– Før jeg fikk barn tenkte jeg at det bare var å slenge ut en pupp for å gi ungen mat. Jeg var innstilt på å være en supermamma som skulle fullamme, og tenkte at det i verste fall bare ville være litt startproblemer, forteller Kristine Storli Henningsen (42) til Familieliv. 

Forfatteren og bloggeren er mamma til Mikael (10), Sebastian (8) og Liam (7). Hun forteller at tilværelsen som nybakt mor ble langt ifra slik hun hadde håpet på. På bloggen Antisupermamma har hun åpent og ærlig delt erfaringene sine med leserne.

– For det første var det veldig smertefullt. Uansett hvordan han tok tak gjorde det skrekkelig vondt. Jeg hadde tette brystkanaler og betennelse, og om noen hadde spurt om jeg ville amputere puppene hadde jeg takket ja, sier Kristine.

Les også: Jordmor: – Alle kan få til å amme

Krisemaksimering 

Uansett hvor lenge hun pumpet, var det lite melk å hente. Barselperioden ble fylt med tårer, og Kristine følte seg mislykket i morsrollen. 

– Man vil jo gi barnet det beste, og jeg følte meg defekt som kvinne fordi jeg ikke fikk til ammingen. 

Selv krisemaksimerte hun situasjonen. 

– Man leser jo så mye om de negative konsekvensene av ikke å amme. Jeg var redd for at barna skulle bli skadelidende, jeg tolket alle tegn i verste mening og følte skyld for alt som var galt. Samtidig får man tredd nedover hodet at alle kan amme, men det kan bare ikke stemme. Jeg hadde rett og slett ikke nok melk uansett hvor mye jeg jobbet for å få det ut, forteller Kristine.

Så du denneTobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp

Prøvde igjen

De påfølgende årene fikk hun to sønner til, og historien gjentok seg. 

– Jeg prøvde å amme både nummer to og tre, men de samme problemene kom tilbake. Jeg var innstilt på å gjøre jobben, men det var ikke samsvar mellom tilbud og etterspørsel, forteller hun.

SENK SKULDRENE: Kristine følte skyld da hun ikke fikk til ammingen. Nå oppfordrer hun andre som sliter til å være mindre strenge med seg selv.  Foto: Privat

Etter noen måneder med smerter og problemer knyttet til ammingen, ga Kristine opp håpet om å fullamme. Løsningen ble å amme så mye hun klarte - samtidig som hun ga flaske. 

– Det tok lang tid før jeg klarte å gi slipp på mine egne og samfunnets forventninger rundt det å gi morsmelk.

I ettertid skulle Kristine ønske at hun hadde taklet utfordringene på en annen måte. 

– Ammingen ødela barselperiodene, og jeg husker tilbake på tiden som helt forferdelig.  

Få med degErnæringsfysiolog: Kan påvirke barns smakspreferanser under amming

Glad hun forsøkte

I dag er Kristine glad for at hun gjorde så godt kunne, og oppfordrer andre mødre i samme situasjon til å senke skuldrene. 

– Snakk med forståelsesfulle venninner som kan få deg til å se det hele i et større perspektiv. Mange steder i verden velger mødre bort ammingen av ulike årsaker, og får mer aksept for valget. Barn som ikke blir ammet har alle mulige forutsetninger for å klare seg helt fint.

– Barn trenger først og fremst kjærlighet og nærhet – ikke en mor som har det vondt, understreker Kristine.

Les merSkal du gi barna kosttilskudd?