Bli med å bygge Norges koseligste sjokoladehus

Nordmenn elsker både sjokolade og jul, og det gjør YouTube-stjernen Piateed også. Valget var derfor enkelt da Freia skulle plukke ut årets sjokoladehus-ambassadør.

Tradisjoner står sterkt i førjulstiden, og endelig er det lov å invitere venner og familie til den koseligste tradisjonen av dem alle - nemlig bygging av sjokoladehus.

– I fjor startet vi Norges desidert søteste juletrend, med Freia Sjokoladehus. Det gikk over all forventning, og flere nordmenn hoppet på og bygget sjokoladehus til jul, sier produktsjef i Freia, Tone Cathrine S. Stenberg.

Mer enn tusen bidrag ble delt i Instagram-konkurransen, der Freia utfordret Norge til å bygge det flotteste sjokoladehuset. På Egertorget i Oslo kunne publikum følge byggingen av Norges største sjokoladehus - med mer enn 140 kilo sjokolade.

Vil du vinne en tur til FreiaLand med familien eller vennegjengen? I år kårer vi fem heldige vinnere! Les mer om hvordan du deltar i konkurransen her.

I år vil komiker og YouTube-stjerne Maria Stavang, kjent under navnet Piateed, være hele Norges sjokoladehus-ambassadør. I de neste ukene kan du følge 22-åringens jakt på julestemningen, og vei mot å bli landets beste sjokoladehus-bygger.

Se hvordan det gikk da Piateed feiret med å bygge Norges kanskje styggeste sjokoladehus:

Piateeds beste sjokoladehus-tips:
1. Vær ydmyk overfor sjokoladen, og behandle den med respekt. Den skal gjennom mye – på godt og vondt.
2. Bygg sammen med noen, og gjør det til en aktivitet. Det er mye hyggeligere enn å sitte alene på kjøkkenet!
3. Spis litt (mye) underveis, for å glede hjertet, sinnet og frustrasjonen.
Slik bygger du ditt eget sjokoladehus

Å bygge sjokoladehus er en koselig førjulsaktivitet som passer for hele familien. Du trenger hverken glovarmt, brent sukker eller steketid i ovnen, og alle kan hjelpe til.

Det eneste du trenger til selve konstruksjonen av tak og vegger er fem plater med Freia Melkesjokolade! Sjokoladen som blir til overs, brukes som lim.

Her er Norges største sjokoladehus

– Vi håper at hele Norge ønsker å ta utfordringen om å bygge sjokoladehus til jul også i år, sier Stenberg, og fortsetter:

– Ta gjerne bilde av sjokoladehuset ditt, og del det med #freiasjokoladehus og tagg @freia_norge på Instagram. Da er du med i kåringen av Norges koseligste sjokoladehus, og kan vinne en fantastisk tur til FreiaLand, hvor du får besøke sjokoladefabrikken og støpe din egen sjokolade, sammen med inntil tre familiemedlemmer eller venner.

Les mer om konkurransen her, og la deg inspirere av alle de flotte bidragene fra i fjor!

Vil du heller bygge en mørk variant, kan du bytte ut melkesjokoladen med Freia kokesjokolade, og følge oppskriften under.

1. Husets to langvegger

Ta en Freia sjokoladeplate, skjær av én rad på kortsiden for riktig lengde på husveggen, og legg platen på et flatt underlag som tåler mikroovn. Legg sjokoladeplaten i mikroen i cirka ti sekunder på full effekt. Er den fortsatt hard, legg den i mikroen i fem til ti sekunder til.

Skjær deretter forsiktig ut tre vinduer i sjokoladeplaten, med en tynn, skarp kniv. Bruk fingrene på undersiden for å skyve ut vinduene. Gjør det samme med neste plate. Legg husveggene i kjøleskapet i cirka ti minutter, så de stivner.

Tips: Varm kniven med en lighter eller under varmt vann. Da blir det enklere å skjære ut vinduene! Har du ikke mikro, kan du bruke stekeovn på lav varme (cirka 120 grader), og la sjokoladeplaten mykne over litt lengre tid.

Freia kokesjokolade: Benytt samme anvisning, skjær ut to vinduer i stedet for tre. Lag vinduene to ruter store.

Slik gikk det da familien Aamodt bygde gården sin i sjokolade

STEG 1: Skjær av én rad på sjokoladeplaten og skjær ut vinduene.

STEG 1: Skjær av én rad på sjokoladeplaten og skjær ut vinduene.

2. Husets første kortvegg

Legg en ny Freia sjokoladeplate i mikroen, som i steg 1. Del platen i to på midten på kortsiden (fire ruter høy). Ta den ene delen, og følg bildets skjæreanvisning for å lage veggen.

Freia kokesjokolade: Bruk en hel kokesjokoladeplate, og skjær som anvist på bildet, men la veggen være fire og en halv rute høy.

Tips: Hvis sjokoladen brekker på feil sted, kan du lime sammen delene med litt smeltet sjokolade. La delen ligge litt i kjøleskapet etterpå, slik at den får satt seg.

STEG 2: Skjær til sjokoladehusets første kortvegg.

STEG 2: Skjær til sjokoladehusets første kortvegg.

3. Husets andre kortvegg

Lag neste vegg med den andre delen av sjokoladeplaten, slik som den første kortveggen, og skjær i tillegg ut en dør, som vist på bildet. La begge kortveggene stivne i kjøleskap i cirka ti minutter.

Freia kokesjokolade: Bruk en hel kokesjokoladeplate og skjær som anvist på bildet, men la veggen være fire og en halv rute høy.

Tips: Det er lettere å pynte veggene før du setter huset sammen.

STEG 3: Skjær til sjokoladehusets andre kortvegg, samt døren.

STEG 3: Skjær til sjokoladehusets andre kortvegg, samt døren.

4. Montering

Ta frem et skjærebrett som du kan montere huset på. Smelt sjokoladen som er til overs (ikke døren, den trenger du senere) forsiktig i mikroen eller i et vannbad. Kjøl den ned litt, så stivner den raskere når huset skal settes sammen. Bruk en pensel eller liten sprøytepose med smeltet sjokolade for å feste sammen langveggen og kortveggen.

Tips: Bruk et glass som støtte for å stabilisere huset når du monterer veggene. Forsterk alle hjørner med ekstra smeltet sjokolade. La huset stivne i kjøleskapet i 15 min.

Tips 2: Klipp til gelatinplater for vindu-åpningene, og lim dem fast med smeltet sjokolade på baksiden av vinduet.

Vil du besøke FreiaLand og sjokoladefabrikken? Les mer og bestill billetter her!

STEG 4: Monter de fire veggene sammen med smeltet sjokolade.

STEG 4: Monter de fire veggene sammen med smeltet sjokolade.

5. Taket

Legg en stripe smeltet sjokolade på toppen av kortveggene og langveggen, før du setter på taket. Legg på to sjokoladeplater som tak. La det stivne før du slipper sjokoladeplatene.

For at taket skal sitte godt sammen, legger du smeltet sjokolade i glippen mellom de to sjokoladeplatene på toppen av taket, som vist på bildet.

La huset stivne i kjøleskapet i 20 min.

STEG 5: Sett på taket. Følg instruksene for å få det til å sitte skikkelig.

STEG 5: Sett på taket. Følg instruksene for å få det til å sitte skikkelig.

STEG 5: Sett på taket. Følg instruksene for å få det til å sitte skikkelig.

STEG 5: Sett på taket. Følg instruksene for å få det til å sitte skikkelig.

6. Pipe

Bruk fire Freia Melkehjerter. Skjær av tre biter av et Melkehjerte (sidene og bunnen) som anvist på bildet, slik at du får en rektangulær bit. Ta et nytt Melkehjerte og gjenta, du trenger to rektangulære biter. For pipens kortsider trenger du to kvadratiske biter. Skjær på samme måte, men skjær av tre litt større biter slik at du får et kvadrat.

Du trenger til sammen to rektangulære og to kvadratiske biter for å lage en pipe. Lim sammen de fire bitene før du fester pipen på husets tak, eller lim bitene fast rett på huset.

Freia Kokesjokolade: Bruk Freia Premium 70% tynne pletter som pipe.

STEG 6: Lag pipe av Freia Melkehjerter.

STEG 6: Lag pipe av Freia Melkehjerter.

7. Pynt

Sett døren på plass. Dekorer huset med hvit glasur, Freia Non Stop og melis, eller annen pynt etter eget ønske.

Tips: En LED-lampe i huset gjør det ekstra koselig. Pass bare på å ikke bruke varme lys.

Slik lager du hvit glasur:

Eggehviteglasur med noen dråper sitronsaft gjør melisen hvitere, og gjør at den stivner raskere. Du trenger:

1 eggehvite
5-6 dl melis
½ sitron eller sitronsaft

Sikt melis og tilsett sitronsaft og eggehvite. Visp i et par minutter til melisen er tykk, kremaktig og glinser. Ha et fuktig håndkle over bollen når du arbeider med huset, slik at glasuren ikke stivner.

Oppbevar huset tørt, og borte fra varme og fukt.

Husk å ta et bilde av resultatet for å være med i konkurransen om et besøk på FreiaLand for familien eller vennegjengen!

Les mer om konkurransereglene her

STEG 7: Sett på plass døren og pynt det ferdige sjokoladehuset!

STEG 7: Sett på plass døren og pynt det ferdige sjokoladehuset!

Annonsørinnhold ?
VG PartnerstudioLes mer om annonsørinnhold i VG

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Freia. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør