Slik lager du høstfrokosten som gjør mørke morgener litt bedre

Sukkerfritt sjokoladepålegg, hurtiggravet laks og avokadosmoothie. Med disse syv deilige oppskriftene, blir det forhåpentligvis litt hyggeligere å stå opp om morgenene.

Høsten er ikke bare nydelige farger, kakao og fyr i peisen. Det er også barn som blir trøttere og trøttere, i takt med morgener som blir mørkere og kaldere.

– Det kan være tungt å dra barna opp av sengen når det er bekmørkt og regner ute, sier Torunn Smedal Kallmyr i Hatting.

Hun er mamma til Synne (4) og Amalie (5), og tvillingene Oskar og Magnus på ett og et halvt år, og er godt kjent med hektiske hverdager. Med litt planlegging, mener hun imidlertid det er fullt mulig å få til en god start på dagen, for både små og store.

– Tips fra en travel mor: Tenn et par stearinlys, og vekk barna med varme rundstykker med smeltet smør. Det tar deg omtrent 11 minutter, sier Kallmyr.

Hvilke rundstykker er din favoritt? Se hele Hatting-utvalget her

GOD START PÅ DAGEN: Søstrene Amalie (5) og Synne Kallmyr (4) koser seg med varme rundstykker og hjemmelaget avokadosmoothie.

Hverdagsluksus

For å få tid til å spise sammen med barna, forbereder småbarnsmoren pålegget kvelden i forveien. De frosne rundstykkene fra Hatting settes rett i kald ovn, og er klare på 10 til 11 minutter. Er rundstykkene tinte, reduseres steketiden med tre til fem minutter.

– Den store favoritten til barna er hjemmelaget sjokoladepålegg og bringebærsyltetøy. Sjokoladepålegget er enkelt å lage, og holder seg i flere dager i kjøleskapet.

I helgene pleier familien fra Drøbak å samles til en lengre frokost. Da står blant annet avokadosmoothie, hjemmelaget hummus og gravet laks med sennepssaus på menyen.

Under finner du Kallmyrs favorittoppskrifter til høstfrokosten.

Luksus til hverdags og fest: Hva med en fersk kanelbolle eller wienerbrød med karamell til dessert?

Sukkerfritt sjokoladepålegg

– Dette deilige, hjemmelagde sjokoladepålegget er ikke tilsatt sukker, så du kan servere det til de minste med god samvittighet – også i ukedagene, sier Kallmyr.

Dette trenger du:
150 g cashewnøtter (uten salt)
200 g dadler (ca. 10 stk, vekt uten sten)
1,5 dl vann
4 ss kakaopulver (100 prosent kakao)
2 ss honning, agave- eller lønnesirup (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Kok opp vannet, og hell det over dadlene. La dem trekke cirka ti minutter. Finhakk nøttene i en blender eller kjøkkenmaskin. Ha alle de andre ingrediensene i blenderen sammen med nøttene, og kjør det til en glatt masse. Stopp blenderen et par ganger, og skrap ned fra sidene med en slikkepott. Spe eventuelt med litt vann hvis sjokoladepålegget blir for tykt. Oppbevares i en tett boks eller et glass i kjøleskapet.

Psst! Oppskriften på hjemmelaget peanøttsmør finner du her!

Bringebærsyltetøy med lime og vanilje

– Min personlige favoritt til høstfrokosten er nyrørt bringebærsyltetøy på nystekte rundstykker! Utenom sesong kan du bruke frosne bær. De norske bringebærene er fryst når de er på sitt beste, og smaker nydelig i syltetøy, forteller firebarnsmoren.

Dette trenger du:
0,5 kg bringebær (gjerne frosne)
1,25 dl sukker
Frø fra en vaniljestang
Revet limeskall

Slik gjør du:
Ha bringebærene i en kjele, og bland i sukker og vanilje. La det trekke litt på kjøkkenbenken, før du gir det et oppkok mens du rører godt. Smak til med limeskall. La det koke til bærene er møre (cirka fem minutter), på middels varme. Skum av ved behov. Ta syltetøyet av varmen, og hell det over på glass.

TIPS: Kok glassene først. Det forlenger holdbarhetstiden på syltetøyet.

Hurtiggravet laks

– Denne pleide bestemoren min å lage da jeg var liten, og den blir så god! Det er veldig enkelt, og selve forberedelsen tar ikke mer enn et par minutter. Deretter lager den seg selv i kjøleskapet, sier Kallmyr.

Dette trenger du:
Ca 300 g skinn- og benfri laksefilet
2 ts sukker
2 ts salt
1 neve fersk, hakket dill

Slik gjør du:
Bland salt og sukker sammen, og strø halvparten utover et serveringsfat, sammen med halvparten av dillen. Skjær laksen i så tynne skiver som mulig, og legg skivene utover fatet, i ett enkelt lag. Strø over resten av salt- og sukkerblandingen og dillen. Dekk til med plastfolie, og sett i kjøleskapet i minst én time før servering, gjerne over natten. Server med sennepssaus og/eller eggerøre.

Har du prøvd Hattings gluten- og laktosefrie alternativer?

Sennepssaus

Dette trenger du:
3 ss søt, grov sennep (ikke pølsesennep)
2 ss sukker
1 ss eddik 7 % eller hvitvinseddik
1 dl nøytral olje (soya-, solsikke- eller lys olivenolje, ikke ekstra virgin)
3 ss finhakket dill
Salt og pepper

Slik gjør du:
Bland sennep, sukker og eddik i en liten bolle. Spe i oljen litt om gangen, mens du rører. Bland i dill, og smak til med litt salt og pepper.

Perfekt eggerøre

– Det mange gjør feil er at de steker eggerøren for lenge. Den skal være litt flytende! Lager du den i en kjele i stedet for en stekepanne, kan det være enklere å ha kontroll på når den er ferdig, tipser Kallmyr.

Dette trenger du:
6 egg
5 ss kremfløte eller Crème fraîche
2 ss smør
Hakket gressløk
Salt og pepper

Slik gjør du:
Visp eggene sammen med kremfløte, og litt salt og pepper. Smelt smøret i en kasserolle, og hell i eggerøren. La den stivne på svak varme, mens du rører forsiktig mot bunnen av kjelen med en varmebestandig slikkepott.

Eggerøren skal ha en myk konsistens. Husk at varmen fra kjelen eller stekepannen gjør at eggerøren fortsetter å stekes etter at du har tatt den av platen, så ta den av varmen før den er helt ferdig.

TIPS: Stek bacon på et stekebrett med bakepapir i ovnen, på 200 grader i cirka 15 minutter, i stedet for i stekepannen. Du slipper å tilsette smør eller olje, og resultatet blir sprøtt og deilig!

Smøretips: En god leverpostei blir enda bedre toppet med stekt sopp, sprøtt bacon og små sylteagurk. Mmm!

Psst! Visste du at Hattings rundstykker holder inntil to dager på kjøkkenbenken før du steker dem? Perfekt å ha med på hyttetur med liten plass i fryseren, altså! Se hele utvalget av deilige bakevarer her

PLUKK PYNTEN SELV: I helgene er det hyggelig å gjøre litt ekstra stas på frokostbordet, synes familien Kallmyr. La barna samle fargerike blader, bær, kastanjer, kvister eller andre fine ting fra naturen, og lag et koselig høstbord.

Avokadosmoothie

– Dette er en sunn og mettende smoothie, som barna mine elsker. Har du dårlig tid, kan du velge å erstatte mangoen eller ananasen med en frossen, tropisk blanding, sier Kallmyr.

Dette trenger du:
1 moden avokado
2 moden mango eller ananas
1 moden banan
1-2 dl eplejuice eller appelsinjuice uten tilsatt sukker
½ ts revet, fersk ingefær (kan sløyfes)
Saften fra ½ lime (kan sløyfes)
1-2 ss honning (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Ha avocado, mango og banan i en blender, og kjør det til en jevn blanding. Spe på med juice, til du får ønsket konsistens. Smak eventuelt til med ingefær, lime og honning.

Hummus

Dette trenger du:
1 boks kikerter
2 ss ristede sesamfrø eller tahini
1 fedd hvitløk
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss sitronsaft
1-2 ss vann
½ ts salt
1 klype chilipulver (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Ha alt i en blender, og kjør til du får en glatt blanding. Ha eventuelt i litt mer vann hvis den setter seg fast i blenderen, eller den er for tykk i konsistensen. Smak til med sitron, salt og litt chilipulver.

Smøretips: Hummus passer perfekt under avokado! Skjær avokadoen i skiver, og topp med rosépepper. En vegansk favoritt!

Allergiguiden: De fleste av Hattings produkter er laktosefrie. Ser hele oversikten over innhold her

Annonsørinnhold
Hatting

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Hatting. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør