle, litt triste, norske matpakken. Svett gulost, leverpostei som er brun og hard i kantene, kokte eggeskiver limt til innsiden av matboksen og klissete pålegg alle andre steder enn på den tørre brødskiven.
Heldigvis har vi kommet et godt stykke på matpakkefronten de siste årene, og nye matbokser med flere små rom er med på å sørge for et hakket mer innbydende resultat.
Det skal faktisk ikke så mye til for å lage en matpakke som er både spennende og næringsrik, og som barna ser frem til å ta opp fra skolesekken. For at barna skal holde konsentrasjon og humør oppe gjennom hele dagen anbefaler Helsedirektoratet at matpakken skal bestå av grove kornprodukter. Meieriprodukter, frukt, bær og grønnsaker hører også med.
Hvilke rundstykker liker du best? Her er oversikten over alle frokost- og lunsjfavorittene til Hatting
Slik pakker du maten riktig
– Ferske rundstykker er perfekt som matpakke. Barnas favoritt er grove rundstykker, som er bakt med fullkornsmel og scorer tre av fire på brødskalaen. Likevel er de uten hele korn, sier baker og fag og utviklingssjef i Hatting, Gunnar Ragnarsson.
Han er også pappa til tre, og kan trygt sies å ha kompetanse på matpakkefronten.
– Barna har stort sett ikke mulighet til å legge matpakken i kjøleskapet. Det bør være med i betraktningen når du lager den om morgenen, mener han.
Annerledes lunsj: Imponer barna med ferske bagels i matboksen
Ifølge Ragnarsson er det noen enkle grep du kan gjøre for å styre unna de klassiske fellene.
– Fordelen med rundstykker fremfor brødskiver er at rundstykkene ivaretar pålegget bedre, med både en bunn og en topp. Jeg setter de frosne rundstykkene i kald ovn når jeg våkner, og rekker akkurat å sette på kaffe, kle på meg og pusse tenner på de 11 minuttene det tar å steke dem.
Med en matboks som gjerne slenger vegg i mellom i sekken på vei til skolen, og for så å bli liggende en halv skoledag før den skal spises, er også innpakningen essensiell, mener bakeren.
– Matpapir holder på fuktigheten, men slipper samtidig ut dampen slik at rundstykkene ikke blir seige. Pakk gjerne rundstykket i matpapir først, og legg dem i en matboks som ikke er helt lufttett.
Har du prøvd Hattings gluten- og laktosefrie alternativer?
Tips til pålegg
Når det gjelder valg av pålegg er det noen ting som fungerer bedre enn andre.
– Agurkskiver er for eksempel ikke noe særlig, og gjør ofte at resten av maten blir bløt og klissete. Søte ting som sjokoladepålegg har heller ikke noe å gjøre på matpakken. Det kan du spare til helgen, sier han, og fortsetter:
– Det er om og gjøre å ikke komplisere ting. Skinke, salami eller andre kjøttpålegg fungerer veldig fint. Også er det faktisk lov å slå ut håret og ta på to pålegg samtidig. Ost og skinke er en klassiker som sjelden slår feil. Spice opp med et salatblad eller litt grønnsaker, så blir matpakken både sunnere og mer innbydende.
Allergiguiden: De fleste av Hattings produkter er laktosefrie. Ser hele oversikten over innhold her
Ragnarsson mener en omelett, en enkel salat eller middagsrester ved siden av rundstykkene også er med på å gjøre matpakken litt ekstra fristende.
– Pitabrød er også et godt alternativ. De trenger kun og tines, og kan fylles med fiskekaker, karbonader eller andre ting barna liker.
Til slutt har han en liten oppfordring til andre foreldre:
– Det er ikke noe poeng å prøve og overgå hverandre med fancy matpakker. Barna er gjerne mest opptatt av å spise ferdig og komme seg ut for å leke, så til syvende og sist er det viktigste at matpakken gir energi nok til nettopp det.
TIPS: Til laksesalaten på bildet i toppen brukte vi rester av ovnsbakt laks fra middagen dagen i forveien, avokado, mango, litt chili, koriander og hoisinsaus. NAM!
Noe for enhver anledning: Enten det er til hverdagsfrokosten, helgekosen eller matpakken - finn dine og familiens favoritter her