«Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg ikke har turt å fortelle dette før. Skammer jeg meg? Syntes jeg det er flaut? Eller var jeg redd for folks reaksjoner? Nja kanskje litt», skriver Anja H. Johansen (27) på bloggen sin.

– I fjor ble det mye oppstyr da en kjent familie gikk ut og fortalte at de hadde ansatt en au pair. Jeg var nok litt redd for å få de samme reaksjonene, sier hun.

VG Familieliv møter henne på Aker Brygge. Anja er kledd i en varm teddyjakke og hullete olabukser. På beina har hun signaturjoggeskoene. De hvite fra NIKE. 

27-åringen er kjent som samboeren til svømmeren Lavrans Solli (23). Sammen har de datteren Frøya på ett år og tre måneder.

Les også: Dette mener ekspertene om å ha nanny

Anja forteller: Derfor ansatte hun en nanny

Selv om Anja for tiden er hjemmeværende med datteren, har hun valgt å ansette hjelp. En 24 år gamle norsk jente har i ett år fungert som familiens «nanny» . Hun har passet Frøya med jevne mellomrom og hjulpet til i hjemmet. 

Men det har Anja holdt skjult for bloggleserne sine. Hun forteller at valget om å ansette hjelp var lettere enn det har vært å snakke om det. 

– Man blir ikke en dårlig mamma av å spørre om hjelp. Men det er alltid noen som skal mene noe om de valgene andre tar. Derfor har jeg kviet meg for å dele dette på bloggen, sier hun.

Les også: Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

OPPTATT FAMILIE: Samboeren til Anja er den norske toppsvømmeren Lavrans Solli. Han er ofte lenge borte av gangen med jobben. Da er Anja alene med datteren Frøya (1).  Foto: PRIVAT
– Jeg er ikke en typisk husmor som liker å tråkke ned hjemmet sitt. Jeg trenger å komme meg ut, spise lunsj med venninner, shoppe, trene og gjøre de tingene jeg brukte tid på før jeg fikk barn. På den måten får jeg mer overskudd og energi når jeg er hjemme, sier Anja. 

Nært forhold til nannyen

Anja syntes selv det er trist når venner, som før var spontane, sosiale og festglade, faller fra og ikke har tid til å finne på noe etter å ha fått barn. Selv vil hun ikke være slik. 

– Frøya kommer alltid først, men det er viktig å ha et eget liv også. Jeg trenger tid alene og til å være med venner. Man trenger ikke ha tacokvelder hver helg selv om man er mor. 

Anja smiler og legger til:

– Jeg fester veldig sjeldent, altså. Men det er klart jeg fortsatt drikker mojito når jeg er på byen. 

Ettbarnsmoren forteller at hun og nannyen har et nært forhold. Anja kan dele alt fra bekymringer til dilemmaer med henne. 

– Lavrans er fantastisk, men han er nok ikke den jeg snakker dypest med om mine mammautfordringer. Derfor er det fint å ha en annen jente å snakke med, sier hun.

EGENTID: Da VG Familieliv møter Anja har hun en dag fri. Her nyter hun solskinnet på Aker Brygge. Foto: Camilla Huuse/ VG Familieliv

Anja: - Mange tenker vel at nanny er snobbete

Selv bruker Anja ordet «nanny» bevisst når hun snakker om barnevakten. Har hun tenkt noe over det?

– Kanskje jeg heller burde si dagmamma? Mange tenker vel at nanny er snobbete. Noe som rike folk har. Det syntes jeg er synd. 

– Andre mødre velger å gå tilbake til jobben før barnet fyller ett år, mens jeg har valgt å ha hjelp hjemme. Hvert om sitt. 

Les også: Derfor er det så viktig at barn får lov til å være barn 

SPORTY MOR: Anja syntes det er viktig å være mye ute sammen med datteren. Hun håper at Frøya vil bli like glad i trening og friluft som hun og Lavrans er.  Foto: PRIVAT

Bruk tid på å finne riktig barnevakt

Ved valg av barnevakt er det viktig å finne noen man har kjemi med, mener Anja. Selv brukte hun lang tid på å finne den rette. 

– Det handler jo om å finne noen til det kjæreste du har. Vi hadde mange intervjuer før vi fant en person som både jeg og Lavrans klikket med, sier hun. 

Anja har tidligere vært åpen om skyldfølelsen hun følte etter at datteren ble født prematurt. Fordi Frøya fortsatt er liten for alderen, har foreldrene valgt å vente til januar med å sende henne i barnehagen. 

– Jeg gruer meg. Samtidig gleder jeg meg. Det blir deilig å kunne være uavhengig igjen. Det å kunne finne på noe uten å måtte spørre Lavrans eller nannyen først, blir deilig.