Gjennom Facebook-siden «Spis opp maten» og Instagram-kontoen @spisoppmaten deler Mette Nygård Havre tips til hvordan du og familien kan bruke opp restene i kjøleskapet. 

Med en hektisk familiehverdag kan det være vanskelig å planlegge middagsinnkjøp og unngå bomkjøp i matbutikken. Tobarnsmoren anbefaler å sette opp en ukesmeny for å få bedre oversikt over innkjøpene. 

Les også: Ikke vær et matsvin - unngå matsvinn!

– Alle har litt tid søndag til å sette seg ned og skrive en meny for kommende uke. Sjekk hva du har i kjøleskapet og fryseren og se hva du må handle inn. Klarer du å sette opp en ukesmeny vil du se at det sparer deg for masse tid og unødig butikkhandling. Gjør det i to uker og du er hekta! Jeg lover at det er bra både for miljøet og lommeboken din, sier Havre. 

– Ofte er problemet at man kjøper inn ingredienser til en spesifikk middagsrett. Hva skal man gjøre med det som er til overs?

– Har du rester så putt dem i en boks og ta dem med deg til lunsj dagen etter. Middagsrester pleier å være en suksess til lunsj for både store og små. Vil du ikke spise det til lunsj så ta det i en boks og putt det i fryseren. I en hektisk hverdag er det alltid kjekt å ha rester man kan ta ut og varme en annen dag, sier Havre.

Vær kreativ

Mange familier sliter med å være kreative og med å eksperimentere på kjøkkenet. Havre anbefaler at man bruker Internett til å la seg inspirere. 

– Det er så mange gode tips å få på nettet. Sjekk ut nettsiden restemat.no og du får opp en haug med oppskrifter. Det handler nok vel så mye om å endre vaner som å utforske matretter. Ofte blir en rett supergod om du blander inn noe fra gårsdagen. 

Les også: Derfor bør du redusere kjøttforbruket

– Er det noen spesielle matvarer som man ofte sitter igjen med?

– Brød og bakervarer er det som ofte topper listen over restemat. Heldigvis er vi blitt mye flinkere de siste årene til ikke å kaste brød. Nye tall fra Østfoldforskning viser er at vi kaster mest av gryte- og middagsrester. Det betyr at vi kaster mest av den dyre maten. Ekstra fokus på å spise opp middagen, eller å bevare restene etter middagen er derfor viktig. Her må vi rett og slett skjerpe oss, sier Havre.

Unngå matsvinn

Til Familieliv sier Anne Marie Scrøder i Matvett at familier må bli flinkere til å føre en handleliste og at det å innføre for eksempel restetorsdag kan være en god idé for å bli kvitt matrestene.

– Planlegg innkjøpene, hold orden i kjøleskapet, innfør restetorsdag for god sirkulasjon i kjøleskapet og pass på å oppbevare maten riktig. Bruk fryseren hvis planer i hverdagen endres og middagsmaten ikke blir spist på grunn av fotballkamper eller lignende, sier Schrøder til Familieliv.

Slik unngår du matsvinn: Her er ekspertens og tobarnsmorens tips