Det er en i en finsk studie forskerne har undersøkt sammenhengen mellom vekst og astmamedisiner inneholdende steroider. 12.000 barn under to år er undersøkt i studien.

Funnene ble presentert på den årlige europeiske konferansen for pediatri (barnesykdommer) forrige helg, og viser at denne typen medisiner kan skade barns utvikling.

Norsk ekspert: Ikke et ukjent fenomen

Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund, sier til VG Familieliv at forskningen føyer seg inn i en rekke av studier som belyser dette temaet.  

 Det er mange studier som indikerer at det er en sammenheng mellom astmamedisiner som inneholder steroider og lavere vekst hos enkelte. Dette er en problematikk som norske leger er kjent med, sier hun.

Sett denne? Ny forskning: La barn være barn

Forsker: Vær forsiktig med å utskrive steroider til barn

Forskningsleder Dr Antti Saari ved universitetet Øst Finland forteller til BBC News at teamet hans målte både foreldre og barn før de startet prosjektet. I tiden som fulgte overvåket forskerne barnets vekst nøye. 

Det var på denne måten de fant ut at barna som gikk på astmamedisiner regelmessig før toårsalderen vokste i snitt tre centimeter mindre enn andre barn. 

– Derfor er det viktig at fastleger tenker to ganger før de skriver ut medisiner inneholdende steroider til barn i denne aldersgruppen, sier Saari. 

Når et barn har astma, vil det i perioder ha pustebesvær. Da blir luftrørsgrenene i lungene trange å puste gjennom fordi muskulaturen rundt trekker seg sammen.

For å kurere astma brukes forskjellige medisiner. Noen av disse består av steroider. De mest brukte reseptbelagte forebyggende medisinene i Norge består av inhalasjonssteroider (kortison). Hvis ikke er det en kombinasjon av både et inhalasjonssteroid og en luftrørsutvidende medisin.

Fått med deg denne? Barn uten hage har større risiko for å bli fete

Antallet med astma i Norge øker

I Norge har forekomsten av astma økt de siste 40 årene, ifølge tall fra Norges Astma og Allergiforbund (NAAF). De nyeste tallene viser at to av ti barn har eller har hatt astma innen de fyller ti år. 

Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund sier at for de fleste innebærer det minimal til ingen risiko å bruke slike medisiner, selv om noen kanskje vil kunne vokse saktere. 

– Derfor skal barn som bruker astmamedisiner gå til jevnlige kontroller for å holde øye med høyde og vekt. 

Hun råder foreldre til ikke å slutte å gi barnet sitt astmamedisin.

–  Det innebærer langt større risiko å ikke behandle astma med riktige medisiner. 

LES OGSÅ: Slik leker du med barna – alder for alder

Noen råd ved astma hos barn:

*Opptre rolig.

*Si beroligende ting, som at du er der, du vet hvordan medisinen virker, dette går bra o.l.

*Vær nær barnet. Små barn kan sitte på fanget, store barn kan trenge vennlige stryk over ryggen. Les i en bok  sammen, hør på musikk, se film o.l.

*Vær forberedt: Tenk igjennom på forhånd hva du skal gjøre når barnet har pustebesvær. For eksempel: Hvor finner du medisinene? 

- Hva står i behandlingsskjemaet? - Hvem skal kontaktes hvis pustebesværet ikke avtar?

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)