Halloween har i over 150 år vært stort i USA, men ble ikke en slager blant barnefamilier her til lands før årtusenskiftet. Dagen feires ved at man kler seg ut, ofte i skumle kostymer som spøkelse eller heks, og går rundt i nabolag og ber om godteri - eller «knask eller knep». 

– At eldre forbrukere ikke er så kjent med festen er forståelig ettersom Halloween ikke kom hit før omkring år 2000, sier kulturforsker ved SIFO, Virginie Amilien.

Amilien står bak studien «Halloween på norsk» og kan fortelle at det er flere grunner til at foreldre er skeptiske til feiringen. 

Se video: Dette mener barna er det beste med Halloween. 

– Disse foreldrene har gjerne fire hovedargumenter: 1. Halloween er ikke en norsk tradisjon. 2. Barn bør ikke venne seg til å tigge, for så å hevne seg med å kaste egg eller tomater når de ikke får det de vil ha. 3. Handelsstanden er den opprinnelige pådriveren bak feiringen, og det skaper et stort kjøpepress. 4. Barna har på seg skumle kostymer. 

Les også: Slik lager du Halloween-pynten på 1-2-3

Hun trekker likevel frem flere positive sider ved feiringen.

– Sosialt samvær er dog en viktig del av Halloween, og folk bruker tid sammen og lager effekter. Med andre ord er det en fin anledning til å være sammen med barna, gjerne på deres premisser, siden rammen rundt feiringen ikke er helt fast. Det er mange muligheter for innovasjon, og mange grunner til tradisjon.

Så du denne? Tips til leker og aktiviteter i barnebursdagen

GJØR DET TIL EN FEST: Trebarnsmor Camilla Reimers mener at familien i fellesskap må finne ut hva som er overkommelig for lommeboken. Her med datteren Kaia.  Foto: PRIVAT

Negative foreldre

Trebarnsmor og gründeren bak nettstedet bursdagsjentene.no, Camilla Reimers, anbefaler foreldre å involvere seg i feiringen.

– Mange foreldre i dag har ikke vokst opp med denne tradisjonen, og noen er kanskje negative til den. Men vi må bare innse at den er kommet for å bli, sier hun til Familieliv. 

Hun mener at barn har store forventinger til dagen. De ønsker å pynte huset, kle seg ut og selvfølgelig samle så mye godteri som mulig på runden i nabolaget. 

Har du sett denneVinn «nabokampen» med de kuleste gresskarene

– Barn blir veldig eksponert for Halloween i butikkene, og de har sett pynt og kostymer i lekebutikker over en måned før Halloween. I et barns verden tror de da at det er slik det skal være, og de får høye forventninger til kvelden. 

Lest denneBesøkte barn på sykehus: Superheltene svevde 100 meter over bakken

Viktig med regler

Hun mener at familien sammen må finne ut hva som er overkommelig for lommeboken, og hvor langt man skal dra feiringen. Hennes beste tips til andre foreldre er å gjøre det til et familieprosjekt. 

– Selv om foreldre ikke ser på det som en ordentlig feiring, så er den det for ungene. Bruk anledningen til å gjøre noe hyggelig sammen. Hos oss skal vi for eksempel bruke tiden før Halloween til å sitte sammen og lage pynt.

Les denne: Blogg: Fire tips for småbarnsforeldre på Halloween

Reimers mener uansett at det er viktig å legge ned noen regler før moroa begynner. Dels for at du skal være trygg på at barna har det fint, og for å unngå krangling over godteriposen når turen er ferdig. 

– Først og fremst er det viktig at barna har på seg refleks og går med en voksen dersom de er små. Det er fort gjort at de blir oppjagede og glade med masse sukker i kroppen, og da glemmer de lett å se seg for før de går over veien, sier hun og fortsetter:

– Det er også greit å avtale på forhånd hvor mye godteri de får spise etter at de er kommet hjem, og hva som skal spares til lørdag. Hjemme hos oss får datteren min Kaia (8) spise rundt ti biter, mens resten havner i skapet til helgen kommer. 

Les også: Slik lager du en vellykket bursdag for barnet ditt