Ifølge prognosene til Opplysningskontoret for frukt og grønt vil det bli solgt rundt én million tonn gresskar i år - og de fleste av dem handles inn i anledning Halloweenfeiringen. 

For de som har barn som liker å feire Halloween, dukker nok dette spørsmålet opp denne uken: Skal vi skjære ut gresskar-lykter? Mange kvier seg nok litt, men det trenger ikke være så vrient. Gjør det til et familieprosjekt i helgen. 

Les denne: Blogg: Fire tips for småbarnsforeldre på Halloween

Vil du ha barn på døren er det lurt å sette ut et gresskar utenfor inngangsdøren. Det er nemlig en uskreven regel blant «knask eller knep»-gjengen at dersom det står en gresskarlykt ved inngangen, finnes det godteri å hente. Dersom det er tomt, og utelysene er slukket, kan det være greit å gå videre. 

Men skal du skjære ut et klassisk motiv på gresskaret, eller leke litt med fantasien? 

Familieliv gir deg her tipsene til hvordan du vil vinne nabokampen om de kuleste gresskarene:  

Les ogsåSlik har tradisjonene forandret seg

Dette trenger du:

- En tusj

- En skarp kniv

- En skje

- En bolle

- Tørkerull

BØ! På lyktene kan du skjære ut et spøkelse, en katt eller hvorfor ikke et skjelett?  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Spøkelseslykt

Det første du gjør er å skjære av lokket på gresskaret. Husk å ikke skjære rett ned med kniven, for da vil lokket falle ned i gresskaret. Prøv derfor å skjære i en 45 graders vinkel. Bruk en skje for å ta ut innmaten. Dette kan være både vanskelig og grisete, så ha en bolle klar til å samle innmaten i, og en tørkerull slik at du kan tørke opp det som faller utenfor.

Så er det tid for å tegne på spøkelset som du jo kan tegne akkurat slik du vil. Det trenger heller ikke å være et spøkelse. Hva med å tegne en katt?

Les også: Slik lager du Halloween-pynten på 1-2-3

Når du har tegnet ferdig er det på tide å begynne å skjære av det ytre skallet i området du har markert. Husk å ikke skjære helt gjennom, men heller skrelle av skinnet. Prøv så å sette ned et lys for å se om spøkelset lyser opp. Dersom det ikke gjør det, må du litt dypere ned i skallet. 

BÅDE SNILL OG SLEM: Et gresskar kan ha mange ulike ansikter. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Snill monster-lykt

Du bruker samme fremgangsmåte som i Spøkelseslykten når du skjærer av lokket og fjerner innmaten. 

Så tar du frem tusjen og tegner det ansiktet du vil ha. Her har Familieliv gått for et monster med snille øyne, og en litt skummel munn. 

Se video: Dette mener barna er det beste med Halloween. 

Når du har tegnet ferdig ansiktet gjenstår det kun å skjære ut ansiktet. Her skjærer du helt gjennom skallet når du skjærer ut øynene og munnen, men skreller kun av det ytterste når du lager nesen.

KLASSISK: Flaggermusen er et dyr vi forbinder med Halloween, men det trenger ikke kun å henge i vinduene.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Flaggermuslykt

Her er det også samme fremgangsmåte når du skjærer ut lokket og fjerner innmaten. Så tegner du det motivet du vil ha rundt om på gresskaret. Her har man valgt flaggermus.

Skjær så ut tegningene dine. Husk å skjære ut hele mønsteret. 

Så gjenstår det bare å tørke dem litt. Plasser lys i lyktene dine og sett dem ut på trappen slik at naboen blir sjalu. 

Tips: Innmaten til gresskar kan fint brukes til å lage både suppe eller pai, men det er verdt å merke seg at noen av gresskarene du får tak i butikkene rundt Halloween ikke kan spises, og kun er dyrket for å være til dekorasjon.

Lest denne? Flere feiringer: Lanserer bestefardagen

MARVEL-GRESSKAR: Det tar kanskje litt tid å skjære ut spindelvevet - men det er ingen tvil om at det blir et stilig resultat.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Spidermanlykt

I likhet med de andre gresskarene begynner du med å skjære av lokket og fjerne innmaten. 

Deretter tar du tusjen fatt for å tegne øynene. Tegn så spindelvev. Skjær så ut øynene, og deretter strekene. Husk å ikke skjære helt gjennom gresskaret når du skjærer ut strekene, men fjern kun den ytterste delen av skallet. Prøv å sette ned et lys for å se om lyset skinner gjennom strekene. Dersom det ikke gjør det, kan du prøve å gjøre strekene litt dypere. 

Husker duDerfor feirer vi farsdag