Hvor stor innflytelse har barna på familiens mat- og spisevaner? Det var et av spørsmålene SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge da hun skulle undersøke hvordan det er å ha med seg barn i butikken.

– Mange svarte at de liker å ha med barna i butikken fordi det er en fin arena å lære dem om matvaner, helse og sunnhet. Matbordet er allerede anerkjent som et viktig sted for sosialisering og oppdragelse, men denne undersøkelsen viser at det er viktig at barna er med på hele prosessen, sier hun til Familieliv.

Les ogsåSiris overlevelsesguide for forvirrede mammaer

Barna har liten innflytelse

Personene som deltok i undersøkelsen ble bedt om å ta stilling til en del utsagn som dreier seg om opplevelsen av å ha med seg barn i dagligvarebutikken.

49 prosent svarte at de var helt eller delvis enige i at det blir mye mas om usunne produkter når man har med seg barn i butikken, mens resten mente det motsatte.

Likevel svarte det store flertallet at barna har liten innflytelse over hva slags mat som blir kjøpt inn, og åtte av ti mente at å ta med barna på handlingen er en fin måte å involvere og inkludere dem i familiens matvaner.

Så du denneFersk SIFO-rapport: Norske kvinner har fått strikkedilla

Lærer barna om rett og galt

– Når ungen din henter en potetgullpose er det en fin anledning til å fortelle at det er noe vi spiser på fredag, akkurat som taco – for eksempel. Da lærer barna både noe om hva som er «rett og galt», og om matkultur, sier Bugge, og presiserer at dette har kommet frem gjennom intervjuer med småbarnsmødre.

Til tross for at nesten halvparten av de spurte foreldrene erkjenner at matvarer de ikke hadde tenkt å kjøpe likevel havner i kurven når de har med seg barn i butikken, oppgir de aller fleste at de synes det er en hyggelig opplevelse å ha med seg barna på handlingen.

Få med degCecilie sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren