Annonsørinnhold

Med digital smittesporing kan man lettere få kontroll på smitte mellom ukjente mennesker. Siden den nye appen bruker blåtann spores ikke bevegelsene dine.

Etter et intensivt arbeid lanserer nå Folkehelseinstituttet versjon to av Smittestopp. Å ta den i bruk tidlig kan bidra til å gjøre julereisen litt tryggere.

PERSONVERN: – Det er brukeren som varsles, ikke FHI, sier Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet. FOTO: Schibsted Partnerstudio.

– Smittestopp vil gi brukeren en ekstra trygghet ved at man raskt kan få varsel om man har vært i nærheten av noen som er smittet. Man kan også raskt varsle andre om man selv er smittet.

Det sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI.

Appen bruker vesentlig mindre batteri enn den første versjonen gjorde.

Se vanlige spørsmål om appen

Knudsen mener Smittestopp er særlig nyttig i situasjoner der du er omgitt av ukjente, som på kjøpesenter eller på transportmidler der man ikke har fast seteplass.

– Også på restauranter og serveringssteder kan den være nyttig, sier Knudsen. Appen kommer i tillegg til andre tiltak, og forutsetter at mennesker med symptomer faktisk tester seg. Men den har et stort fortrinn, forteller Knudsen.

– Manuell smittesporing vil ikke avdekke spredning når man ikke vet hvem noen er. Det klarer appen.

Last ned Smittestopp:


AVSTAND OG TIDSROM: Smittestopp registrerer hvem du er nærmere enn omtrent to meter i mer enn omtrent 15 minutter. Appen finner kun andre som også bruker appen.

Slik fungerer den


Smittestopp er basert på en dansk applikasjon.

📱Smittestopp bygger på rammeverket til google, og er en såkalt desentralisert løsning. 

📱Appen kommuniserer via blåtann anonymt med tilsvarende app på andre telefoner du er i nærheten av. 

📱Om du tester positivt så gir du selv appen beskjed om dette, og den vil varsle de som har vært under to meter unna deg i mer enn 15 minutter de siste X dagene.

📱For å kunne aktivere at man er smittet, må man logge inn i det nasjonale systemet for prøvesvar. Det er derfor kun mulig å varsle dersom du faktisk er smittet.

UKJENTE: Smittestopp er særlig hensiktsmessig i situasjoner der du er i nærheten av mennesker du ikke vet hvem er.

Lastet ned 2 millioner ganger i Danmark

– Smittestopp bygger på appen som vi har utviklet for danske myndigheter, sier Geir Arne Olsen. Han er norgesjef i Netcompany, som har laget appen på oppdrag for FHI.

I Danmark ble en lignende app lansert i juni, og har etter snart seks måneders aktivt bruk blitt lastet ned nærmere 2 millioner ganger. Appen har hittil bidratt med over 36 000 varsler om mulig smitte.  

Men Smittestopp sporer ikke hvor brukerne befinner seg, forteller Olsen i Netcompany. 

– Persondata deles ikke med noen. Alle data som samles ligger i din telefon. Den som varsles om smitte ser ikke hvem som er smittet, eller hvem de har fått varsel fra. 

Ved den første utgaven av appen opplevde mange brukere at den brukte svært mye av telefonens batteri. Det er ikke kommet noen signaler fra Danmark om at den nye appen bruker mye batterikapasitet.Last ned Smittestopp:

TESTING: Smittestopp har vært gjennom omfattende testing, der man blant annet simulerte reiser med offentlig transport. FOTO: FHI.


Personvern i første rekke

Utviklingen av Smittestopp har vært en åpen prosess der alle som har vært interessert har hatt anledning til å følge med.

Blant annet har FHI offentliggjort appens kildekode.

En rekke eksterne aktører har både fulgt prosessen tett, og kommet med innspill til FHI underveis.

– Vi har hatt stort fokus på personvern. Denne løsningen følger retningslinjer fra EU på hvordan slike løsninger skal bygges, sier informasjons- sikkerhetsleder Pål Solerød i FHI.


Last ned Smittestopp:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Kunde

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)