Høstferien nærmer seg, men fremdeles er det strålende vær i store deler av landet, og ingen grunn til å krype opp i sofaen med ullpledd og kakao riktig ennå.

Familieliv ba firebarnsfar og friluftsentusiast André Marton Pedersen dele sine beste tips til hvordan du får mest ut av de fine dagene før «nettene blir lange, og kulda setter inn».

Få også med deg: Slik motiverer du barna til å gå søndagstur 

Dra på telttur 

– Dette er faktisk en veldig fin tid for å dra på telttur. Vi var selv på telttur forrige helg, og inviterte med oss hele klassen til Bo, som går i tredjeklasse. Vi var elleve familier, og nærmere 40 stykker på tur i to dager, og det var utrolig kjekt! Det vil jeg anbefale, sier han, og legger til: 

– Ikke én gang i løpet av de to dagene kom det noen og sa at de kjedet seg. Det er litt ironisk, med tanke på hvor mye leker og utstyr barna har hjemme, og likevel klarer de å kjede seg der. Gi barna en håv, en bøtte og en snor med en klesklype på, så løper timene.

Pedersen, som skriver bloggen Helst ute, mener man ikke trenger masse dyrt utstyr for å dra på telttur, og man kommer langt med et godt liggeunderlag og en varm sovepose som tåler noen minusgrader.

– Et liggeunderlag på 15 millimeter isolerer godt mot bakken. Sjekk værmeldingen. Er det kaldere enn null grader kan man legge et teppe rundt soveposen. Pass på å være tørre og varme når dere legger dere. Litt varm kakao gjør ofte susen. Sov med tynne ullplagg, ullsokker og lue. Lag på lag av tynne plagg er bedre enn en t-skjorte og en tykk genser. Det trenger ikke være mer komplisert enn det.

Les også: Tips til uteaktiviteter barna vil elske

TØR DERE Å SMAKE? Det er gøyalt å fange strandreker i fjæra, og enda morsommere hvis dere steker dem og spiser dem etterpå, tipser Pedersen. Foto: ANDRÉ MARTON PEDERSEN

Fang strandreker og spis dem

– La barna gå med håv i fjæra og fange strandreker. Stek dem på primus med ørlite salt på, og la barna smake. Guttene mine mente det smakte som sprø chips.

Sett teiner

 – Hummersesongen er snart i gang, og barna synes det er kjempestas å være med å sette teiner og sjekke om det har kommet noe fangst.

Så du denneTelttur med barna: Datteren var fire uker første gang hun overnattet ute

Sykle Rallarvegen

 Rallarvegen har blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei flere ganger. Veien går fra Haugastøl og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal, før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm. 

– Det er en fantastisk tur. Jeg anbefaler å starte ved Finse, sykle til Hallingskeid turisthytte og videre til Flåm. Bruk to dager, og ta en overnatting underveis – enten på turisthytta eller i telt. Det er mange fine plasser på veien, og fullt mulig å ta med fiskestangen.

– Har du ikke muligheten til å dra hit finnes det mange andre flotte sykkelturer over hele landet.

Les merTipsene for å lykkes som kokk på teltturen

OPPDAG: Turen blir morsommere hvis dere sammen plukker opp steiner, lukter på blader og smaker på bær dere finner på veien.    Foto: PIXABAY

Dra på oppdagelsesferd eller mikroeventyr

 – En oppdagelsesferd setter i gang en forventning eller undring hus barna. Dra et sted der ingen av dere har vært før, som en gammel, forlatt hytte du har hørt om, men aldri har vært. Hvem har bodd der? Er det dyr der?

 – Et mikroeventyr krever at dere har med et forstørrelsesglass, en pinsett og et syltetøyglass. Dykk sammen inn i en fantastisk fascinerende verden som venter på å bli utforsket. Finn biller, maur og andre insekter. Det er bare den lille fantasien som skal til for at søndagsturen blir en oppdagelsesferd. 

Brenn bål

– Det enkle er ofte det beste, og bål er veldig populært hos både store og små. La barna være med å bygge bålet, samle kvister og never og finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Hvor lønner det seg å tenne på? Grill pølser, pinnebrød eller fiskekaker. Det skaper garantert en magisk stemning.

Les ogsåSå enkle grep kan du ta: Bra for miljøet og bra for lommeboken