Høsten nærmer seg med raske skritt, men fremdeles er det badetemperaturer opp mot 20 grader noen steder i landet.

Familieliv ba firebarnsfar og friluftsentusiast André Marton Pedersen dele sine beste tips til hvordan du kommer deg opp av sofaen og ut denne helgen – og selvfølgelig også i helgene fremover.

– Mange har kanskje en litt høy terskel for å komme seg ut, og tror de trenger all verdens av utstyr og kunnskap. Det handler om å starte i det små. Ta middagen ute - kjøp en salat eller ta med primus, og gå ut i skogen. Det blir en opplevelse bare å være sammen, spise og ha det kjekt utendørs. Den nærheten som oppstår når man legger bort mobilene sine og bare er sammen uten forstyrrelser, er herlig og verdifull. Barna synes det er kjempegøy, sier han til Familieliv.

Les ogsåTelttur med barna: Datteren var fire uker første gang hun overnattet ute

André og familien er helst ute

André står bak bloggen Helst ute – med tips og råd til små og store turer for store og små - og forteller at han synes det er utrolig gøy å være på tur med barn, fordi de er veldig nysgjerrige og har en oppdagertrang. 

Sammen med sønnene Willem (1), Lyder (4), Sune (6) og Bo (8) jobber han aktivt mot dørstokkmilen, og lever etter slagordet «Ekte lykke kan ikke lastes ned. Ja til mer utetid».

– Jeg tror det handler om å gjøre det litt enkelt. Min erfaring er at det stort sett er nok at vi bare går ut sammen. Det er utfordringer for alle i naturen, og barna får god selvfølelse og selvtillit av å mestre å klatre, klare å gå over bekken alene eller balansere over en planke, mener han. 

Så du denneØvelsene som gjør barnet svømmedyktig 

SKOGSTUR: André bruker helst fritiden utendørs sammen med familien. Her sammen med sønnene Bo, Lyder og Sune.  Foto: PRIVAT 

1. Lag et insektkappløp.

– Ta med deg et A3 ark, og tegn opp løpebane - med start på den ene enden og mål i den andre enden. Finn hvert deres insekt og ha et kappløp. Det er ikke sikkert den raske billen vinner, for den kryper i feil retning. Dette er en enkel lek som pleier å føre til enorm entusiasme hos barna, og man skjønner poenget om man er liten eller stor. Dessuten trenger man ikke ha med seg masse greier for å gjennomføre det. 

2. Fisk ørret med bambusstang

– Gå oppover elven med en bambusstang, og finn en liten kulp. I de fleste elver er det gratis å fiske ørret for barn under 16 år, og dette klarer man helt fint fra fireårsalderen. Eventyret starter allerede når dere graver etter mark til å henge på snøret. Man trenger slett ingen fancy fiskestang for å gå på fisketur, og du får tak i en bambusstang på sportsbutikken til under hundrelappen. 

Sett denneTipsene for å lykkes som kokk på teltturen.

3. Grill bananer på bålet

– Det blir alltid god stemning av å fyre opp et bål. Kutt en banan i to, legg litt sjokolade i midten, pakk alt inn i aluminiumfolie og varm det på bålet. Veldig godt og lett, og garantert populært blant barna! 

4. Sølepyttsafari

– Sølepytter er veldig populært, men ofte får ikke barna lov til å leke i dem. Derfor: Ta på dere regntøy og gummistøvler og gå på sølepyttsafari i regnet! Unger elsker å bli skitne og våte, og noen ganger kan vi la dem få lov til det. Voksne har også lov til å være med, og det er om og gjøre å sprute mest mulig. 

Få med degSlik blir sommerens telttur med barna en suksess 

5. Refleksløype

– Heng opp reflekser utenom stien i skogen. Vent til det begynner å bli litt mørkt og bruk en lommelykt til å finne veien fra refleks til refleks. Ungene får mye mestringsfølelse av å forsøke å finne frem på steder de vanligvis ikke går, og vil du gjøre leken litt ekstra utfordrende kan du henge opp noen spørsmål barna må svare på ved hver post. 

6. Papirflykonkurranse

– Ta med hvert deres A4-ark. Gå opp på en fjelltopp, skriv navnet deres på arket, lag et papirfly og kast det så langt dere klarer. Den som kommer lengst vinner! Det er gøy å ha et mål for turen, og en konkurranse er gjerne morsommere enn å bare gå på tur for barna. 

7. Oppdagelsesferd i fjæra

– Ta med snøre og håv og fang krabber eller insekter i fjæra. Barna kan selv plukke blåskjell til å feste på snøret, og det er utrolig hvor fort timene går på oppdagelsesferd i fjæra. Barn er flinke til å finne alt mulig, og foreldrene kan enten være med eller drikke en kopp kaffe og se på.

Les mer: Så enkle grep kan du ta: Bra for miljøet og bra for lommeboken