Så fort temperaturen øker er det et velkjent fenomen som oppstår i de fleste barnefamilier: is-mas. Så snart man skal i butikken eller et ærend i kiosken er spørsmålet der: «Kan jeg få is?». 

– Det er så absolutt noe vi kjenner til i vår familie, og det kan bli litt av noen diskusjonsrunder før vi skal i butikken. Men is er jo det samme som godteri, sier tobarnsmoren. 

Har du lest denne? Ernæringsekspert om «is-maset»: Som å gi dem godteri hver dag. 

Både hun og ektemannen synes det blir feil å skulle gi etter for is-maset i hverdagen.

– Det går an å kose seg om sommeren uten å gi barna is hver dag, sier hun.

Men det er likevel stor forskjell på hverdagsvanene hjemme om sommeren, og hva som er lov når man er på ferie. 

– Når vi reiser bort, så spiser vi is hver dag. På tur er det lov, da råder det andre regler enn i hverdagen. Og det setter både barn og foreldre pris på, sier hun. 

Les ogsåFår aldri «vanlig» godteri av mamma

Det hender de også gir litt etter i hverdagen, men da må ungene velge en saftis og ikke fløtis. Hjemme hos dem ligger det ikke kjøpe-is i fryseren, siden de vet hva det fører til: et konstant mas. 

– Vi har kjøpt noen veldig fine pop-up isformer som vi fyller med smoothie eller ferskpresset juice og legger i fryseren. Det er bare tull at barn bare liker is med mye sukker i. Datteren vår har til og med fylt opp formene med vann, så det handler kanskje først og fremst om at det er iskaldt, sier hun. 

Les også: Visste du dette om sukkerforbruket til barn?

Kos er mer enn søtsaker

Både Oda og Ask synes absolutt at hjemmelaget smoothie-is er godt, og det er ingen tvil om at det å spise is er en viktig del av sommerkosen for ungene.

– Jeg synes det er viktig å lære barna at kos også handler om andre ting enn godteri, is og kaker. Om de har lyst på noe søtt, kan man gi dem frukt. Vannmelon er kjempegodt om sommeren, og hele familien er også glad i bær, sier Heidi. 

Sett denneSå mye godteri kan barna spise 

Ektemannen mener også at kos handler om å gjøre ting sammen med familien. 

– Alt handler om vaner og hva man forventer. Rutinens makt er stor, og man styrer selv hvilke forventninger man skal ha. Om barna lærer at det å gjøre noe fint sammen er en slags belønning fremfor søtsaker, så er mye gjort, sier André.

Har du lest denneI denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene!