Annonsørinnhold

Blue, Azure

I Norge lever 115.000 barn i fattigdom.

Purple, Font, Violet

Julie regner på hver eneste krone for å få pengene til å strekke til for seg og sønnen.

Rectangle

Linda hadde en barndom preget av fattigdom. Voksenlivet skulle vise seg å bli vanskeligere enn først antatt.

Purple, Rectangle, Violet

Irene hjelper hver dag mennesker som har det tøft.

Creative arts, Wood, Art
– Å ha lite penger er både privat og sårbart, men jeg har ikke lyst til å bli oppfattet som stakkarslig.– Å ha lite penger er både privat og sårbart, men jeg har ikke lyst til å bli oppfattet som stakkarslig.

Julie sliter med angst, traumer og sykdom som gjør det vanskelig for henne å få en jobb. Det gjør at hun må tenke på hver eneste krone for å få hverdagen til å gå rundt. Spesielt juletider er vanskelig, med både julegaver og flere aktiviteter.

– Jeg starter allerede i januar med å kjøpe julegaver på tilbud, for jeg vil gi verdige julegaver til sønnen min og mine nærmeste. Men juletiden er krevende, og det er et sårt tema, sier Julie.


Julie er vokst opp i et hjem med vold, alkoholmisbruk og lite penger. Dette fulgte henne i ungdomsårene til hun møtte faren til Tobias, fikk en tryggere hverdag og ble gravid. Da barnefar og Julie bestemte seg for å skille lag for noen år siden, ble det enighet om at Tobias skulle bo hos mor. Med det minsket også de trygge økonomiske rammene.  

– Å ha lite penger er både privat og sårbart, men jeg ønsker ikke å bli sett på som stakkarslig, forteller hun.
I stuen er det pyntet til jul, og et skolebilde av en smilende Tobias henger på veggen. Minst to barn i en vanlig skoleklasse lever i fattigdom, viser statistikk fra Bufdir.

– Det aller viktigste for meg er at sønnen min har det godt i hverdagen og ikke blir baksnakket eller latterliggjort på grunn av vår situasjon. Tobias kjenner til noe, men ikke alt, sier Julie.

Det er vanskelig når han ønsker seg den nyeste jakka som alle kompisene har, eller når han vil gå på kino med venner. Da gjør det vondt å si nei.
Hjemmet til Julie ser ut som et hvilket som helst hjem. En lysekrone med fire armer henger over et rundt bord med hvit duk. Hadde du fjernet duken, ville du sett limrester fra alle de gangene bordet har blitt reparert. Og om du hadde tatt en ekstra titt på lysekronen, ville du sett at kun én av armene har lyspære.

Julie er ikke hennes egentlige navn. Hun ønsker å være anonym for å skjerme sønnen, som vi har valgt å kalle Tobias.

– Utad ser det fint ut, og det er ikke så mange som vet om min situasjon, forteller Julie.
«Julie» (44) regner på hver eneste krone for å få pengene til å strekke til for seg og sønnen «Tobias» (12). Fra utsiden er det ikke lett å se.

En titt   

inn i hverdagen

Eneforsørgere i Norge

Barn i familier med enslige forsørgere har større risiko for å vokse opp i fattigdom. 4 av 10 barn i lavinntektshusholdninger har en eneforsørger, i all hovedsak kvinnelige eneforsørgere. Tall fra Bufdir.

Font

0

%

Gjør hverdagen tryggere

For tre år siden tok Julie det tøffe valget om å oppsøke Frelsesarmeen.

– Jeg følte meg dum og sjekket flere ganger om noen så meg. Heldigvis forsvant mye av skammen da jeg kom inn. Jeg ble møtt med en forståelse og varme jeg ikke klarer sette ord på.

Siden den gang har Frelsesarmeen vært en viktig støttespiller i Tobias og Julies liv, og hjulpet dem med matposer, julehjelp og sosiale tilbud.

– De har hjulpet oss på så mange måter, med blant annet å skaffe klær til Tobias og bistått med gavekort på Kiwi og kjøpesenteret, slik at jeg kan kjøpe julemat og den ekstra julegaven jeg så gjerne vil gi.


– Bekymringene har blitt mindre, og hadde jeg ikke hatt Frelsesarmeen, vet jeg ikke hvordan jeg skulle fått det til. Dersom noen der ute er i samme situasjon som meg, vil jeg oppfordre dem til å ta turen, selv om jeg vet det er tøft.

Julie ser på bildene av sønnen på veggen og smiler mens tårene sitter løst.

– Jeg blir helt rørt når jeg snakker om det, men jeg er kanskje aller mest takknemlig for at de gir meg den beste gaven jeg kan få: Å se glede i øynene til Tobias gjennom opplevelser eller små øyeblikk.

Hjelp oss å hjelpe. Ditt bidrag gir mat, klær, omsorg og fellesskap året rundt. Vipps til 2309 eller trykk på knappen under.

Dette er noe av det Frelsesarmeen tilbyr:

 • Mat og måltider
 • Klær
 • Kirkefellesskap
 • Julehjelp: Mat-kasser med julemiddag som inneholder kjøtt eller fisk, og 1. juledagsfrokost
 • Gratis aktiviteter
 • Nettverksfellesskap

Les mer her

Rectangle, Triangle, Font

Dette er ikke hennes egentlige stemme

Gesture
Smile, Azure, Rectangle, Sleeve, Happy, Gesture, Cartoon

Sammen kan vi hjelpe.

Gi håp i ei gryte.

Skriv inn valgfritt beløp

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Frelsesarmeen

Kjøpsvilkår

Mellom veggene i leiligheten glemte hun tiden, mistet kontroll over årstidene og kroppen. Linda forteller at når hun ruset seg, fløt dagene inn i hverandre, og plutselig kunne hun se snøen legge seg over gressplenen. Forrige gang hun så ut, var det fortsatt grønt.

– Jeg tenkte mange ganger på det når jeg ruset meg – at leiligheten er verdt mye. At jeg kunne solgt den for å få flere penger å ruse meg for. Det gjorde jeg ikke, og det er jeg stolt av, sier hun.

I dag er Linda stolt av mye, og tatoveringene på armen viser det. Hun har en fotball med et ni-tall på venstre overarm. Den symboliserer to viktige ting i Lindas liv: Frelsesarmeens gatefotball, hvor hun er tatt ut til Norges landslag, og de ni årene hun har vært rusfri. Venstre arm er dekket med tall – ett fra hvert år hun har vært edru.

Mellom tallene, sommerfuglene og andre blekktegninger har hun tatovert to datoer: Dagen hun ble soldat (uniformert medlem) i Frelsesarmeen og dagen barnebarnet kom til verden.
– Barna mine og barnebarnet mitt betyr enormt mye for meg. At jeg får lov til å være sammen med dem nå som jeg er edru, er jeg enormt takknemlig for.

Hjelp oss å hjelpe. Ditt bidrag gir mat, klær, omsorg og fellesskap året rundt. Vipps til 2309 eller trykk på knappen under.

Creative arts, Triangle, Art
– Det var rusen som styrte meg og da måtte du gjøre et valg, lissom. Barna dine eller rusen, og da valgte jeg rusen.– Det var rusen som styrte meg og da måtte du gjøre et valg, lissom. Barna dine eller rusen, og da valgte jeg rusen.

Det var hun som tok kontakt med barnevernet.

– Det er sårt å gi fra seg barnet sitt. Jeg måtte ta et valg mellom barna mine og rusen, og da valgte jeg rusen.

Hun begynte å drikke som ungdom, men ikke som ungdommer flest. Linda ble hekta, og hun skjønte fort at dette skulle det bli vanskelig å stoppe med.

Linda har to barn. To døtre. Da hun for første gang flyttet for seg selv, ville hun gi dem det hun selv ikke hadde som barn. Varme votter, frukt i store skåler og niste på skolen.

– Vi var ikke fattige da barna mine ble tatt fra meg, men jeg klarte ikke å ta vare på dem, sier Linda.

Fattigdommen ble en av de første prøvelsene i livet hennes.

– Pappa døde da jeg var veldig ung, og etter det ble vi fattige. Vi hadde lite mat, lite penger og bodde i et hus min mor ikke klarte å vedlikeholde. Jeg skjønte det etter hvert at vi var fattige. Vi hadde ikke alltid med niste på skolen, og man merker det når det er matpause og alle andre spiser unntatt deg, forteller Linda.    

Stuen til Linda er dunkel. Det svake novemberlyset rekker akkurat bort til den svarte sofaen i hjørnet av stuen. Innrammede portretter av de to døtrene hun måtte gi fra seg, henger over sofaen.

Det er mange minner innenfor veggene i leiligheten. De minnene skal vi høre mer om, men først skal vi skru tiden tilbake til barndommen.

På sitt verste visste ikke Linda Eidet Mosaker (50) forskjell på natt og dag. Hos Frelsesarmeen fant hun samholdet hun trengte for å komme seg på beina igjen.

Måtte velge

mellom barna og rusen

Sammen kan vi hjelpe.

Gi håp i ei gryte.

Skriv inn valgfritt beløp

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Frelsesarmeen

Kjøpsvilkår

Gi håp i ei gryte!

I 2020 fikk over 15.000 husstander bistand før jul. I tillegg til mat, ble det delt ut over 22.000 julegaver. Pengene i gryta går ikke kun til hjelp i jula, men skal rekke gjennom hele året til sosialt arbeid på lokalt plan.

Det du gir kan blant annet bli til mat og klesutdeling og til hjelp for mennesker i annen kortssiktig økonomisk nød. Pengene i gryta sender flere hundre barn og voksne på ferie hvert år, blir til norskundervisning og økonomikurs.120 år med håp
Julegryta ble satt ut første gang i 1901 for å samle inn penger til mennesker som trengte en håndsrekning. I vår tid trenger fortsatt mennesker din hjelp. Pengene du gir blir til mat, klær, fyringsved, fritidstilbud, sosiale møteplasser og annen økonomisk hjelp.

Font
Outerwear, Sleeve, Triangle, Gesture, Cartoon
Nøden er der fremdeles, og det er stor takknemlighet for gavene i gryta.Nøden er der fremdeles, og det er stor takknemlighet for gavene i gryta.
Window, Rectangle, Wood

Gi håp i ei gryte ♥️  Vipps til 2309

Dette er noe av det Frelsesarmeen tilbyr:

 • Mat og måltider
 • Klær
 • Kirkefellesskap
 • Julehjelp: Mat-kasser med julemiddag som inneholder kjøtt eller fisk, og 1. juledagsfrokost
 • Gratis aktiviteter
 • Nettverksfellesskap

Les mer her.

– Jeg anser meg selv som introvert og samler  mest energi alene. Det gjør at jeg kan være den beste sosiale versjonen av meg selv og hjelpe slik jeg ønsker. For noen kan dette høres rart ut, men jeg har et viktig selvvalgt prinsipp, og det er at jeg alltid feirer julaften alene. Det oppleves riktig for meg, forteller Irene.

Det fokuseres mye på samhold og åpenhet blant kollegaer. Blant de gode fellesopplevelsene hos de ansatte og frivillige finner vi julegrytene – en årlig tradisjon som betyr mye og gjøres sammen som et team.

– Julegryta er blant årets høydepunkter, men også noe vi er helt avhengig av for å drive velferdsarbeid. Alt av penger går utelukkende til kjøp av mat, klær, julekasser, aktiviteter og annet nødvendig. Julegryta betyr mye for oss, men enda mer for andre, smiler Irene.
Dørene åpnes. Inn kommer ulike mennesker som har tatt turen opp trappa. Felles for dem alle er at de er en i vanskelig livssituasjon og søker hjelp. Det er her de møter Irene.

– Velkommen til Frelsesarmeen, hva kan jeg gjøre for deg i dag?

Har du behov for mat, støtte eller veiledning i en krevende fase av livet? Finn din lokalavdeling her.

Glad i mennesker

Irene har alltid vært glad i mennesker. Som barn vokste hun opp i et sosialt hjem med åpent hus hver julaften. Men etter 16 år i Frelsesarmeen med historier, tårer, glede og urettferdighet fra andres liv er det viktig å ikke glemme sitt eget.

– Vi gir mye av oss selv, og det koster. Jeg har lært meg å legge jobben til side når jeg går ut døra på Rodeløkka, og sånn må det nesten være for å makte å bære historiene.

Dørene åpner om et kvarter. Irene ser frem til dagen, men vet samtidig at det er mange som ikke makter eller tør å komme.

– I fjor hjalp vi 332 familier. Regner vi fire barn per familie utgjør det rundt 1300 barn. Tall fra SSB viser at hele 115.000 barn i Norge lever i fattigdom. Sammenligner vi disse tallene er det fortsatt mange der ute, men vi gjør en forskjell for noen og det er en god følelse, sier Irene.

Tusen takk! Dere har vært en så god støtte for oss i en periode med trang økonomi. Nå er jeg tilbake i full jobb, og har ikke lenger behov for hjelpen. Frelsesarmeen vil alltid ha en plass i hjertet mitt.
Hilsen mor og barna.

– Å se håp, glede og takknemlighet er grunnen til at jeg er en del av dette, forteller Irene, offiser og leder ved Frelsesarmeen Rodeløkka.

Irene smiler mens hun tar opp mobilen og viser tekstmeldingen hun mottok for kort tid siden. Meldingen er fra en mor som søkte hjelp til seg selv og sine barn da pandemien sto på som verst og pengene ikke strakk til. Hjelpen ble blant annet hjemlevering av brettspill og ingredienser til tacofredager, i tillegg til Frelsesarmeens årlige julekasse med julemiddag og 1. juledagsfrokost.

Det er morgen. Sammen med kollegaer og frivillige pakker Irene matposer og klær, donert fra enkeltpersoner og bedrifter. Det gjøres klart til å ta imot enslige, unge, eldre og familier.

Den røde murblokken på Rodeløkka huser en av Frelsesarmeens møteplasser. Her tilbys gratis mat, veiledning, ferietilbud og aktiviteter for barnefamilier. I veggene sitter flere år med tanker og følelser, både fra de ansatte og de som søker hjelp.

I 16 år har Irene Mathisen (55) delt ut matposer, gitt klemmer, tørket tårer og brakt håp til mennesker som har gått opp de tøffe trappetrinnene inn til Frelsesarmeen. Nå gir hun et innblikk fra hennes hverdag.
– I fjor hjalp vi

332 familier

Velferdssenter
Frelsesarmeen på Rodeløkka skal betjene Oslos befolkning og mennesker i en vanskelig økonomisk livssituasjon. Det tilbys gratis mat og måltider, råd- og veiledning, familie- og ferieaktiviteter

Font

Dugnadsarbeid
Over 16 000 timers dugnad blir lagt ned av både ansatte og medlemmer i Frelsesarmeen, samt frivillige, idrettslag, politikere og andre fantastiske ildsjeler som gjør det mulig å vokte grytene over alt, og som hjelper oss å takke personlig for ethvert bidrag.

Font

0

tusen

timer

Font, Rectangle

Sammen kan vi hjelpe.

Gi håp i ei gryte.

Skriv inn valgfritt beløp

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Frelsesarmeen

Kjøpsvilkår

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Frelsesarmeen, illustrert av Marthe Strand Mourier

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
Advertisement