Slik pynter du uteområdet til festdagene i mai

Slik pynter du uteområdet til festdagene i mai

Nasjonaldagen er rett rundt hjørnet, og vi klør i fingrene etter å pynte ekstra fint til den store dagen. Her får du tipsene som garantert gjør uteplassen festklar!


Produsert av VG Partnerstudio

Enten du skal ha fullt hus med 17. mai-frokost og det som hører til, eller tilbringe dagen et annet sted, er det noe ekstra stas ved å pynte inngangspartiet og hagen til den store dagen.

Kaker skal bakes og skjorter skal strykes, men det blir ikke ordentlig fest uten blomster!

– Det beste du kan gjøre for å friske opp uteplassen til 17. mai er å kjøre på med masse blomster i ulike høyder. Velg deg ut noen farger som base, så får du en frodig hage, tipser Kristoffer Kjellevold, gartner ved Hageland Skoger i Drammen.


PLANTE-EKSPERT: Kristoffer Kjellevold, gartner ved Hageland Skoger i Drammen

VGPSHageland17. mai.jpg

Hos Hageland finner du et stort utvalg av blomster i alle farger og størrelser, så det skal mye til for å ikke finne noe du liker. Er det én gang du kan slå på stortromma med dekorering utendørs, så er det i mai.

– Dersom du har et inngangsparti kan du starte med det, og innred med planter i ulike potter som har forskjellig høyde for å skape en oase med litt liv. Pynt gjerne med den tradisjonelle blomsten Pelargonia.

Blomster i rødt, hvitt og blått

I dagene frem mot nasjonaldagen er veldig mange opptatt av å pynte i rødt, hvitt og blått. Hos Hageland får du blomster i alle farger. Ønsker du en mer dempet stil, finnes det selvsagt flere muligheter.

– Kjøp inn hvite margeritter og plant dem over i lekre potter. Sett et flagg oppi potten og knyt en sløyfe med nasjonalfargene rundt. Da har du en nydelig 17. mai-dekorasjon ferdig på 1-2-3!

Hvite margeritter er en av de mest populære sommerblomstene her til lands, og blomstrer jevnt fra april til august.  Da har du også investert i en plante som står seg gjennom hele våren og sommeren.

Blomster i nasjonalfargene

Røde blomster: Pelargonia, Ynde, Roser, Nelliker Hvite blomster: Margeritter, Bacopa, Tulipaner, Peoner Blå blomster: Campanula Lobelia, Syriner, Iris

Foto: VG PARTNERSTUDIO

Stort utvalg av sommerblomster

Ifølge Kjellevold står den gode, gamle retrostilen sterkt hos mange, og her er det uendelig med farger å velge mellom.

– Heldigvis finnes det ingen fasit, og du kan velge å ta helt av. Mange kombinerer flere ulike farger og blomster, mens andre holder seg til to-tre typer.

Han poengterer videre at dette er smak og behag. Noen vil ha det stilrent, mens andre vil ha «alt» på én gang.

– Surfina Petunia er en plante som er både klassisk og trendy. Denne passer både i inngangspartiet og i hagen.

Andre planter med retro uttrykk er Pelargonia, Margeritt og Petunia. Disse kommer alle i ulike farger, og passer inn til den store dagen.

Ta en titt i bildekarusellen under for å se det lekre utvalget hos Hageland:Rød pelargonia

Hvit margeritt

17. mai-dekorasjon med petunia

Fargerike petunia i ampler

Fargebombe med alle de lekreste sommerblomstene

Grønn og frodig stil

De siste årene har grønne planter blitt trendy som aldri før, og de er å finne i de aller fleste hjem.

– Ofte ser vi at folk går for samme stil utendørs som det de har valgt inne, og de siste årene har mange valgt å dekorere uteområdet med grønne planter som ikke blomstrer.

– Grønne blomster er veldig stilrent og pent, men det lille ekstra kan være å tilføre noen blomster med farger. Dette gjelder særlig til alle festdagene som kommer på løpende bånd fremover.

Oliventre og prydgress gjør mye ut av seg, både i hagen, på balkongen og rundt inngangspartiet.

– Kombinerer du disse med for eksempel blomsten Calliope som har røde blomster, får du perfekt nasjonaldags-stemning. Denne blomsten står seg også lenge om du tar godt vare på den.

For å kaste litt feststemning over plantene, kan du også knyte på noen lekre sløyfer og sette opp flagg i pottene. Henger du opp en eller flere planter i ampler, enten utenfor inngangsdøren eller på terrassen, vil det sette prikken over i-en. Kjellevold mener det er særlig fint med fargerike planter som henger i høyden, men du kan også velge grønne planter.

Alt du trenger av blomster finner du på ditt nærmeste Hageland-senter!

Dekorer bordet til fest

Dersom du skal invitere til frokost eller grilling på den store dagen, er borddekorasjon en vesentlig del av dagen. Husk at det er lov å være kreativ!

– Når du har plantet alt du vil ha i potter eller i bedet, kan du klippe av stilker fra platene og sette dem i ulike vaser på bordet, tipser gartneren.

Sommerblomster vokser ut igjen med en gang, så det er ingenting i veien for å klippe av noen stilker.

– Bruk gamle syltetøyglass, glassvaser eller metallbokser i ulike høyder. Du kan også spraylakkere boksene i rødt, hvitt og blått for skikkelig nasjonaldagsstemning.

Sett flagg og sløyfer rundt på bordet, og du har et perfekt pyntet 17. mai-bord!

Petunia Surfinia i ampel

Prydgress

Lekre sommerblomster

Få en grønn og frodig hage med Eføy og Lobelia

Viktig med god jord

Når du har skaffet deg et bed eller fine potter å plante i, er neste steg å gå til innkjøp av god krukkejord og lecakuler.

– Fyll potten med lecakuler og deretter krukkejord. Du bør bytte ut jorden hvert år, da ny jord holder mye bedre på vann og næring enn gammel jord, tipser Kjellevold.

For at blomstene skal forsette å vokse seg store og frodige bør du skaffe deg god gjødsling, og til slutt sette plantene i riktig lys.

– Tenk over om det er full skygge eller sol der du skal plante, og planlegg hvilke blomster du skal gå til innkjøp av etter det.

Så langt i år har ikke mai bydd på sommervær, noe som kan prege plantene. Vær ekstra forsiktig dersom det er fare for nattefrost. Kjellevold anbefaler derfor at du tar plantene inn i huset om natten dersom gradestokken bikker ned mot 0 grader.


VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)