– Folk syntes nok det var litt rart og at det var i tidligste laget, men jeg er halvt afrikansk og har familie i Botswana hvor man begynner ekstremt tidlig med pottetrening. Min mor gjorde det samme, så for meg er det kulturelt og noe jeg er innlært, forklarer Carol Andersson (24). 

I starten øvde Bellarose på å sitte på potta om morgenen, og var sammen med foreldrene på toalettet. 

– Hun var så liten at beina ikke nådde ned til gulvet engang, ler Carol og ser kjærlig på datteren. 

Få med deg: Slik får du poden til å slutte med bleie

Bleieløs hjemme

Bellarose skjønte fort hva potten skulle brukes til, og da hun var ett år gammel sluttet hun å bruke bleie hjemme på dagtid. Kun da den lille familien skulle ut eller på besøk til andre, hadde hun på seg bleie.

– Før hun kunne prate ordentlig, kalte hun potten for «baba», så det var enkelt å forstå når hun ville på potta. En sjelden gang tisset hun på gulvet, men det må man bare regne med, sier Carol.

Les ogsåDette må du vite om appene barna dine bruker 

Da datteren ble litt eldre, satte foreldrene i gang et belønningssystem som en del av pottetreningen. 

– Hun fikk et stjerneklistremerke hver gang hun sa ifra om at hun ville gå på potta. Når hun hadde fått et visst antall stjerner, fikk hun en belønning som for eksempel kunne være at hun selv fikk bestemme frokost. På den måten følte hun at det var verdt å si ifra, sier Carol.

Så du denneSyv tips til uteaktiviteter barna vil elske 

BLEIEFRI: Bellarose sluttet med bleie før hun var fylt to år. FOTO: FLOW MEDIA

Regn med uhell

Etter omtrent ett år med pottetrening kunne Bellarose droppe bleien. Da var hun ett år og åtte måneder gammel. Carol sier de brukte god tid på prosessen – noe hun mener er svært viktig for barn.

– Det var ikke noe hastverk for meg å få henne til å slutte med bleie. Jeg mener man må unngå å stresse barnet, og i stedet gå sakte men sikkert fremover og passe på å gjøre det til noe gøy, sier hun.

Carol mener man som forelder må regne med flere uhell. 

– I perioden med pottetrening må man forvente at barnet tisser på seg, for det kommer garantert til å skje. Man må i alle fall ikke bli sint eller irritert når det skjer – de er jo fremdeles bare små barn, sier hun.

Les merSlik leker du med barna alder for alder

Carol råder foreldre til å la barnet observere hvordan voksne går på do for enklere å forstå meningen med potte. Viktigst av alt er det å gi barnet nok tid. 

– Gi barnet den tiden det trenger, følg deres tempo og vær tålmodig. Hvis det ikke går med en gang, er det helt greit. Alle barn er forskjellige, så ikke stress. Fokuser heller på å ha det gøy, avslutter Carol.  

Få med degFamilieliv fikk være med da Levi (6) begynte på skolen - se videoen og les saken her!

IKKE STRESS: Carols viktigste råd til andre foreldre er å være tålmodig og gjøre pottetreningen til noe gøy! FOTO: FLOW MEDIA