– Helt siden jeg vant mitt første renn, har jeg tenkt at jeg skal bli best på ski

Produsert for Statoil
av VG Partnerstudio/Brand Studio

Foto: VG Partnerstudio

Hvor mange timer må man øve for å bli blant verdens beste musikere? Hva skal til for å vinne OL-gull? Ja, hvordan blir man egentlig best i noe?

Vi har fulgt seks av våre største talenter i hverdagen deres. Hvordan jobber de? Og kan vi lære noe av dem?

Dette er Morgendagens Helter Morgendagens Helter
Statoil Morgendagens Helter støtter junior- og rekruttlandslagene både på jente og guttesiden.
Statoil støtter også Norgescupen i langrenn som er en viktig konkurranse for langrennstalenter.
Morgendagens Helter er også med på å arrangere en internasjonal talentsamling hvert år der forskjellige nasjoner deltar for å lære av hverandre.
Eliteløperne Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Johannes Høsflot Klæbo er mentorer for Morgendagens Helter.
. Og her et av Norges største langrennstalenter: Thomas Helland Larsen.

– Disse betyr ekstremt mye for meg, sier Thomas idet han åpner skapet utenfor rommet sitt i Sandvika i Bærum.

Han tar ut tre medaljer – to gull og ett sølv. To ligner store snøkrystaller, lik dem vi ser rundt halsen til skiheltene på pallen i VM. Den tredje er stor og rund med fem olympiske ringer på forsiden.

– Gullet fra ungdoms-OL på Lillehammer er nok den største opplevelsen jeg har hatt. Det var spesielt fordi det var så mye mer enn et skirenn. Det var tusenvis som var der for å se på, og etter målgang var det intervjuer, bilder, filming og telefoner, forteller han.

Thomas tok OL-gullet i disiplinen klassisk sprint. Hurtigheten er det han selv trekker frem som sin aller største styrke som skiløper. Han ligner litt på Northug og Klæbo i stilen, full av selvtillit og spurtsterk.

Etter prestasjonen på Lillehammer i fjor var det junior-VM i USA som sto for tur. I februar i år tok 19-åringen to medaljer, blant dem et stafettgull, men det er ikke den valøren han er mest fornøyd med.

– VM-sølvet er nok den største prestasjonen min så langt. Det var 20 kilometer duatlon, som er den lengste distansen vi går som juniorer, i knallharde løyper 1800 moh. Det var ikke et løp som passet meg, men jeg jobbet beinhardt mentalt før og under løpet. Jeg hang på som et slips hele veien og klarte å spurte til en andreplass. Det var utrolig stort for meg.

Se da vi fulgte Thomas' treningshverdag

Video: VG Partnerstudio

Trening og skirenn syv dager i uken

Det har alltid vært ski som har stått i hodet på 19-åringen fra Sandvika. Da Thomas var ni år, begynte han med langrenn. Petter Northug var den store helten, og skiinteressen utviklet seg i rekordfart.

– Jeg husker jeg vant mitt aller første skirenn som 11-åring. Da følte jeg meg som Northug. Jeg var så gira og motivert. Å gå fort på ski var det eneste jeg hadde lyst til å gjøre. Helt siden da har jeg tenkt at jeg skal bli best. Mange tenker kanskje at man ikke skal tenke på sånt når man er i den alderen, men jeg har alltid hatt det målet, sier han.

Pappa Ronny har ikke gått glipp av et eneste skirenn sønnen har vært med på. Han forteller at Thomas var veldig ivrig da han var yngre, og at han elsket å trene og konkurrere allerede fra tidlig alder.

– Jeg tror ikke det var så mange som gikk flere skirenn enn Thomas da. Det var vel 25-30 skirenn i året. Vintrene bestod av trening og skirenn syv dager i uken. Jeg tror ikke det var en eneste dag uten, med mindre han var syk, og selv da var det vanskelig å holde ham igjen. Han skulle gå på ski med feber også, sier Ronny og rister lett på hodet.

Thomas' råd til andre unge

  1. Være målrettet og fokusert
  2. Det er viktig å være på trening fordi det er noe du må trene på. Det er også viktig å være fokusert og bruke tiden godt når du trener. Lag en treningsplan. Det gjør at både hver enkelt økt og totalen av treningen blir god. Tren mye, men sørg for at det er variert.

  3. Være tålmodig og ha tro på det du driver med
  4. Jeg har selv opplevd at ting plutselig kan løsne uten store endringer, men av og til tar det litt tid. Det er ikke sikkert du trenger å forandre så mye på treningsopplegget for å få bedre resultater. Det viktigste er at treningen fungerer for deg og at du opplever at den har effekt.

  5. Like å gå på ski og like å se resultater
  6. Jeg tror det er viktig at man er glad i å gå på ski og glad i å forbedre seg. Da kan man nå langt. Idrettsglede og konkurranseinstinkt er det som driver deg fremover og motiverer deg til å prestere. Jeg tror det er viktig å finne glede i små forbedringer på vei mot målene du setter deg.

FØLTE SEG SOM NORTHUG: På det første bildet står en ung Thomas på startstreken – fokusert og motivert. Helt siden da har han tenkt at han skal bli best på ski. Det siste er farens favorittbilde av Thomas – på toppen av pallen i ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Privat

Frustrerende ungdomsår

I tillegg til prestasjonene i junior-VM og ungdoms-OL i fjor, har Fossum-løperen flere NM-medaljer og sterke plasseringer. Men han har ikke alltid vært blant de beste.

– Da jeg var 15-16 år, kunne jeg være veldig fornøyd med en 14. plass, og jeg ble nummer 27 eller 28 i Hovedlandsrennet. Jeg var mye frustrert de årene fordi jeg ikke skjønte hvorfor det ikke gikk bedre.


– Av og til må man bare gjennom noen tøffe tider.


 — Thomas Helland Larsen


Første skirenn året etter ble han plutselig nummer tre i et renn i Norgescupen. Han vet ikke helt hva som gjorde at det løsnet.

– Det skjedde noe i overgangen fra ungdom til junior. Jeg trente 580 timer da jeg var 16. Året etter trente jeg 620, og det er jo egentlig ikke noe forskjell. Jeg sier ofte til yngre løpere at det plutselig kan løsne uten at man gjør så mye annerledes, sier han og legger til:

– Av og til må man bare gjennom noen tøffe tider. Man kan dra med seg mye positivt ut av det. Jeg har hatt tunge stunder, men jeg har aldri vært i tvil om at det er langrenn jeg vil satse på.

TRENER MYE HJEMME: – Jeg er heldig som har en garasje jeg kan bruke til styrketrening, sykling og skismøring. Her blir det lagt ned en del treningstimer i året, forteller Thomas. Foto: VG Partnerstudio

Egenskaper i verdenstoppen

På Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo står juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn ved siden av en stor tredemølle. På båndet går Thomas på rulleski med et fokusert blikk i speilet foran. I dette rommet blir det lagt ned mange treningstimer i året for å forbedre teknikken.

– Det spesielle med Thomas er at han presterer ekstremt godt uten å være råest på de fysiske testene. Han er selvfølgelig på et svært høyt fysisk nivå, men det er ikke det som skiller ham fra resten. Det er hurtigheten, teknikken og det mentale som gjør det. De egenskapene er i verdenstoppen. Han har et skikkelig konkurranseinstinkt og er usedvanlig flink til å få ut alt når det virkelig gjelder, sier juniorlandslagstreneren.

Thomas forteller at han vil vinne OL, VM, NM, World Cup og Tour de Ski. Alt som er.

– Jeg skal ta muligheten når den kommer, og hvis alt går på skinner, håper jeg å stå på toppen av pallen i et stort mesterskap – det er drømmen.

– Alt handler om å bli bedre på ski

19-åringen fullførte videregående i fjor og satser nå langrenn på fulltid. Han har lagt to gode sesonger bak seg og er på Morgendagens Helter-juniorlandslag for andre år på rad. I sommer var han en av 76 langrennstalenter som deltok på talentsamling på Sjusjøen, ledet av Morgensdagens Helter-mentorer Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Johannes Høsflot Klæbo.

– Jeg føler meg veldig heldig som får være en del av laget. Alt er lagt til rette for at vi skal utvikle oss og bli så gode som vi vil. Det er et godt støtteapparat rundt, vi lærer mye og vi får den matchingen vi er ute etter med noen av Norges beste skiløpere.

Langrennstalentet anslår at han kommer til å ha rundt 800 treningstimer i år. Hver dag har Thomas to treningsøkter – én om morgenen og én om ettermiddagen. Han står opp klokken syv og legger seg tidlig.

– Det er blitt en livsstil, og hverdagen er lagt opp for å bli best mulig på ski. Det betyr mye trening, riktig kosthold og nok restitusjon. Det handler også om å holde fokus og sette noen ting til side for å kunne ta de rette valgene når man trener og når man har fri. Det er ett ord for det – disiplin.

– Føler du at du ofrer mye for å bli best?

– Hvis man har fokus på at man ofrer mye, så føler man kanskje også at man gjør det. Alt jeg gjør handler om å bli bedre på ski, og det er et valg jeg har tatt selv. Jeg liker veldig godt livsstilen som langrennsløper.

OL-GULLET: Thomas viser frem gullet fra ungdoms-OL. – Det var veldig spesielt at det var på Lillehammer. Det kom så utrolig mange folk for å se på. Jeg fikk veldig kick av det, sier 19-åringen. Foto: VG Partnerstudio.

Store mål for fremtiden

Hjemme i stuen i Sandvika står Ronny og Thomas og blar i gamle familiealbum. Det mangler ikke på minner fra en aktiv barndom.

– Men dette er kanskje mitt favorittbilde, sier faren og peker på bort på en ramme som har hedersplassen på veggen.

Bildet er av en smilende Thomas etter han har mottatt OL-gullet på Lillehammer.

– Det var veldig, veldig stort. Da var det noen foreldre med blanke øyer. Thomas er så bevisst på alt han gjør og jobber så målrettet. To år tidligere sa han: «Den sprinten skal jeg gå og den skal jeg vinne». Og det var vel det som sto i hodet hans de neste to årene. Da er det ekstra gøy å se resultatene av den vanvittige jobben han legger ned, sier Ronny.

Om halvannet år er det senior-VM i Seefeld i Østerrike. Thomas er ikke i tvil om hva han vil da.

– Jeg har tenkt på mye på det mesterskapet allerede. Der er det en skøytesprint, og hvis jeg kommer meg dit, har jeg veldig lyst til å prestere. Det er et stort og hårete mål, men det er det som driver meg fremover. Store mål gir store resultater.


Dette er VG Partnerstudio

Gard 27e88d204f6cc075687960b68ed7db1571e43dffc53057f15ac0d1dd4bc034a8

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør