«Nødhjelp» for skitne bunadsskjorter

Her er triksene som fjerner flekkene nesten like raskt som du synger alle versene i nasjonalsangen.

Bunad er et kostbart plagg, og 17. mai er en dag der det er fort gjort å søle jordbær, ketchup, sennep, rødvin eller annet på bunadsskjorten, slik at den får flekker som kan være vriene å få vekk.

Da kan det være nyttig å kunne litt “førstehjelp” for bunadsskjorter, ifølge bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden:

– Hvert år etter 17. mai får vi mange spørsmål om flekker fra folk som har vært uheldige. En bunadsskjorte er jo gjerne laget i lin, med fine broderier som ikke tåler så mye, så det er viktig å behandle den skånsomt, sier hun.

Få bort flekkene kjapt

Oppstår flekken mens du harpå, anbefaler Wold å gjøre følgende så fort som overhodet mulig:

1. Flekker som inneholder fruktsyrer (bær, ketchup, vin og lignende):
– Her er kokende vann din beste venn. Hold en hvit serviett bak flekken og press på det kokende vannet med en annen serviett, til flekken er borte, sier Wold.

2. Flekker som inneholder fett (sennep, is, dressing og lignende):
– For å fjerne fettflekker bør du bruke en bunadssåpe, eller en annen mild, fargeløs såpe eller sjampo, anbefaler hun.

– Når du oppdager flekken, børst først av så mye du klarer. Trykk deretter på varmt vann med en hvit serviett. Ta litt såpe og vann på fingeren og smør på flekken, skyll av med vann. Deretter presser du ut så mye du klarer med en ny hvit serviett.

EFFEKTIV BEHANDLING: Har du fått en flekk som inneholder fruktsyrer, kan du fjerne mye av den ved å ha på kokende vann og bruke to hvite servietter på hver side av stoffet.Foto: Svein Dybdahl
Les hele

Hva du bør gjøre med bunadsskjorten etter bruk

Uansett om du har synlige flekker eller ikke, mener Wold at du alltid bør gå over bunadsskjorten etter bruk, som på 17. mai. Hun anbefaler også at du alltid vasker skjorten etter bruk.

– Har du fått flekker i nakken på skjorten, anbefaler hun at du lar litt Zalo eller bunadssåpe virke på flekken i 30 minutter før du vasker den - enten for hånd eller i maskinen, sier hun.

– Nye flekker er alltid lettere å få vekk enn gamle flekker. Men det er viktig at du ikke bruker sterke vaskemidler eller klor. Det kan lage egne flekker og forringe skjorten. Jeg vasker selv alltid skjorten for hånd, og da er det viktig å skylle mange ganger til all såpen vekk.

– Skal du vaske en linskjorte i maskin, er det viktig at du ikke vasker på over 40 grader, at du bruker ullprogram, og et mildt vaskemiddel som Milo. Bruk også vaskepose for å hindre at noen av de broderte mønstrene på skjorten hekter seg fast i trommelen.

– Selve bunaden må renses på renseri, men sørg for at det utføres av noen med kompetanse på bunad, råder Wold.

VAR DU UHELDIG? Har du fått en flekk som inneholder sennep, bør du bruke en mild, klar såpe eller sjampo sammen med varmt vann og en klar/hvit serviett til å presse ut så mye av flekken som mulig, sier bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden (t.h.). Foto: Svein Dybdahl
Les hele

Ta forholdsregler mot «umulige flekker»

Noen flekker er så godt som umulige å få vekk fordi de inneholder sterke farger eller kjemikalier, ifølge Wold. Det gjelder blant annet kaffe, leppestift og brunkrem.

– Vær stolt og vis respekt for bunaden, du skal jo bruke den hele livet. En ny bunadsskjorte kan koste mye penger, og det kan fort bli dyrt om man får mye brunkrem eller sminke på den.

– Et godt tips er å bruke et putevar over hodet når man tar på eller av bunadsskjorten. Da unngår man at leppestiften eller brunkrem i ansiktet setter merker, sier Wold.