Ny løsning: - Kjekt å ikke måtte tenke på depositum

Det kan være utfordrende å spare opp nok penger til depositum, eller å måtte «låse» en så stor sum penger. Med den nye tjenesten D trenger du ikke lenger å bekymre deg for dette når du skal leie bolig.

Produsert av VG Partnerstudio

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nesten én million nordmenn leier bolig. Enten du er ny i leiemarkedet eller har vært der en stund, er depositum er en velkjent utfordring. Derfor lanserer Söderberg & Partners tjenesten D – et alternativ til depositum, der du som leietaker kjøper deg fri fra å låse penger på en depositumskonto (fra 8 prosent).

– Dersom sparepengene ikke strekker til, eller du ikke ønsker å låse penger på en depositumskonto, vil D være en god løsning. D vil si at man kjøper en garanti via oss, forteller Andreas Hæhre, Leder Garanti hos Söderberg & Partners Norge, som er Nordens ledende rådgiver og formidler av forsikringer og finansielle tjenester.

– Garanti er noe profesjonelle utleiere har tilbudt sine leietakere i nesten ett tiår. Derfor er det ekstra spennende for oss nå å kunne tilby et slikt produkt også til det private markedet, fortsetter han.

Her kan du lese mer

Større frihet ved boligvalg

– Dette høres absolutt interessant ut for oss studenter, og det er klart det hadde vært digg å slippe et høyt depositum, sier June Amtedal (20).

Vi treffer henne og vennene Anders Magnus Berg (20) og Vilde Christiansen (21) i Posebyen i Kristiansand sentrum, et populært område for leietakere.

– Om jeg etter hvert skal leie, så hadde det vært fint å kunne bruke penger på sparing eller andre ting fremfor å betale et høyt depositum til utleier. Kanskje ville jeg også hatt større mulighet til å velge et sted jeg virkelig ønsker å bo, uten å måtte vurdere det utifra summen på depositumet, sier Vilde.

POPULÆRT STRØK: Anders Magnus Berg, Vilde Christiansen og June Amtedal er studenter i Kristiansand. Her er de i Posebyen i sentrum, et ettertraktet strøk å bo i blant unge. Foto: VGPS

Kompisen Anders har i dag en ganske stabil økonomi, og opplever ikke depositum som en stor hindring. Han ser likevel ikke bort fra at dette kan endre seg i fremtiden.

– Som studenter lever vi på et stramt budsjett, så en slik ordning er interessant. Jeg har også mange venner som kunne ha nytte av å ha litt mer likviditet gjennom semesteret, sier han.

Lønnsom BSU-sparing

Også for unge som allerede sitter på pengene til depositumet, vil det normalt sett være mer lønnsomt å kjøpe D og sette det resterende beløpet inn på BSU-kontoen, ifølge Hæhre hos Söderberg & Partners. Ifølge SSBs leiemarkedsundersøkelse utgjør snittdepositumet i Norge cirka 28 500 kroner. I dette regnestykket vil 8 prosent utgjøre 2 280 kroner.

NYSGJERRIG PÅ Å VITE MER? KLIKK HER

– Ved å kjøpe D, sitter du ofte igjen med så mye penger at du kan fylle opp hele BSU-en, få god rente, skattefradrag og et bedre utgangspunkt når du senere skal ordne lån i banken for å kjøpe din første bolig, sier Hæhre.

GENIALT: June Amtedal synes D høres ut som et strålende alternativ til depositum når hun etterhvert skal ut på leiemarkedet. Anders og Vilde er enige, og trioen tror at mange studiekompiser kan komme til å benytte seg av D. Foto: VGPS

Trygt for både utleier og leietaker

D gjør at leietaker slipper et stort depositum, med det gir utleier samme trygghet som ved et depositumsforhold i bank.

– D har ingen etableringskostnad eller skjulte kostnader ved kjøp. Leietaker betaler en engangssum og sikrer leieforholdet i inntil tre år av gangen, forklarer Hæhre.

Siden både garanti og depositum reguleres av Husleieloven, stilles det like krav til hva som omfattes. Derfor skal D være like trygt som depositum, men skal oppleves mye enklere for alle parter.

TRYGT FOR ALLE PARTER: Andreas Hæhre i Søderberg & Partners understreker at det er både trygt og enkelt å benytte seg av D. Foto: Petter E. Knutsen

– Vi anbefaler at man tegner garanti i samme stund som leiekontrakten signeres. På den måten kan både leietaker og utleier være trygge på at alt er i orden, og i overensstemmelse med kontrakten, råder han. Hæhre understreker at D lanseres som svar på et behov i markedet.

Dette skoleåret bor June av økonomiske grunner hjemme hos foreldrene, men ser for seg at hun skal ut på leiemarkedet etter hvert.

– D høres ut som en veldig smart og trygg løsning som et alternativ til vanlig depositum. Rett og slett genialt for oss som kanskje har mange studieår foran oss! sier hun.
KLIKK HER FOR Å LESE MER OM Dtracker