Annonsørinnhold

Visste du at solceller er mer effektive i Norge enn Sør-Europa? Eller at du kan bruke din egenproduserte overskuddsenergi på vinteren? Her er mange gode grunner til å velge solenergi.

Produsert av Schibsted Partnerstudio for

Mange tror at vi ikke har nok finvær i Norge til at solenergi er lønnsomt, men det er kun én av mange myter. Solceller er mer effektive i kaldt enn i varmt vær. Og selv om det vil være en større investering, vil det lønne seg over tid. 

En av dem som har latt valget falle på kortreist strømkilde, er tidligere kuldetekniker Odd Engen (72). Han har lenge vurdert solceller, men ventet til panelene var mindre og nettere.

– Solceller og miljø er noe jeg alltid har hatt interesse for, sier Engen.

STRÅLENDE FORNØYD: Nylig fikk Odd Engen installert solceller på hustaket sitt i Bergen.

Han har gjort installasjonen i kombinasjon med takskifte på huset. På den måten minimerte han kostnadene. 
– Vi skifter tak på de øvre delen, og da var det naturlig å bytte til solceller på den siden som er rettet mot sør.

Installasjonen gikk raskt og smidig. Nå er panelene endelig på plass.–  Jeg synes det ser veldig fint ut. Det var faktisk et premiss at det skulle se estetisk pent ut også. 

Det er ikke første gang Engen har prøvd ut solenergi. For ni år siden monterte han solfangere på en sportsbod, noe han har vært strålende fornøyd med.  

Lønnsomt med solceller selv i Bergen

Nå har Engen hele 20 kvadratmeter med solceller på taket. Han ønsker å bryte ned mytene om at solenergi ikke er noe for land som Norge..

– Det er høres kanskje dumt ut å ha solceller i Bergen, men det er ikke så ille som det høres ut, humrer han. 

Fjordkraft hjalp Engen med utregningene på hvor mye han kom til å spare i strømutgifter årlig.

– Jeg kommer til å spare 3200 kilowattimer per år, sier han og legger til:

– Kortreist strøm er jo veldig bra!

Fornybar energi er fremtiden

Magnus Bakken, produktleder for Klimasmart i Fjordkraft, ønsker å gjøre det enkelt for dagens huseiere å velge solceller.

– Solenergi er en fin energikilde som kan implementeres veldig mange steder for å kunne produsere lokal, fornybar energi: Vinduer, tak, biltak – og lakk til bil i fremtiden. 

Han er ikke i tvil om at solen er fremtidens kraft. 

– Det er forholdsvis vedlikeholdsfritt og teknologien er god. Sola har mer enn nok energi!

Samtidig mener han det finnes mange usannheter om solenergi der ute.

MANGE MYTER: Magnus Bakken, produktleder for Klimasmart i Fjordkraft, ønsker å fremme alle fordelene med solenergi.

– Den vanligste misoppfatningen folk har er at solenergi og kulde ikke er forenlige. Det er feil. Det er forsket på at solcelleanlegg varer lengre i kalde klimaer. Rett og slett fordi elektriske kretser og solceller blir raskere degradert over tid i varme klimaer med sterk solinnstråling. Det er egentlig en fordel at det er kaldt så lenge man får sol. I tillegg er solcellene mer effektive når det er kaldt.En investering i fremtiden

Ifølge Bakken er det utallige grunner til å velge fornybar energi som solcelleanlegg. At du tillegg får økonomisk støtte, kan være en gulrot for mange.

– Alle kan få støtte fra Enova, noe du enkelt kan enkelt regne ut med kalkulatoren på Fjordkrafts nettsider. Du kan få opptil 28 750 kroner i støtte når du kjøper solcellepanel. Dette er da basert på hvor mange kilowatt du har. 

Bakken mener at man vil tjene inn investeringen av anlegget over tid. 

– Det vil betale seg ned med en garanti på 25 år med 30-35 år levetid. Jeg tror ikke noe på at strøm blir noe billigere. Vi må heller være klare for fremtiden.

Solkonto

Rectangle

Ved kjøp av solcellepaneler fra Fjordkraft, opprettes din egen såkalte solkonto automatisk. Her får du enkel oversikt over din egen strømproduksjon, og du kan med få tastetrykk selge overskuddsstrøm videre.

Oversikt over egen solproduksjon

Solcellepanelene du kjøper av Fjordkraft kommer med en 4G-stikk som gjør oppkobling og full dataoversikt mulig direkte fra appen. Her ser du kontinuerlig hvor mye panelene dine produserer, og hvor mye de har produsert tidligere. Denne enkle styringen, gjør det mulig å betale ned på strømregningen med solen du har spart opp.

– Det norske folk er jo veldig glad i selvberging, fyre ved, og være selvforsynt på strøm og varme.

Grønn stolthet

Bakken håper på et lignende engasjement rundt solenergi som elbilen har i Norge. – Vi må være med på å produsere egen, grønn energi lokalt. Og være stolte av det! De som kjøper elbiler er ofte stolte eiere. Folk ønsker å vise at man er miljøbevisst.

– Vi må være med på å produsere egen, grønn energi lokalt. Og være stolte av det! De som kjøper Tesla er stolte eiere. Folk ønsker å vise at man er miljøbevisst. 

Solenergi produseres passivt av sola gjennom solcellepaneler, og er et godt supplement for å redusere utslipp. 

– Solceller på byggtak er en desentralisert energikilde, sier Bakken. Du produserer energien der den brukes. Der er sola unik fordi det er såpass modulært. Solinnstråling i løpet av et år i Norge er på høyde med resten av Europa.

Anlegg etter dine behov

Fjordkraft hjelper deg med kartlegging, bestilling og montering av paneler. Anleggene er vedlikeholdsfrie og uten støy. Panelene er designet for å ligge ute i 30+ år, og de er selvrensende. Derfor trenger ikke du som forbruker trenger du ikke gjøre stort med dem. 

Prisen på anleggene vil variere ut ifra hvor stort hus du har, hvor stort tak er, og hva slags tak du har.

Font, Rectangle
Font

Last ned appen her

Produsert av Schibsted Partnerstudio for

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)