– Den oppvoksende generasjonen tror de trenger så mye utstyr, men det gjør de ikke. Babyen trenger litt klær, ellers trenger han eller hun stort sett bare foreldrene sine, sier jordmor Linda Tjellaug, til Familieliv.

Hun forteller at det viktigste man bør tenke på – uavhengig når på året babyen blir født - er at han eller hun hverken skal være for kald eller for varm.

– Vi er veldig opptatt av at barnet ikke skal fryse, men det er heller ikke bra om det blir for varmt. Kjenn med en hånd bak i nakken på barnet for å sjekke hvordan temperaturen deres er. Et spedbarn skal ikke svette. Da er det overopphetet. Hendene bør være kalde og tørre, sier hun, og fortsetter:

– En frisk baby vil alltid si ifra hvis han eller hun er ukomfortabel. Gråt er sunt, for da forteller babyen at han er sulten, trøtt, kald eller varm.

Sett denne? Dette bør du ha i fødebagen ...og dette kan du droppe

DROPP SKO: – Det trenger ikke barnet før det skal begynne å gå, sier jordmor Linda Tjellaug.  Foto: PRIVAT

Ull er gull

– Så hva trenger egentlig babyen?

– Uavhengig når barnet er født vil det trenge en dypvogn med en dyne. En liten sommerbaby trenger en lue, strømpebukser og en lang body, og det trenger vinterbabyen også. Vinterbabyen vil i tillegg trenge en vinterdress og bittesmå votter – og det er egentlig det.

Jordmoren anbefaler å velge ull, både sommer som vinter. Hun har også en anbefaling når det gjelder noe nybakte foreldre kan droppe å kjøpe:

– Sko! Et spedbarn trenger absolutt ikke sko. Det trenger ikke barnet før han eller hun begynner å gå, mener hun.

Les ogsåDette bør du i «pappabagen»

Dette bør du skaffe før barnet kommer

Tjellaug får støtte av jordmor Cecilie Sommerstad.

– Jeg er veldig enig. Vi bor i et kaldt land, og noe må man jo ha for å ikke fryse. Likevel kommer man langt uten å kjøpe veldig mye. Det er faktisk veldig lite man strengt tatt trenger å kjøpe før babyen er født, sier hun.

Sommerstad mener det er dumt å bruke masse penger på klær til et spedbarn.

– Babyen vil helst ligge inntil mamma eller pappa, og kjenne varmen deres, sier hun, og fortsetter:

– Kle babyen i ull- og silkeblandinger sommer som vinter. Bomullsbodyen blir veldig kald når den er våt. Tynne ullprodukter holder varmen selv om babyen gulper litt, og slipper også varmen ut hvis man blir svett. Kjøp et par basisplagg i dette, og en tynn lue i det samme materialet.

Få med degJordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde

LITE MAN MÅ HA: Jordmor Cecilie Sommerstad mener det er svært lite utstyr babyen krever, og sier man fint kan klare seg uten den tradisjonelle dypvognen hvis man bruker et bæresjal.  Foto: PRIVAT

Fordi hodet til babyen utgjør en så stor prosentandel av kroppen, er varmetapet fra hodet ekstra stort. Det kan derfor være greit å la barnet ha på seg en liten lue om natten også, hvis foreldrene liker å ha det litt kjølig på soverommet, tipser hun.  

– De fleste føder på sykehus, og trenger derfor et bilsete for å frakte den lille hjem, men også dette kan leies eller lånes flere steder. I likhet med Tjellaug er jeg enig i at man ellers kommer langt med en dypvogn med dyne eller vognpose, men egentlig er selv dette med barnevogn er et vestlig fenomen, og slett ikke noe man MÅ ha. Et bæresjal fungerer fint, og rundt om i verden er bæring av barn det vanligste.

Les merForeldre deler hysteriske erfaringer på sosiale medier

Dropp dyre barnevogner

Sommerstad mener det er trist at mange gravide velger å bruke flere tusen kroner på en barnevogn, og presiserer at dette ikke er noe den nyfødte ber om. Kanskje handler dette om et press blant nybakte foreldre, altså å vise frem fine vogner, spør hun seg.

– Du får en helt brukbar vogn på Fretex, og babyen bryr seg ikke om at du legger ned mange tusen kroner på en vogn. 

 Hun mener man fint kan droppe vinterdressen til de nyfødte også, dersom barnet skal ligge i en vognpose.

– En stor dress i tillegg til vognposen kan virke klaustrofobisk og bli for varmt. En tommelfingerregel er at babyen trenger ett tynt lag med klær mer enn deg, ettersom han eller hun ikke kan gjøre noe selv om de fryser.

Så du denneSjekk hvilke foreldre som bruker mest tid på Facebook