«Mobillappen» er en nettbasert test som Telenor har laget i samarbeid med Barnevakten, en foreldreorganisasjon som gir veiledning og råd om barn og medier. Testen er tiltenkt barn mellom åtte og elleve år, og passer godt for barn som snart skal få eller som nettopp har fått sin første mobiltelefon.

Les også: Fem kjøreregler når barnet skal få sin første mobil 

Rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, forteller at tjenesten fungerer som en leken øvelselaget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg. 

– Men den er mer enn bare enn test. Den er like mye et godt verktøy for å sette i gang gode samtaler mellom barn og foreldre. Det handler om relevant kunnskap og digital dannelse. Verktøyet er visuelt, med godt design og morsomme effekter, og formidler nyttig informasjon og noe å reflektere over for både små og store, sier hun til Familieliv.

Består du testen? Ta «mobillappen» her!

Skjermdump: TELENOR.NO/MOBILLAPPEN

Kan by på utfordringer 

Tønnesen peker på at mobiltelefonen åpner opp for fantastiske muligheter til kommunikasjon, underholdning og læring, men at det også er en bakside av medaljen. 

– Dessverre kan mobilbruk også by på noen utfordringer. Det er derfor viktig med god informasjon, og at man som bruker bevisstgjøres på rettigheter og forpliktelser, og på gode valg for å ta vare på både seg selv og andre, sier hun, og fortsetter:

– Dette gjelder spesielt opplevelser med nettmobbing, svindel og tilnærminger fra andre som ikke vil barnets vel, og dette med at mobilen ofte stjeler mye tid. Denne «mobillappen» er et verktøy i prosessen med å bevisstgjøre barnet til å ta smartere valg.

Les ogsåDette må du vite om de ulike appene barna dine bruker

I en pressemelding gjengitt på Telenors nettsider forklarer administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, at foreldre gjerne kan ta «mobillappen» sammen med barna.

– Testen inneholder også tips og råd til foreldre i målgruppen. Dette er på ingen måte en erstatning for den gode samtalen og mobilpraten mellom foreldre og barn, men det er en veldig god sjekkliste for mamma, pappa og barnet som skal snakke seg gjennom det som kan skje så fort barna får direkte tilgang til internett rett i hendene sine.

Så du denneSkal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer

Skjermdump: TELENOR.NO/MOBILLAPPEN

Hvilket behov skal mobilen fylle?

Tønnesen tror hovedårsaken til at stadig yngre barn ønsker seg egen mobiltelefon er muligheten til å ha kontakt med andre, samt tilgangen på underholdning.

– Muligheten for å ha kontakt med barna er for mange foreldre den viktigste årsaken til at man gir barn egen mobil. Masing og sosialt press kan også være grunnen til at man gir etter og kjøper mobiler uten at det er et reelt behov, mener hun, og presiserer at det kan være nyttig å ha en dialog med andre foreldre om dette.

Få med degSlik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk

De fleste barn ønsker seg smarttelefoner, og mobilen er nå blitt et så sammensatt og fleksibelt verktøy at uansett brukerens alder, bør barna følges opp med veiledning fra foreldre eller andre voksne.

– Barnevakten anbefaler generelt at barn bør være om lag åtte til ti år før de får egen telefon, men det er svært individuelle grunner til når man kjøper den første mobilen, og foreldre må selv gjøre denne vurderingen på vegne av sine barn, sier Tønnesen.

Hun presiserer at det er viktig å være bevisst på hvilke behov man mener telefonen skal fylle, og hvorvidt man mener barna kan ta styring over disse.

– Det er også viktig å sette seg inn i hvilke begrensninger man eventuelt kan gjøre via abonnement og i innstillingene på selve mobilen.

Les merDenne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna