– Hvordan barnet lærer å pusse tennene blir styrende for hvordan de pusser i mange år. Det er vanskelig å endre et pussemønster som er etablert, og man kan sammenligne det litt med å endre håndskriften sin.

Nyhuus mener positiv forsterkning er helt vesentlig når man skal etablere gode tannpusserutiner hos de små.

– Finn ut hva som er bra, og ton ned det som er mindre bra. Gi dem et positivt forhold til tannpussen, og unngå skrekkpropaganda. Det er kjempeviktig, mener hun.

Få med deg: Tannlege Helles ti tannvettregler for store og små 

Tre synder

Tannlegen forteller at mange foreldre er veldig flinke til å følge opp barnas tannstell, men dessverre er det også noen barn som sliter med mange hull. Dette skyldes ifølge Nyhuus ofte tre ting: Sukkerinntak, frekvensen av matinntak og pussingen.

– Raffinert sukker er den store verstingen, men det mange ikke tenker på er at det er sukker i ting som kaviar og leverpostei, og du kan få hull i tennene av mange typer karbohydrater, sier Nyhuus.

Hun forklarer at småspising også er en stor synder.

– Du får et angrep på tennene hver gang du spiser. Derfor er det viktig at tennene får hvile frem til neste måltid, slik at bestanddelene som blir angrepet får reparert seg, sier hun, og legger til:

– Det viktigste du som forelder kan gjøre er å forsøke å ha kontroll på barnas matinntak og tannpuss.

Så du denneTi tips: Slik unngår du at tannpussen blir en kamp

Bytt tannbørste hvis barnet ikke samarbeider

Hvis barnet protesterer og ikke har lyst til å pusse tennene kan det fungere som en ekstra motivator å bytte ut den vanlige tannbørsten med en elektrisk en. 

– Hvis du har litt uheldige vaner, kan det være lurt å begynne med noe nytt, for da tvinger du deg selv til å tenke på nytt, og være bevisst hva du gjør. Da vil et nytt mønster legge seg på ryggmargsnivå, forklarer hun.

Les merSe hvor mye penger denne familien gir til barna når de mister tennene

Nyhuus sammenligner det å bytte til en elektrisk tannbørste med å gå fra en bil med manuelt gir til automatgir.

– Det kan være kjempeflott å bytte til en elektrisk tannbørste for å få en ny rutine. Mange som bytter bil har nok opplevd å tråkke på en imaginær clutch. Det tvinger deg til å tenke nytt. 

Få med deg denne: Slik unngår du at barnet blir redd tannlegen

Når kan barna begynne å pusse selv?

Tannlegen forteller at det er særlig ett spørsmål som alltid går igjen hos foreldre, nemlig hvor gamle barna bør være før de får pusse tennene sine selv. 

– Jeg klarer ikke å svare godt på det. Svaret må være når barnet evner å få det rent nok. Unger er så ulike, så det finnes ikke en god regel for når de er klare for å pusse tennene på egenhånd. Men det er viktig å huske at foreldrene har ansvar for barna, og jeg ville vært varsom med å gi slipp for tidlig og gitt barnet hele ansvaret. Hvis du har en mistanke om at tannpussen ikke blir grundig nok, bør du sørge for at du får lov til å gå over til slutt. 

Les ogsåDette bør du huske på før du tar med barna til tannlegen