Ødelagte klær? Fiks det sjæl!

Å få et hull eller rift i klær du eller barna er skikkelig glad i, kan være utrolig irriterende. Heldigvis trenger det ikke bety slutten for plagget.

– Det går an å reparere de aller fleste småskader på plagg uten noe særlig sykunnskaper. Ofte holder det å kunne håndsy eller stryke på en nylonlapp, sier bloggeren Ingrid Bergtun, som står bak instagramkontoen

Eksempler på ting man kan fikse selv er hull i ullplagg, rift i dunjakke og hull i jeans. Hvis man kan sy litt blir reparasjonsmulighetene enda flere. Da kan man for eksempel bytte glidelås, eller fikse litt større skader.

Sammen med har lansert kampanjen «Ta vare på tingene dine», som skal inspirere oss nordmenn til å ta bedre vare på det vi allerede har.

– Gjenbruk og det å ta ordentlig vare på tingene vi kjøper, er noe både vi og FINN heier skikkelig på, sier Astrid Johanne Svensson i Naturvernforbundet.

I videoen under kan du se hvordan du enkelt reparerer hull i en parkdress.

Krevende forbruksmønster

Ved å ta bedre vare på det vi har bidrar vi også positivt til miljøet, forteller Svensson som er prosjektleder for i Naturvernforbundet.

– Nordmenns forbruk av energi og ressurser er så høyt at vi ville trengt over tre jordkloder hvis alle skulle ha levd som oss. For å møte klimautfordringene og tapet av naturmangfold må vi gjøre endringer i hvordan vi lever.

Så enkelt fikser du jakken selv

For mange kan et hull i et plagg være nok til at det legges bakerst i klesskuffen, eller til og med kastes.

Derfor har Naturvernforbundet, FINN.no, og Ingrid Bergtun sammen laget en serie med enkle artikler og videoer som viser deg hvor lett det er å ta vare på ting som har blitt litt ødelagt.

I videoen under kan du se hvordan du enkelt ordner et hull i en dunjakke.

Åtte millioner annonser på FINN

Tar du bedre vare på ting du kjøper, blir de også lettere å få solgt senere. Dette er igjen med på å skape et bedre bruktmarked.

I 2018 ble det lagt ut nesten 8 millioner annonser på FINN torget - en økning på godt over 12 prosent fra 2017, noe som viser at stadig flere av oss er opptatt av gjenbruk.

SELVGJORT: Med strykejern og lapp fikser du enkelt et hull i dunjakken.Foto: FINN
Les hele

– Vi kan skape et enda bedre bruktmarked om folk tar bedre vare på tingene sine. Da holder tingene seg fine, får lengre liv og kan brukes av flere, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør for FINN torget.

– Vi ser jo at blant tingene som selges på FINN, så er det de som er i god stand og kvalitet som er mest attraktive. Nok en god grunn til å ta godt vare på tingene dine med andre ord!

Syv gode råd for å ta vare på plaggene dine:

* Vurder hvor skittent klesplagget er før du legger det i skittentøyskurven. Mange vasker ofte klærne sine etter én gangs bruk, selv om det kanskje hadde vært tilstrekkelig å lufte plagget ordentlig.

* Klær/ting med dun bør lagres løst, slik at plagget får nok luft innimellom bruk (la for eksempel soveposer og dunjakker henge eller ligge åpent uten pose). Lukk alle glidelåser før du legger det vekk.

REPARASJON: Med nål og trå får klærne dine forlenget levetid på null komma niks! Foto: FINN
Les hele

* Får du en flekk på dunjakken, er det best å vaske den bort med én gang med en fuktig klut. Da sparer du dunjakken for maskinvask, som gjør at den lever lenger. Skal du likevel vaske dunjakken, så følg vaskeanvisningene på plagget, eller hør med produsent hvordan det bør gjøres.

* Skinn bør rengjøres, samt impregneres og behandles regelmessig med riktig voks/impregnering ut fra hva slags skinntype det er (for eksempel semsket og glatt skinn). Dette bør gjøres oftere på vinterstid på grunn av salt-render og søle. Dette gjelder også vesker og skinnjakker (selv om det kan være lett å glemme).

* Klær laget i Gore-tex eller andre pustende, vannavstøtende materialer må alltid vaskes slik det står på vaskeanvisningen (hør med produsenten om du er usikker).

* Dersom du får flekker på klærne dine, prøv å fjerne flekken så fort som mulig med varmt vann og en fuktig klut. Jo lengre flekken får «sitte», jo vanskeligere blir den å få bort i etterkant.

* Jeans og plagg i denim skal vaskes mye sjeldnere enn du tror. Dersom jeansen likevel mister fargen etter hvert, kan du prøve å farge den om igjen selv ved bruk av fargestoff du får kjøpt på sy- og hobbybutikker.