– Jeg har jobbet som ernæringsfysiolog i Oikos i snart seks år, og forskjellen fra 2011 vil jeg si er kjempestor. Det er spesielt de siste to årene at populariteten har skutt i været, sier Kari Tande-Nilsen Hansen, ernæringsfysiolog hos Oikos – Økologisk Norge.

Fravær av kjemiske sprøytemidler mener hun er en av hovedgrunnene til den økte oppmerksomheten fra publikum, men hun trekker også frem kvalitet. 

Les også: Så enkle grep kan du ta: Bra for miljøet og bra for lommeboken

Bevisste forbrukere 

– Folk vil vite hva de putter i munnen, og er blitt mer bevisste forbrukere, slår Tande-Nilsen fast.

Hun peker også på markedsføringen av de økologiske produktene.

– De som produserer råvarene har blitt flinkere til å fremme varene sine, og har klart å få frem budskapet sitt på en god måte. Blant annet er det satt fokus på gamle kornsorter med nye varianter av smak, og hvilke egenskaper de forskjellige råvarene har, sier hun.

Selv om mange kanskje vil si at økologiske produkter er trendy akkurat nå, har ikke ernæringsfysiologen noen tro på at trenden vil avta. 

Få med degSlik kan Norge se ut hvis alle kun skal spise økologisk mat

POPULÆRT MED ØKO: Ernæringsfysiolog Kari Tande-Nilsen forteller at trenden med økologiske matvarer har skutt i været de siste to årene.  Foto: PRIVAT 

Viktig med debatt 

– Det norske folk er nå blitt såpass bevisste på dette området at det ikke kommer til å gå over. Vi vet også at publikum er veldig fornøyde med å kunne spore råvarene direkte til bonden. Det er noe folk synes er litt artig, og som dessuten gir bøndene tillit. 

Les også: Familier i kø for å være bønder på deltid

Tande-Nilsen trekker frem viktigheten rundt debatten om økologi:

– Vi ser at media er mye mer opptatt av økologi nå enn før. Jeg tror ikke «Folkeopplysningen» i NRK ville laget noe dokumentar på økologisk mat for fem år siden, for å si det slik, sier hun.

Les ogsåRådene til deg som vil redusere kjøttforbruket 

Hun viser også til det faktum at dagligvarekjedene nå kommer med full tyngde på økologiske produkter.

– Bedre tilgjengelighet vil gi enda mer oppmerksomhet. Og jo flere som tilbyr økologisk mat, dess mindre vil prisforskjellene bli, poengterer Tande-Nilsen.

En av de butikkjedene som satser tungt på økologi er Rema1000, som har som mål å øke volumet på økologiske varer betydelig, forteller kommunikasjonsrådgiver Amalie Knudsen. Hun understreker at Rema1000 jobber med gode og bærekraftige løsninger i hele verdikjeden. 

Les ogsåDerfor bør barna spise økologisk mat 

– Vi ønsker å tilrettelegge for økt økologisk landbruk og tilrettelegge for å gjøre økologiske matvarer mer tilgjengelig på det norske dagligvaremarkedet. Med økt tilgjengelighet kan vi gjøre det mindre kostbart å velge økologisk, noe som igjen vil gi større etterspørsel, sier hun. 

Få med degLag din egen kjøkkenhage 

Øko-bakst 

Familieliv har tidligere besøkt baker og konditor Mariann Kvarme som gikk «all in» på bakervarer med naturlige råvarer og hjemmesnekret vedfyrt ovn, og etterspørselen har vært enorm. 

På spørsmål om også Rema1000 vil satse på øko-bakevarer, svarer kommunikasjonsrådgiveren følgende: 

– Enkelte av våre butikker har allerede fått økologiske brød, men i desember vil økologiske brød i fire varianter være tilgjengelig i alle våre butikker, sier Knudsen. 

– Men vi starter faktisk denne uken med feiringen av kanelbollens dag, og økologiske kanelboller til kun ti kroner i alle våre butikker, forteller hun.