Annonsørinnhold

Lettvint, sunt og godt:

Fiskemiddagene som hele familien vil elske

Tonje Norum Røren (36) og familien hennes tyr ofte til kjapp mat i hverdagen. Med Fishy Nuggets fra Fiskemannen gjøres middagen både enkel, kjapp og sunn.

Produsert av VG Partnerstudio

Nordmenn elsker fisk! Ifølge Norges sjømatråd ligger vi på verdenstoppen, og hver nordmann spiser i gjennomsnitt cirka 53 kilo sjømat i året.  Dessverre er statistikken på vei nedover, og mange begrunner dette med blant annet dårlig utvalg av lettlagde produkter, og liten kunnskap om hvordan fisken skal tilberedes.

Mens den eldre generasjonen har et stabilt høyt sjømatkonsum, viser statistikken at den yngre garde gjerne kutter ned på fisk og skalldyr til fordel for eksempelvis kylling og kjøttdeig.

Tonje bor på Sinsen i Oslo med mannen Tore, døtrene Iben (7) og Thelma (4) og kattungen Isak. Med lange arbeidsdager og fritidsaktiviteter på kveldstid, er det lett å ty til enkle løsninger på kjøkkenet.

– Barna elsker sushi og fiskepinner, så det serverer vi for å få i dem fisk i hverdagen. Jeg pleier ofte å kutte opp grønnsaker og sette frem i små skåler, så kan barna selv plukke det de ønsker fra matbordet. Det må være litt lavterskel med fiskemiddag, forteller Tonje.

Hun lar barna være delaktig i matlagingen, og det er koselig kaos i heimen med barn på kjøkkenbenken, barne-TV på nettbrettet og en kattunge som spretter rundt overalt.

Se fem deilige oppskrifter med Fishy Nuggets lenger ned i artikkelen.

DSC07176.jpg

KOSELIG KAOS: Tonje kokkelerer på kjøkkenet, og datteren Thelma på fire får være med. «Mamma, se hoggormen i denne boken da!» Foto: VG PARTNERSTUDIO.

INSPIRER BARNA: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky råder foreldre til å gjøre fiskemåltidet spennende. Foto: JUHA ROSSI.

IMG_2738.jpg

Frist barna med sjømat

Selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky råder småbarnsforeldre til å gjøre det enkelt. Det kan være både rimelig og smakfullt å velge fisk, sier hun.

– Start med å differensiere. Ikke bare si «fisk», men vær spesifikk. «I dag er det laksesuppe til middag, i dag er det taco med sei, eller i dag er det stekt makrell». Vi sier jo ikke at vi skal ha «kjøtt» til middag, sier Arsky.


Mange forbinder kanskje fisk med «plikt-mat» fra barndommen. Som foreldre kan det derfor være lurt å friste med fisk og servere det på en annerledes måte. Hva med fiskenuggets i pita, fiske-bowl eller taco med Fishy Nuggets? 

Prøv de fristende oppskriftene med Fishy Nuggets nederst i artikkelen.

Gunn Helene Arsky forteller at et barns matvaner etableres tidlig. Mange barn spiser «alt» frem til de er cirka ett år, før de så begynner å bli kresne. 

– Det beste du gjør da, er å fortsette å tilby et bredt utvalg av mat, ikke bare servere favoritten. Det hjelper på mulighetene til å bli glad i mye slags mat. Og som en femåring jeg intervjuet en gang sa: «Jeg liker ikke fisk, men jeg elsker laks!» Så igjen - differensier! 

Fishy Nuggets fra Fiskemannen inneholder 65 prosent norsk torsk, noe som gjør det enkelt å tilby barna et fullverdig fiskemåltid på middagstallerkenen i hverdagen. I tillegg er produktet MSC-merket, det vil si at dette er sertifisert bærekraftig sjømat!

– Målt i ren fiskefilet, så bør fisken utgjøre cirka en tredjedel av volumet mat du har på tallerkenen. Så kan den andre tredjedelen være potet, ris eller pasta, og den siste være grønnsaker. Om fisken er spedd opp, som i grateng eller fiskenuggets, må du øke mengden av fiskeproduktet og begrense potet, ris eller pasta, sier Arsky. 

ELSKER FARGERIK MAT: Thelma og Iben liker best å plukke maten de skal spise selv. Litt som taco. Foto: VG PARTNERSTUDIO.

FRISKT OG SUNT: Tonje liker å kutte opp ferske grønnsaker som går kjapt å lage. Med en dipp til blir fiskemiddagen komplett. Foto: VG PARTNERSTUDIO.

MATLYST: Iben forteller at hun liker godt det crispe laget utenpå fiskenuggetsene. Foto: VG PARTNERSTUDIO.

Bort med «kjedelig» hverdagsmat

I en rapport fra Norges sjømatråd står det at mange forbinder fisk med kjedelig hverdagsmat som både er dyrt, vanskelig og tidkrevende å lage. 

«Konsumentene etterspør flere produkter som er tilpasset en hektisk hverdag, retter som er lette og raske å få på bordet, og de trenger inspirasjon til oppskrifter som passer deres livsstil.» 

For familien Norum Røren er det viktig at hverdagsmiddagen er rask og sunn.

– Man trenger ikke å lage et festmåltid hver dag, men man kan gjøre det enkelt for seg selv og likevel velge sunne og fristende matvarer. Det er supert å ha Fishy Nuggets liggende i fryseren, så kan man ta det frem og slenge i ovnen om man har dårlig tid. Perfekt når barna har med seg venner hjem fra barnehage eller skole også, sier Tonje.

– At det er 65 prosent fisk i disse er jo helt gull. Da vet jeg at barna får i seg et fullverdig fiskemåltid, samtidig som de elsker det!

Fishy Nuggets med ovnsstekte beter

Fishy Nuggets fra Fiskemannen
2 røde, 2 gule og 2 polkabeter
2 småløk eller sjalottløk
1 ss olivenolje
Salt og pepper
Dill
4-6 ss remulade

Slik gjør du:
Fishy Nuggets varmes i ovnen som anvist på pakken.
Del en bete av hver farge i båter. Du kan velge om du beholder skallet på eller ikke. Hvis du beholder skallet på må du skrubbe skallet.

Start med polkabeten, så tar du gulbeten og til slutt rødbeten. Dette fordi beter gir fra seg masse farge, og betene bør ligge separat.

Legg båtene i en ildfast form. Del løkene i to på langs. Legg i formen. Hell litt olje over og dryss litt salt over. Sett i forvarmet ovn på 180° grader til grønnsakene er møre.

Skrell de andre betene og skjær dem i tynne skiver. Bruk en potetskreller, siden på et rivjern eller en mandolin for å få ekstra tynne skiver. Pynt med disse skivene og en dillkvast.

Fishy Nuggets i pita

2 pitabrød
Fishy Nuggets fra Fiskemannen
1/3 agurk
6 ss gresk yoghurt
1 ss finhakket persille
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts sitronsaft
Salt og pepper
Strimlet paprika, rød, gul og grønn


Slik gjør du:
Varm pitabrød i brødrister eller ovnen.

Fishy Nuggets varmes i ovnen som anvist på pakken.
Skjær paprika i tynne strimler.

Bruk en potetskreller eller siden på et rivjern til å skjære agurken i tynne strimler på langs.

Lag dressingen: Bland finhakket hvitløk med yoghurt, sitronsaft og smak til med salt og pepper. Bland inn hakket persille.

Del pitabrødene i to og fyll hver «lomme» med agurk, paprika, Fishy Nuggets og deilig dressing.

Fishy Nuggets-wrap

Fishy Nuggets fra Fiskemannen
Finstrimlet rødkål av 1/6 kål
1 revet gulrot
6 ss rømme
2 ts finhakket dill
1/2 ts sitronsaft
1/2 ts finrevet sitronskall
Salt og pepper
2 potetlefser (de firkantede)

Slik gjør du:
Fishy Nuggets varmes i ovnen som anvist på pakken. Del dem i to etter steking.

Lag dressing av rømme, sitronskall og sitronsaft, dill, salt og pepper.

Legg rødkål og revet gulrot på lefsen. Så legger du Fishy Nuggets på toppen sammen med noen skjeer med dressingen.

Rull sammen og spis hel eller del den i stykker.

Fishy Nuggets taco

Fishy Nuggets fra Fiskemannen
1 rødløk
1 sitron
1 avokado
Paprika i strimler, rød, grønn og gul
3 ss majones
2 ss rømme eller yoghurt
2 ts finhakket persille
4 tacoskjell

Slik gjør du:
Skjær rødløken i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin eller siden på et rivjern. Legg i en skål og press sitronsaft over. La ligge i cirka 30 minutter.

Skjær paprika i strimler. Skjær acovado i skiver.

Fishy Nuggets varmes i ovnen som anvist på pakken. Del dem i to etter steking. Bygg tacoskjellet med grønnsaker og Fishy Nuggets. Ha litt av den deilige rødløken på toppen.

Bland sammen dressingen med rømme (evt yoghurt), majones og persille. Server til tacoen.

Poké bowl med Fishy Nuggets

Fishy Nuggets fra Fiskemannen
1 avokado delt i skiver
1/2 moden mango delt i skiver
1/2 rødløk
1/2 sitron, saften
1 gulrot, i strimler
1/2 agurk delt i halvmåner
1 vårløk skåret i skiver
Chili og soyasaus til servering

Slik gjør du:
Skjær rødløken i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin eller siden på et rivjern. Legg i en skål og press sitronsaft over. La ligge i cirka 30 minutter.

Fishy Nuggets varmes i ovnen som anvist på pakken.

Del avokado, vårløk, agurk og mango i skiver. Gulroten skrelles og skjæres i strimler med en potetskreller.

Legg alle ingrediensene hver for seg i en skål. Server chili og soyasaus på siden slik at man selv kan krydre retten.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)