I skolegården blir spente førsteklassinger og foreldre møtt av andre- og tredjeklassinger som synger.

«Endelig så står vi her med skolesekk og fine klær. Ja, ventetiden den har vært fryktelig lang», runger det utover skolegården.

For Levi Andersen-Kvamme (6) er dette sant. Han har sett frem til denne dagen i hele sommer. Da han ankommer skolen sammen med mamma Elin Paulsen og pappa Jørn Kvamme er det tydelig at han er spent på hva som venter. 

– Jeg gleder meg, og har litt sommerfugler i magen, sier han da Familieliv møter ham i skolegården mandag morgen. 

– Hva tror du dere skal gjøre i dag? 

– Gjøre lekser og lese, og lære engelsk. Jeg har lært litt engelsk allerede av pappa. Jeg husker han sa «green lantern». Det betyr grønn lykt. 

Bakgrunn: Familieliv følger Levi (6) og mamma Elin frem til skolestart  

KLAR: Det er en spent gutt som ankommer skolegården sammen med mamma og pappa, med egensmurt matpakke i den nye skolesekken.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Før rektor rekker å ønske velkommen har Levi allerede testet ut det største klatrestativet på skolen.

– Det er ikke skummelt, og det er ikke SÅ høyt heller. Jeg har klatret her mange ganger før, forteller seksåringen, som allerede har gått på SFO i to uker. 

TØFF: Levi liker å klatre, og har allerede testet ut det største klatrestativet på lekeplassen mange ganger.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Spente foreldre 

Men det er ikke bare Levi som kjenner kribling i magen. Mamma Elin husker godt sin første skoledag, og forteller at hun kjenner igjen den litt nervøse stemningen i skolegården. 

– Det var kjempespennende og litt skummelt, men det var ikke noe å være redd for, forsikrer Elin sønnen om. 

Pappa Jørn er også sikker på at skolestarten vil gå helt fint. 

– Det jeg har tenkt mest på er om han vi komme seg inn i gruppen og bli sosialisert, men det er jeg ikke så bekymret for nå, når han har vært på SFO en stund. Nå ser jeg på dette med stor optimisme, for han virker veldig klar, sier han. 

Les ogsåLærernes beste skolestart-tips

SPENT: Pappa Jørn Kvamme forsøker å roe ned sommerfuglene i Levis mage, mens de venter på at den høytidlige samlingen i skolegården skal starte.  Foto: VG PARTNERSTUDIO 

FORBEREDT: Mamma Elin Paulsen forteller at de har snakket mye om hva som skal skje første skoledag, og at Levi må være flink og gå alene opp for å hilse på rektor og lærer når han blir ropt opp. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Familieliv har fulgt seksåringen og mamma Elin Paulsen i noen uker, mens de har forberedt seg på overgangen fra barnehagen til skolen. Nå, når dagen endelig er her, må Paulsen innrømme at det er litt rart å se at den lille gutten hennes har blitt så stor. 

– Det er en veldig rar dag, men det er skikkelig spennende også. Jeg fikk en klump i halsen da han ble ropt opp, men det gikk veldig fint, sier hun. 

– Det var spesielt. Det var et bevegende øyeblikk, og jeg ble veldig stolt, sier Jørn.

Få med degFra barnehage til skolen: Slik gjør du overgangen lettere

FØRSTEMANN UT: Levi var litt spent på å bli ropt opp fordi han kan bli litt sjenert, men han tok mot til seg og gikk med bestemte skritt mot rektor Tom Rune Gravningen da han ble ropt opp som førstemann i klasse 1B på Haga skole.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Første time på skolebenken

Etter oppropet starter første skoletime. På hver pult ligger det en blyant og et viskelær, samt et navneskilt. Levi er rask med å finne plassen sin, og fornøyd med å se at han er plassert ved siden av to elever han kjenner fra før.

Foreldrene får være med inn en liten tur mens klasseforstander Nanna Hagen Winnæs ønsker velkommen, men så må de forlate rommet. 

Nå skal barna bli kjent og lære navnene til hverandre. De får også møte klassebamsen som har vært på sommerferie sammen med læreren, men som i helgene fremover skal få være med en av elevene hjem. Det er stor stas. 

Så du denne? Trygg Trafikk: Syv tips som gjør barna trygge på skoleveien

PÅ PLASS: Til tross for litt sommerfugler i magen fant Levi seg raskt til rette i klasserommet, og synes det gikk helt greit at mamma og pappa ikke skulle være der hele tiden.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

To og to elever blir ropt opp og bedt om å komme frem for å sette en ring rundt navnet sitt.

Levi har brukt sommeren på å øve litt på tall og bokstaver, og kjenner fort igjen sitt eget navn på tavlen. 

LETT SOM EN PLETT: Da Familieliv møtte Levi og mamma Elin tidligere i sommer var han allerede godt i gang med å øve på å skrive navnet sitt.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Slik forbereder du barnet til skolestart

– Det er alltid spennende å møte barna og foreldrene. Det er mange gamle kjente, men også mange nye foreldre som er spente på hvordan det vil bli på skolen fremover, sier Tom Rune Gravningen.

Han er rektor ved Haga skole, og har gleden av å rope opp elevene og ønske dem velkommen til skolestart. Den høytidlige markeringen i skolegården er en tradisjon.

– Hvordan kan foreldre forberede barna til denne dagen? 

– Det aller viktigste man kan gjøre før skolestart er å jobbe med struktur og regler, og bli kjent med andre. Det å fungere godt sosialt og ha noen man er trygg på gir et godt grunnlag for læring. 

Han mener også det er en fordel å kunne ordne mest mulig av de praktiske tingene selv, som å kle på seg‚ knyte skolissene, gå på toalettet og vente på tur.

Les ogsåVennskap etableres tidlig: Disse barna får lett venner 

EN STOR DAG: Rektor ved Haga skole, Tom Rune Gravningen, ønsket de nye elevene og foreldrene deres velkommen til skolestart. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Stolte og lettet

For Elin og Jørn var det veldig godt å se at Levi fant seg raskt til rette på skolen. 

– Det har gått overraskende bra. Levi koser seg veldig mye uten oss. Jeg tror dette går veldig bra, og det er deilig å kunne slappe av litt nå, sier Elin. 

– Ja, han virker veldig trygg, og veldig klar for å starte skolegangen. Det er betryggende å se at han koser seg. Det er jo det beste som kunne skje, sier Jørn, og fortsetter: 

– Jeg er helt sikker på at så lenge han får en trygg hverdag med gode rutiner vil dette gå veldig fint.

STOLT: En stor dag er overstått, og Levi forteller at det har gått veldig bra. Likevel var det litt ekstra godt å se mamma og pappa igjen. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Levi er også svært fornøyd da skoledagen er over. Matpakken han selv smurte er spist, han har hatt sitt aller første friminutt og han viser stolt frem hva som ligger i skolesekken.

– Hvordan var det å begynne på skolen? 

– Det var gøy! Vi har nesten bare vært inne og gjort lekser. Og så har jeg fått noen bøker og noe post til mamma og pappa.

Få med degÅtte foreldretips som kan hjelpe barna å få venner! 

FORNØYD: Når skoledagen var vel overstått var Levi veldig klar for å feire med en tur til McDonalds sammen med mamma og pappa.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Annonse

Enklere å velge økologisk

Flere produkter, nytt emballasjedesign og tydelig merking i butikk, skal gjøre det enklere å finne de økologiske produktene.