Åtte ting du neppe visste om tannhygiene

Start året med nye, gode rutiner som kan spare deg for tusenvis av kroner i framtidige tannlegeregninger. Her er eksperttipsene som forebygger hull og karies.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

– Det er bedre å forebygge enn å reparere tannskader. Puss tennene med fluortannkrem hver morgen og kveld, bruk tanntråd og avslutt med fluorskyll. Veldig enkelt og greit, men likevel er det enkelte ting de færreste er bevisste på, sier produktspesialist i Flux, Eirik Demberg.

EKSPERTER: Tannlege på Odontia Deltalklinikken, Mariann Sørensen og produktspesialist i Flux, Eirik Demberg. Privat

Han mener det spesielt er én tabbe som går igjen.

– Mange skyller munnen med vann etter tannpuss. Det resulterer i at tannkrem og fluor forsvinner i vasken, og du mister verdifull beskyttelse. Fluor er viktigere enn mange aner, påpeker Demberg.

Som å dusje uten såpe

Tannlege og klinikkleder på Odontia Dentalklinikken, Mariann Sørensen, er enig.

– Fluor styrker emaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot karies, i tillegg til å virke reparerende på begynnende hull. Å pusse tennene uten å bruke fluortannkrem er som å dusje uten såpe, sier tannlegen.

Demberg og Sørensen mener begge at nordmenn stort sett har gode tannrutiner, men at det er rom for forbedringer. De påpeker at det kan være smart å starte det nye året med å etablere gode rutiner, og ikke vente til den siste uken før du skal til tannlegen.

Her er åtte ting du kanskje ikke var klar over:

HELT TRYGT: Flux tannkrem fås kjøpt på apoteket og inneholder verken såpe, mikroplast eller andre unødvendige tilsetningsstoffer.

1. Avgjørende å velge riktig tannkrem

Helsedirektoratet anbefaler alle å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig. En del har i tillegg behov for ekstra fluor.

– Undersøkelser gjort av den norske tannlegeforening viser at én av tre norske 20-åringer har så alvorlige syreskader at emaljen er delvis eller helt borte på noen tenner. Ekstra fluor tilførsel anbefales om du har eller har risiko for syreskader, sier Eirik Demberg.

I valg av tannkrem til den daglig tannpussen mener spesialisten det er viktig å tenke på følgende:

● Tannkremene bør ha flourinnhold 1000 ppm/f for barn fra 0-6 år, og 1450 ppm/f for alle over 6 år.

● Mange opplever å få sår i munnen. Dette skyldes ofte at det er såpestoffer i tannkremen. Styr unna tannkrem med såpe (SLS) om du eller noen i din familie plages av dette, råder Demberg.

● Mange tannkremer lover hvite tenner, men vær klar over at disse ofte inneholder en høy mengde slipemidler. Dette kan føre til at emaljen blir tynnere, som igjen kan gi problemer med ising.

● Visste du at at flere tannkremer inneholder mikroplast? Ved å velge tannkrem uten mikroplast, bidrar du og din familie til et renere hav.

● Melk, egg og spor av nøtter finnes i noen tannkremer. Har du eller andre i familien allergier eller intoleranser, vit at også tannkremer kan inneholde allergener, sier Demberg.

Flux sine tannkremer fås kjøpt i norske apotek, inneholder riktige mengder flour og ingen unødvendige tilsetningsstoffer. Her kan du lese mer.

ALDRI FOR TIDLIG: Barn kan begynne med fluor straks de får tenner. Flux

2. Barn kan bruke fluor fra første tann

– Allerede fra først tann bør tannkremen inneholde fluor, men vær litt forsiktig med mengden til de yngste. Straks de får permanente tenner kan de bruke fluor på samme måte som voksne, sier Demberg.

– Fluortabletter er bra, men munnskyll gir enda bedre effekt. Det finnes egne fluorskyll tilpasset barn, påpeker Mariann Sørensen.

Her kan du lese mer om Flux for barn.

3. Mange munnskyll inneholder for lite fluor

– I mange land er det vanlig med fluor naturlig eller tilsatt i drikkevannet. Derfor inneholder ofte utenlandsproduserte munnskyll kun 25 prosent eller mindre av den fluormengden som er anbefalt i Norge, sier Demberg.

– I realiteten blir det kun som munnparfyme å regne, og effekten begrenses til å gi deg frisk smak i munnen. Når du først skal skylle, sørg for at du skyller med noe som inneholder 0,2 prosent natriumfluorid – som for eksempel Flux, påpeker tannlege Sørensen.

Lyst til å lese mer om fluor? Sjekk her.

4. Vi pusser for hardt …

Aller helst bør vi bruke en supersoft tannbørste, ifølge Sørensen.

– Vi pusser tennene for å fjerne plakk, men det sitter ikke hardt. Bruker du en hard børste gnisser det unødvendig mye på tannkjøttet og gjør at du lettere får pusseskader, sier hun.

5. … men ikke lenge nok

– Den norske gjennomsnittstannpussen varer ikke lenger enn 20-25 sekunder, noe som er altfor kort. En ordentlig tannpuss skal vare i to minutter, påpeker Flux-ekspert Eirik Demberg.

6. Tennene kan beskyttes døgnet rundt

De to ekspertene er enige om at vi med fordel kan fordele fluormengden utover dagen. Dette kan for eksempel gjøres ved bruk av tyggegummi eller drops med fluor.

– Fluor i spyttet bidrar til kariesforebygging gjennom dagen. Ha en pakke liggende i bilen, tipser de.

7. Se opp for syre!

– Mange har syreskader på tennene som følge av stort inntak av juice, brus og sportsdrikker. Syreskader er vanskelig å forebygge, selv med fluor, og ofte omfattende å reparere. Det er neppe overraskende at man bør bytte ut mest mulig brus med vann, sier tannlegen.

8. Plages du av tørr munn, trenger du mer fluor

Eirik Demberg forteller at mange plages av tørr munn, og sykdom, medisinbruk, snorking og alder kan være blant årsakene. Eldre, spesielt mange kvinner, sliter med munntørrhet fordi slimhinnene tørker ut med årene. Flux har en egen serie for dem som plages av dette. Serien består av Fluorskyll, gel og drops som smører slimhinnene og stimulerer spyttproduksjonen.

– Munntørrhet er dårlige nyheter for tennene dine, fordi spytt er viktig for å hindre hull. Da er det viktig å øke fluorinntaket, enten gjennom munnskyll eller tannkrem på resept med ekstra fluor. Flux med Aloe Vera er et mildt munnskyll som er bra for deg med såre slimhinner, sier Mariann Sørensen ved Odontia Deltalklinikken.

Klikk på bildet under for å lese mer om tannhygiene:

trackertracker