Våre neste ski-stjerner: Tvillingene Udnes Weng

Produsert for Statoil
av VG Partnerstudio/Brand Studio

Foto: Privat

Disse to har pushet hverandre i snart 20 år. Det har gjort tvillingene Tiril og Lotta (21) til to av våre aller største fremtidshåp i skisporet.

Hva skal egentlig til for å bli verdens beste langrennsløper? Hvordan jobber de? Og kan vi lære noe av dem? Vi har møtt noen av våre aller største langrennstalenter. Dette er Statoil Morgendagens Helter Morgendagens Helter
Statoil har lange tradisjoner med å støtte talenter og talentutvikling, og de siste to årene har dette tatt form gjennom vårt Morgendagens Helter-program. Morgendagens Helter handler om unge mennesker med store drømmer og talentet som skal til for å lykkes. Statoil ønsker å være med på å bidra til å realisere dette.
.

Året er 1999. Snøen ligger tungt over Gålå, det lille tettstedet i Gudbrandsdalen kjent som en av Norges aller beste langrennsdestinasjoner. For aller første gang har to jenter fra Nes i Akershus ski på beina. Men det er langt i fra siste.

– Vi tilbrakte veldig mange av påskeferiene våre der. Og det var lett å se hvor godt både Tiril og Lotta likte å være ute i snøen, forteller mamma Elisabeth Udnes Weng.

Hun har fulgt tvillingparet tett i skisporet. Først som trener og nå som ivrig supporter. I en søskenflokk på fem, hvor alle gikk på ski, var det ikke annet enn naturlig at de to jentene tilbrakte kvelder, helger og ferier på den folkekjære sporten.

– Idrett ble tidlig en naturlig del av hverdagen for dem. Med tre eldre søsken som alle var aktive i langrenn og fotball, «måtte» de være med fra pulkstadiet. Og det er kult å se hvor fokuserte de fortsatt er.

– Hvorfor har de blitt så gode, tror du?

– For meg handler jentenes utvikling om at de har lagt ned en voldsom innsats og vist en unik vilje til å lære. Det er jeg som mamma veldig stolt over.

2x individuelle VM-gull og topp ti i landet

20 år – og mange mil senere – møter vi Tiril og Lotta (begge 21) på familiehytta på Nordseter i Lillehammer, hvor de tilbringer store deler av vinterhalvåret.

– Jeg er veldig glad for at vi er to her oppe. Alene ville nok dette vært litt trist. Men vi koser oss, og har mange venner som bor i Lillehammer, sier Lotta.

Møt tvillingene: – Det beste er hvis Tiril er rett bak meg

Video: VG PARTNERSTUDIO

Men aller først: Hvem er så tvillingene – og hvor gode er de egentlig?

Det korte svaret er at de, med hvert sitt individuelle U23-VM-gull og Norgesmesterskap på merittlisten, er topp ti i landet på damesiden. Men jentene er på langt nær ferdig med det.

– Drømmen er jo å bli blant verdens beste. Og det tror jeg vi kan klare, så lenge vi fortsetter å trene riktig, sier Tiril bestemt.

Akkurat nå sitter vi rundt spisebordet og snakker om langrenn. Og det å prestere. For både Tiril og Lotta har konkurrert helt siden de var små. I utallige skirenn, men også mot hverandre.

– Vi pusher hverandre hver dag, hele tiden, fordi begge to har lyst til å være best, sier Lotta og ler!

– Ja, det er ikke slik at vi heier på hverandre, for jeg vil jo vinne. For eksempel pleier vi å krangle om hvem som skal ta hang-ups først når vi trener styrke, for da skal alltid den som er sist ut ta flest, ler Tiril.

– Er det derfor dere har kommet dit dere er i dag?

– Vi har i hvert fall et konkurranseinstinkt som gjør at vi hele tiden trener for å gå fortest mulig på ski. Jeg syns jo det er veldig gøy når Tiril gjør det bra – så lenge hun havner bak meg, sier Lotta og ser lurt bort på søsteren.

I tillegg trekker jentene frem det å være tilknyttet Skiforbundet som en avgjørende faktor for deres utvikling.

– Og da spesielt tiden vi har tilbrakt på Morgendagens Helter rekruttlandslag. Der trener og konkurrere vi mot mer erfarne utøvere, følges tettere opp av trenerne og har et knallbra smøreteam i ryggen. I tillegg er den økonomiske delen av det gunstig, hvilket gjør det enklere å satse 100 prosent.

Det er lett å se hvor sammensveiset de to verdensmesterne er. Men hva skjer med søskenforholdet om den ene plutselig blir mye bedre enn den andre?

STØTTET ALLTID: Morfar Helge var tett på fra Tiril og Lotta ble født, og til han døde i fjor sommer. Han betød veldig mye for dem begge to, i idretten og ellers. Foto: PRIVAT

– Mammahjertet blør litt om det skulle skje, skal jeg være ærlig. Men vi har diskutert et slikt scenario, og får bare ta det som det kommer. Forhåpentligvis blir det i så fall en prosess som går over mange år, sier Elisabeth.

Så gjenstår det å se, da. Om det er Tiril eller Lotta som står øverst på pallen i det neste, store mesterskapet. Forhåpentligvis ser vi dem der sammen, som på lagsprinten i Norgesmesterskapet i 2017…

VANT SAMMEN: Her har Tiril og Lotta akkurat gått Nes inn til gull på kvinnenes lagsprint i langrenns-NM i 2017. Foto: NTB SCANPIX

Rekruttlandslagstrener, Anders Byström har i alle fall troen.

– Tiril har tatt store steg i år, både fysisk og mentalt. Hun virker tryggere på seg selv og kroppen sin. Det så vi for eksempel veldig godt under gulløpet på sprinten i U23-VM. For Lotta sin del har det vært et år med en del sykdom, men jeg er sikker på at hun også vil fortsette den fine utviklingen – og ta steget opp til den ypperste eliten, sier Byström.

Og har du en drøm om å en gang stå øverst på pallen i et verdensmesterskap – som Tiril og Lotta – anbefaler den svenske rekruttreneren deg følgende:

– Tren variert. Og da tenker jeg ikke bare på å spille fotball ved siden av. Bruk tid på ski-øvelser som krever mye av deg. Som hinderløyper, hopping på ski, bakkeløping, også videre. Det er en modell jeg virkelig har troen på.

RETT ETTER GULLET: Anders Byström gratulerer Tiril Udnes Weng like etter målgang på sprinten i U23-VM tidligere i år. Foto: NTB SCANPIX

Tiril og Lottas tips til andre som vil bli gode

  1. Ha det gøy
  2. – Da vi var 10-12 år gamle handlet alt om å være i aktivitet og å ha det gøy. Vi var proppfulle av energi, så da var det bare å få ut mest mulig. Det tror jeg andre som vil bli gode også bør. Uansett hva de driver med.

  3. Variér treningen
  4. – Det å prøve ulike idretter er kjempeviktig. Vi spilte fotball i mange år og fikk godt utbytte av treningen derfra. Variasjon sørger for at du ikke blir lei.

  5. Vær tålmodig
  6. – Når man er litt yngre skiller det ofte mye på hvor ofte barna trener og hva slags utstyr de har. I tillegg til vekst, selvfølgelig. Da er det viktig at, om man henger litt etter, man er flink til å tenke at det kommer til å løsne en dag. Vi, for eksempel, var ganske små og hadde lite muskler helt frem til vi var 16-17 år.


Dette er VG Partnerstudio

Gard 27e88d204f6cc075687960b68ed7db1571e43dffc53057f15ac0d1dd4bc034a8

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør