Å få huset fullt av feststemte barn krever litt planlegging, mener gründeren bak nettstedet Bursdgsjentene. Trebarnsmor Camilla Reimers har planlagt og arrangert hele 42 bursdager for barna sine til sammen, og kan dermed utvilsomt kalle seg en bursdagsekspert.

Bakgrunn: Slik lager du en vellykket bursdag for barnet ditt 

Her er hennes beste tips til leker og aktiviteter for både små og litt større barn:

Fiskeleken går aldri av moten. La barna fiske fra en veranda, et vindu eller bak et teppe. Til denne leken trenger du en pinne, og hyssing med en klesklype i enden, samt en liten premie å henge på fiskestangen. Det blir ekstra morsomt hvis du henger på en sokk, en smokk eller kanskje en bleie første gang.

Begravde byer passer for alderen 10- 12 år . Barna bør ha hatt Norgesgeografi på skolen for å mestre denne, og må kanskje hjelpes i gang.

«Kan du hente den lille hammeren, Jacob?», ropte far. (Fasit: Lillehammer)

Hva vil du ha, Marit, eple eller banan? (Fasit: Hamar)

Mor er plaget. Hun har stadig vondt i hodet, stakkar. (Fasit: Harstad)

Grekeren Nikolaos Lothe er på ferie i Norge for første gang. (Fasit: Oslo)

Tante ble lei seg da hun forsto at katten var død. (Fasit: Vardø)

Blomstene sto i fullt flor. Øyvind ville plukke en bukett. (Fasit: Florø)

Bilen kom susende, men gamle Berg enset det ikke. (Fasit: Bergen)

Når dere kommer til krysset, ri sørover, sa ridelæreren. (Fasit: Risør)

Herman Dal var den beste skytteren. (Fasit: Mandal)

Full fiskenot! Odd entret brygga og jublet. (Fasit: Notodden)

«Hjelp», ropte Fredrik. Stadig vekk falt han og slo seg. (Fasit: Fredrikstad)

Her kan vi da ikke bo! Døra er jo ødelagt! (Fasit: Bodø)

«Nam, nam». Sossen elsket denne desserten. (Fasit: Namsos)

Det blir en fin bukett: Prestekrage, røsslyng og kornblomst. (Fasit: Kragerø)

Han ble døpt i kirken. Espen ble oppkalt etter bestefar. (Fasit: Kirkenes)

Kameratene tok nok en dram. «Men nå får dere ikke mer», sa Kalle. (Fasit: Drammen)

Ingen lar viktige jobber være ugjorte. (Fasit: Larvik)

Einar viklet seg inn i løgn da han forklarte seg. (Fasit: Narvik)

Hongkongs berg-og dal-bane er kul! (Fasit: Kongsberg)

BURSDAGEKSPERT: Camilla Reimers er litt over middels glad i å planlegge og arrangere bursdagsfester. Foto: CHARLOTTE SPETALEN

Danseleken - Finn frem musikk barna liker. La dem danse fritt rundt før du plutselig stopper musikken. Da må alle stå helt stille og «fryse til is». Den som ikke klarer å stå stille er ute av leken. Leken fortsetter til man har kåret en vinner. 

Smaksleken er veldig gøy, og enkel å gjennomføre. Bruk ulike ting du har i kjøleskap og kjøkkenskap, som for eksempel syltetøy, majones, honning, sitron, sjokoladepålegg, ketchup, rømme og sukker. Legg de ulike tingene i separate skåler på et brett, og dekk til brettet med et håndkle så barna ikke ser ingrediensene. Nummerer hver ting med en post-it-lapp, og pass på å legge frem nok teskjeer. Med bind for øynene velger barna deretter et nummer, smaker og gjetter hva de spiser. Regn med hysterisk latter, og litt gris. Obs: Pass på eventuelle allergier.

Adjektivhistorier er en flott måte å underholde barna mens de spiser (og ikke minst holde de rolige ved bordet litt lengre). Barna fryder seg over å få frem rare ord og setninger om hverandre. Pass på at alle gjestene blir nevnt i historien. Se eksempel på en adjektivhistorie her.

Hva er det jeg kjenner på? La ett og ett barn få bind for øynene og føle seg frem blant flere ulike gjenstander på et bord. Ett riktig svar gir ett poeng, og den som har flest poeng til slutt, vinner. Her kan man også bruke det man har tilgjengelig. Spagetti med litt olje på, et såpestykke, et garnnøste, etc. En brukt tepose blir fort kjempeekkel, og det kan være morsomt. 

Pølsebod. Hvis du vil gjøre noe ut av serveringen er pølsebod et tips. Sett frem et bord eller bruk kjøkkenbenken. Legg monopolpenger under barnas tallerken og la dem bestille egne pølser. Dette passer for barn på rundt fire til syv år. Tips: Eldre søsken kan synes det er gøy å betjene pølseboden. 

Quiz tilpasset alder fungerer supert når barna spiser, for å få de til å sitte litt lenger ved bordet. Få tips til spørsmål for de ulike aldersgruppene her

Andre populære og velkjente bursdagsleker

Sekkeløp

Potetløp

Limbo

Stolleken

Hviskeleken

Tampen brenner

Sangleker som «Bro, bro brille», «Slå på ring», «Ta den ring» og «Bjørnen sover»

Sett halen på grisen

Les også: Temabursdager tar av - her er tipsene