LETT Å LAGE: Berit Dale brukte ikke mange minuttene på å samle fotominner fra fjoråret. Her ser hun på resultatet sammen med datteren Vilde.

LETT Å LAGE: Berit Dale brukte ikke mange minuttene på å samle fotominner fra fjoråret. Her ser hun på resultatet sammen med datteren Vilde. Foto: VGPS

Så enkelt lager du fotobok på et kvarter

Det er ingen grunn til å vente til neste jul med å lage fotobok av familiebildene. 15 minutter er alt du trenger for å overføre minnene på glanset papir.

Produsert av VG Partnerstudio

Du synes kanskje at barndommen til barnet ditt flyr alt for fort avgårde, og du klarer nesten ikke henge med på utviklingen. Da er det fint, både for deg som forelder og etter hvert også for barna, å dokumentere oppveksten i en fotobok. Gøyale eller seriøse bilder – begge deler er det verdt å ta vare på!

– Det er fint å samle spesielle minner, og det er veldig koselig å bla i en fotobok!

Det mener småbarnsmoren Berit Dale (36), som har døtrene Hedda (8) og Vilde (5) sammen med mannen Jørgen Teslo (36).

Med rabattkoden DINBOK19 får du 40% rabatt på fotobøker hos fotoknudsen

– Det blir noe annet enn å se på bildene digitalt, og det gjør vi heller ikke så ofte, fortsetter hun.

En fotobok er også en veldig smart gave til både besteforeldre, tanter og onkler, ikke minst for å gi dem et innblikk i livet til barnebarn, nevøer eller nieser.

Her kommer sju tips til hvordan du enkelt kan lage fotobok fra fotoknudsen på 1–2–3, i en hektisk hverdag med lite tid til overs:

SAMLER MINNER: Berit og mannen Jørgen laster de opp bilder til boken sammen med eldstedatter Hedda. Foto: VGPS

1. Samle alle bildene: Bruk «Minnebanken»

Har du en mobiltelefon full av bilder av barna, familien og ferier? Da kan det være smart å laste dem opp til din egen side på fotoknudsen.no, gjennom appen «Minnebanken». Slik vil du alltid ha bildene dine tilgjengelig via enhver datamaskin eller mobil ved å logge inn på din bruker.

– Det kan ta litt tid å velge ut bildene, men det er lett å bruke både datamaskin og mobil når du skal laste opp bilder til «Minnebanken», sier Dale.

Hun følte det var tydelig hvordan det skulle gjøres, og at brukergrensesnittet var godt.

Mange har også bilder på datamaskinen sin, og disse bildene kan lastes opp til «Minnebanken» på din profil i en nettleser. Uansett om du laster opp fra mobil eller data kan du sortere bildene i album, eller trykke på et hjerte for å legge dem som favoritter når du går gjennom bildene.

– Du kan også dele bildene i «Minnebanken» digitalt med venner og familie, sier daglig leder Cecilie Gaustad.

Klikk her og les mer om appen «Minnebanken» og last den ned til din mobil

DOKUMENTASJON: Små og store øyeblikk fanges på kamera – her i form at en sofa-selfie. Foto: VGPS

2. «Smart Assistent»

Når bildene dine er lastet opp til «Minnebanken», kan du komme i gang med å lage en fotobok. Last inn bildene du ønsker å bruke til fotoboken, enten fra «Minnebanken» eller direkte fra datamaskinen eller mobilen din.

– Ved å bruke funksjonen «Smart Assistent», slapp vi å bruke tid på å legge inn bildene manuelt i fotoboken, og det var veldig praktisk, sier Berit Dale.
Med rabattkoden DINBOK19 får du 40% rabatt på din fotobok

Du klikker bare på knappen «lag din fotobok» for å ta i bruk funksjonen. Basert på kunstig intelligens velger «Smart Assistenten» ut de beste bildene dine og legger dem i kronologisk rekkefølge, basert på dato, og velger de beste utsnittene. Du slipper også duplikater.

– Det var veldig lettvint! Takket være denne funksjonen, tok det meg ikke mer enn et kvarter å gjøre ferdig boka, forteller hun.

Dale ble stort sett fornøyd med utvalget og plasseringen av bildene da hun testet funksjonen, men påpeker at det ikke er noe problem om du ønsker å gjøre små justeringer.

– Det går raskt å bytte ut noen av bildene, endre størrelse eller flytte om på bildene hvis du ikke liker designet på enkelte fotosider.

Nysgjerrig på «Smart Assistent»? Trykk her for å finne ut mer

TIDSBESPARENDE: Når alle bildene først ligger i «Minnebanken», synes Berit Dale det er enkelt å komme i gang med fotoboken, takket være mange smarte funksjoner. Foto: VGPS

3. Bruk mobilen og Instagram-bildene dine

Det skal være enkelt å lage fotobok, og ved å bruke «fotoknudsen»-appen kan du med få tastetrykk lage fotobok. Du kan enten velge bilder fra bildegalleriet på mobilen eller fra Instagram-kontoen din.

På denne siden kan du lese mer om å lage fotobok med Instagram-bilder.

– Jeg liker best å lage fotobok på PC eller Mac, for å få større skjerm, men om du liker å bruke mobilen så funger det greit også, mener småbarnsmoren.

Å velge en kvadratisk fotobok er for eksempel helt perfekt til Instagram-bildene dine, om du stort sett har kvadratiske bilder på profilen din.

Last ned appen «fotoknudsen», lag og bestill en fotobok med mobilen

FINT MINNE: Slik ble forsiden på familiens fotobok seende ut. Foto: VGPS

4. Legg til tekst og «cliparts»

Du kan fint fortelle en historie med bare bilder, men hvis du ønsker å legge til nyttig eller morsom informasjon på fotosidene er det en mulighet.

– Det er veldig fint å ha tekst på forsiden eller skrive litt under bilene, sier Dale, som synes tekstfunksjonen er enkel i bruk.

I tillegg til tekst kan det være fint pynte med «Cliparts», som er symboler og figurer du finner i menyen når du lager boken. Du kan også legge til ulike bakgrunner på fotosidene.

– Jeg likte bakgrunnene, og du kan velge mellom flere farger. Jeg synes fargebakgrunner gir litt dybde i kombinasjon med bildene, sier hun.

ENKELT: Berit Dale viser datteren Hedda og ektemannen Jørgen hvordan man kan lagre bildene i «Minnebanken» via mobilen, før de lager fotobok. Foto: VGPS

5. Få svart-hvite bilder med ett klikk

Det kan være fint å variere litt med svart-hvite bilder innimellom, om du ikke ønsker å ha kun fargebilder. Du trenger ikke noe fancy redigeringsprogram for å få til dette, for det gjør du med tre klikk inne på fotosidene.

– Jeg er veldig glad i svart-hvite bilder, og dette var en enkel og smart funksjon, sier Dale.

Hun tenker at det kan være fint å enten ha ei eller noen få sider eller hele fotoboken i svart-hvitt.

– Det kan være fint å bytte litt på, men jeg tror jeg foretrekker å enten ha farger eller svart-hvitt i en og samme fotobok, sier hun.

Trykk på bildet, velg filter og klikk på det svart-hvite bildealternativet. Vips, så endres fargen!

Lag fotobok kjapt og enkelt her

ALT SAMLET: Det kan ta tid å gå gjennom alle bildene for å velge ut noen til fotobok, men tenk så hyggelig det blir å samle dem mellom to permer med noen ord til. Foto: VGPS

6. Fotosidene flyter sømløst sammen

Har du laget en fotobok før, har du kanskje opplevd at du ikke kan legge et bilde midt mellom to sider uten at deler av bildet forsvinner mellom sidene. Det kan du unngå ved å velge Layflat-innbinding.

– Sidene legger seg flatt uten at deler av bildet forsvinner mellom sidene, noe som gjør at det er perfekt til panoramabilder og bilder du vil ha sømløst over to sider, sier Gaustad.

Selv om det er kjempehyggelig å ha fotobøker som dokumenterer gode minner fra barnas oppvekst, kan det være fint å kunne la barna få bla i fotobøkene før de blir voksne og vil mimre.

– Fordelen med Layflat-innbinding er at du får et ekstra tykt papir som er motstandsdyktig mot flekker, fukt og fingeravtrykk. Perfekt for små barnefingrer, sier Gaustad.

Kom i gang og lag din fotobok her

GØY Å SE: Vilde synes det er gøy å bla i boken som viser familieminner fra det siste året. Foto: VGPS

7. Sortere på tema

Hvor skal man egentlig begynne når det kommer til en såpass stort prosjekt som å sortere bilder?

– Jeg tenker det kan være smart å lage fotobøker for de forskjellige epokene i barnas oppvekst. Å samle minner for hvert av barna i ulike bøker, sier Dale.

Et tips å først finne ut om du vil ha én fotobok for hvert år, eller sortere på tema, uavhengig av år. Du kan for eksempel samle bilder fra feriene dere har vært på sammen, bilder fra bursdager, morsomme øyeblikk i barnas liv eller bilder av barna sammen med venner og familie.

– Akkurat nå er årbøker veldig populære blant kundene våre. Det er så fint å ha en fotobok fra hvert år, som står i hyllen hjemme. Vi glemmer jo så fort, og da er det kjekt med en bok som tar vare på alle øyeblikkene, sier Gaustad.

Klikk her og bruk rabattkoden DINBOK19, så får du fotobok til 40% rabatttracker