Vi støtter Morgendagens Helter

Produsert for Statoil
av VG Partnerstudio/Brand Studio

Klikk for lyd av/på

Veien er målet, heter ordtaket. Og kanskje er dette den beste måten å ta vare på talentene våre på. Ved å legge til rette for at hver dag blir en god treningsdag, en god studiedag eller bare en god dag for hvile.

Ved å legge til rette for dette blir det gøyere å holde på klokka halv sju om morgenen, kvart på ti om kvelden, dag ut, dag inn. For er det gøy, kjennes heller ikke veien så lang.

Det er dette Morgendagens Helter Morgendagens Helter
Statoil har lange tradisjoner med å støtte talenter og talentutvikling, og de siste ti årene har dette tatt form gjennom vårt Morgendagens Helter-program. Morgendagens Helter handler om unge mennesker med store drømmer og talentet som skal til for og lykkes. Statoil ønsker å være med på å bidra til å realisere dette.
handler om, og det er derfor Statoil helt siden 1990 har støttet talenter for at de skal kunne oppnå drømmen sin. I 2006 fikk dette et navn: Morgendagens Helter.

For Statoil har det alltid handlet om å investere i unge mennesker som ønsker å gjøre en forskjell når de blir voksne. Fremtidens ingeniører som vil være med på å løse verdens utfordringer eller de som skal begeistre oss i sykkel-løypa, på fotballbanen eller fra scenen.

Foto: privat

Jobbe sammen

Morgendagens Helter handler om å jobbe sammen med idrettsforbund, vitensentre, orkestre og gode mentorer for å inspirere talentene til å stå på og utvikle seg videre.

– Vår oppgave i Statoil er ikke å utvikle talenter på egenhånd, for det er ikke det vi er best på. Derfor har vi et langsiktig og godt samarbeid med våre partnere innenfor realfag, sport og kultur, slik at vi kan etablere arenaer der ungdom kan bli inspirert og forbedre seg ytterligere, sier sponsorsjef Cathrine Instebø.

Tusenvis av talentfulle barn og unge har vært med på aktiviteter i regi av Morgendagens Helter gjennom talentsamlinger, gjennom deltakelse på juniorlandslag eller gjennom kunnskaps-konkurransene First Lego League FIRST LEGO League®
Kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år, arrangert siden 2000.
Konkurransen organiseres i Skandinavia av FIRST Scandinavia.
I 2016 deltok 913 lag i de skandinaviske turneringene. På verdensbasis deltok over 255 000 barn fra over 80 land i 2016.
Hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.
og Prosjekt Fantasi Prosjekt Fantasi
Kreativiteten og fantasien er kanskje de aller viktigste ressursene vi har og hvem har vel mer fantasi enn barn og ungdom? Prosjekt Fantasi er en konkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser. Konkurransen er et samarbeid mellom Statoil og fem regionale vitensentre i Norge; Vilvite, Oslo Vitensenter v/Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken v/Jærmuseet.
som sørger for at tusenvis av barn får et praktisk møte med realfag.

Foto: Statoil

Var ikke best da, men ble en av de beste

Et eksempel på en Morgendagens Helter arena er Landslagsskolen til Norges Fotballforbund, som sørger for at talentfulle fotballspillere får best mulig trening og dermed sjansen til å bli fremtidens spillere på A-landslagene. De legger ned en enorm innsats gjennom hundrevis av treningstimer, og de får tilgang til de beste trenerne for å kunne bli så gode som mulig.

Som en del av Landslagsskolen arrangerer Statoil flere talentleire, og det var på en slik en at offentligheten først fikk et lite glimt av Martin Ødegaard som er et av de største fotballtalentene Norge har hatt de siste tiårene.

– Han var liten av vekst og markerte seg ikke noe spesielt på denne samlingen. Men vi var allerede klar over at han hadde noe spesielt. Et silkemykt touch og et unikt blikk for rom og løsninger. Samt det aller viktigste; et ekstraordinært eierskap til egen utvikling, sier Håkon Grøttland som er fagansvarlig for Landslagsskolen i Norges Fotballforbund.

Foto: Statoil

Viktig med forbilder og mentorer

Morgendagens Helter jobber tett sammen med mennesker som selv har tatt reisen fra å være et talent til å bli en etablert utøver. Thor Hushovd, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Leif Ove Andsnes er noen av disse. Sistnevnte vant selv Statoils Klassiske musikkstipend da han var yngre og har i mange år hjulpet talenter innenfor klassisk musikk.

– Det er beinhardt å bli god innenfor klassisk musikk, og det er viktig at unge utøvere får god hjelp på riktig tidspunkt i karrieren hvis de skal klare å slå igjennom. Derfor er det helt naturlig for meg å bidra slik at Norge også i fremtiden kan ha gode klassiske musikere.

Foto: Statoil

Hvor er fremtidens ingeniører?

Norges viktigste naturressurs finnes ikke i Nordsjøen. Det finnes nemlig naturressurser som er viktigere for Norge enn både olje, gass, fisk og foss. Og det er vi som bor her.

For i en verden med store utfordringer trenger vi – kanskje mer enn noensinne – kloke hoder som tør å tenke smart, stort og nytt om framtiden.

I dette perspektivet er Morgendagens Helter sin satsing på vitensentre rundt om i hele landet viktig. Hvert år får titusenvis av barn oppleve matematikk, naturfag og teknologi i praksis på vitensentrene, og målet er at de en gang i fremtiden velger å ta høyere utdanning innenfor realfag.

- Vi ser at det vi gjør hos oss virker. Når vi viser kjemiske forsøk eller hvordan fysikk virker i dagliglivet så ser vi at interessen lyser i øynene til barna. Jeg er sikker på at vi sammen med Statoil har bidratt til å øke interessen rundt realfag, sier Geir Endregard, administrerende direktør for INSPIRIA science center i Sarpsborg.


– Vi ser at det vi gjør hos oss virker.


 — Geir Endregard, INSPIRIA


Morgendagens Helter er på plass mange steder i det norske samfunnet, og mest trolig kjenner du en eller flere som har vært med på arrangementer, talentleire og konkurranser i regi av dette prosjektet.

Mange har igjen blitt profesjonelle utøvere, og fotballspilleren Martin Ødegaard, skiløperen Johannes Høsflot Klæbo og fiolinisten Sonoko Miriam Welde er noen av disse.

Hvem som blir den nye Martin, Johannes eller Sonoko er vanskelig å si. Det eneste som er sikkert, er at det vil kreve hard innsats, glød og vilje til læring for å bli enda bedre i alt hva du driver med.


Dette er VG Partnerstudio

Gard 27e88d204f6cc075687960b68ed7db1571e43dffc53057f15ac0d1dd4bc034a8

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør