Skrevet av Familieliv-blogger Ole Morten Knudsen, aka «Superpapsen»:

Som et godt oppdratt 80-tallsbarn hadde jeg selvfølgelig gått mine runder som julebukk i barndommen. Det skal sies at jeg vokste opp ganske godt ut på landet, så nærmeste nabo var to kilometer unna. Det var altså ikke en rent liten innsats som lå i det å gå julebukk i min barndom. 

Tanken på å la en amerikansk tradisjon, innført av handelsstanden, overskygge mine barndomsminner var utenkelig. En sier mye rart før en blir pappa. Akkurat dét er verdt et helt annet innlegg, men jeg må innrømme at mine tidligere oppfatninger har bukket under for tidens krav. 

En kan jo se for seg situasjonen hvor jeg krever at mine barn skal holde seg inne den 31. oktober mens døra rennes ned av utkledde barn med bøtter fulle av godteri. 

BakgrunnDette er Familieliv-bloggerne

KLARE: Familieliv-blogger Ole Morten Knudsen, med døtrene Ellie (2) og Thelma (5) gleder seg til årets skumleste dag. Her uten maske. Foto: ROBERT EIK

Så det blir Halloween her i huset nå. Både Thelma på fem og Ellie på to og et halvt har klare planer for hva de skal kle seg ut som. 

Thelma går for en klassisk vampyr, mens Ellie selvfølgelig har klar formening om at hun skal gå som det skumleste hun vet. Nemlig en gravemaskin.

Men jeg er jo ikke alene om å være forelder i møtet med denne noenlunde nye tradisjonen, så her er fire tips om hvordan dere skal komme dere gjennom dagen:

Få med deg denneSlik lager du Halloween-pynten på 1-2-3

Foto: PRIVAT

1. Ikke sikt for høyt!

Jeg må innrømme at jeg ble noe skeptisk da Ellie ville være gravemaskin. Jeg har funnet flere oppskrifter på gjennomførte, selvlagde gravemaskinkostymer for 2-åringer. Men jeg må selvfølgelig innse mine egne evner, og se at jeg umulig klarer å lage noe av det som ligger ute på Pinterest.

Men hey, Ellie er to år. Hun forventer ikke allverdens, så om hun får litt gule klær, en lekehjelm og en svart snøskuffe vil hun være overlykkelig. Spar pengene på det store kostymeinnkjøpet, husk at det er barn det er snakk om og at opplevelsen av å være med på noe gøy ofte er det viktigste.

Her er tipsene: Slik håndterer deres barnas forvetninger til Halloween 

SKUMMELT: Halloween skal være litt skremmende, og hva er vel bedre enn å kle seg ut som sin største frykt?  Foto: PRIVAT

2. Spar på de ordentlige godsakene

Når du sender barna dine til fremmede for å tigge godteri må du selvfølgelig stille opp med samme mynt. Du må ha fylt opp skapet med godteri du kan dele ut. Men husk at barn snakker sammen, og tema nummer én denne dagen er hvilket hus som byr på best godteri. Så om du drar frem de virkelig store godsakene vil du garantert ikke få fred resten av kvelden. 

Men du kan heller ikke gå for noen dårlige saker. Husk at du må spise opp restene til slutt. Da gjelder det å finne noe du liker, som ikke nødvendigvis er en innertier hos det gjennomsnittlige barn. Kanskje en eske med After Eight er tingen, eller hva med chillinøtter? 

Se video: Dette mener barna er det beste med Halloween. 

Sjokoladepudding er derimot neppe det smarteste. Og husk at det gjerne er små barn som skal forsyne seg. Det er ikke nødvendigvis alltid like fristende å bli sittende igjen med restene da.

TIPS: Tenk gjennom hva slags godteri du går til innkjøp av.  Foto: PRIVAT

3. Pass på hvor barna ringer på

Ikke alle feirer Halloween. Og det er helt greit. Barna vil nok komme til mange dører hvor de vil bli høflig avvist. De vil også komme til dører med voksne som er med på leken og muligens skremmer litt tilbake. Det er ikke den store faren. 

Har du sett denneVinn «nabokampen» med de kuleste gresskarene

Men om en kommer til dører med babybarnevogner utenfor, bør varsellampene lyse. Slitne foreldre som endelig har fått de aller minste barna til å sove kan nemlig bli et vel skremmende syn for barna. Selv på en dag som Halloween.

UNNGÅ DETTE: Ikke alle blir like glade for besøk på Halloween. Styr unna hus med synlige barnevogner. Foto: PRIVAT

4. Bli med på moroa!

Det kan selvfølgelig være bittert å se at barndommens tradisjonelle julebukk glatt er blitt byttet ut. Men i stedet for å surmule over tapt nostalgi er selvfølgelig det beste å kaste seg helhjertet inn i moroa. Barna må jo tross alt ha litt anstand fra voksne mens de tar runden, så de ikke går seg helt vill?

Og det kan jo hende en mann med pølsedrakt og hundemaske vekker litt smil hos noen og enhver, slik at det drypper litt godteri på meg også denne dagen?

God Halloween!